hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. március 19. szombat   13:47
nincsen hozzászólás

szerző: András
Katatonia, Gire
2005. március 9., Szeged, JATE Klub

  Katatoniából sosem elég, úgyhogy mi sem volt természetesebb, mint hogy a MetalMania fesztiválos fellépésük előtt még Szegeden is megnézzük őket pláne, hogy ilyen lehetőség amúgy sem adódik túl sűrűn. A JATE Klub egy kellemesen tágas hely, kellő méretű koncertteremmel és óriási alapterületű ivóval, ráadásul ilyen paraméterek között (meg amúgy is) kimondottan szép számúnak mondható közönség gyűlt össze a valóban jeles esemény alkalmából egyszóval minden adott volt egy jó koncerthez és egy alapos bemelegítéshez a másnapi fesztivál-őrülethez. Utólag meg már az is elmondható: adott volt és össze is jött minden, kifogástalan estét tölthettünk el Szegeden.
  
  A Gire kimondottan jól mutatott előzenekarként aznap, mert egyáltalán nem hasonlítanak a Katatoniára. A Gire egyébként senkire sem hasonlít, úgyhogy szívesen látnám őket sokkal sűrűbben is mindenféle külföldi bandák nyitányaként pláne, hogy a helyüket bárhol megállnák, mert szimplán baromi jók. A formájukat most is hozták, kicsit visszafogottabban kezdték a műsort az Aranyhajnallal, de aztán ahogy haladtak előre a programban, s előkerült sorban a Törjön testünk, a Bábel meg a Nyártáj, szépen beindultak ők maguk, na meg a közönség is. Így most végre olyan Gire-koncertet láthattam, aminek nem csak a színpadi része volt tökéletes, hanem a színpad előtti is, nevezetesen sok ember nagyon lelkesen fogadta a csapatot (a hangosítással ne foglalkozzunk, megszoktuk már). A programban elhangzott egy új nóta is, Az őzek futása címmel (nagylemezre vele!), a végén pedig az Eocén Expressz és a Sepultura Propagandájának kettősével zárták a műsort, pompásan felcsigázott közönséget hagyva hátra a Katatoniának.
  
  A svédek pedig jöttek is hamarosan, intro vagy robbanó nyitány helyett felkapaszkodtak a színpadra, matattak pár percet a hangszereikkel, beköszöntek, aztán a nyakunkba zúdítottak egy jó zajos, kis túlzással akár punkosnak is mondható Ghost of the Sunt. Ez így elmondva akár még rosszul is hangozhat, de higgye el mindenki, egyáltalán nem volt az, sőt elvégre egy jó kiakadt, helyenként kimondottan hisztérikus nótáról van szó (pláne, hogy a gitáros Anders Nyström egyre tébolyultabban károgja Jonas Renkse dallamai alá, hogy I trusted you meg I dont give a shit). A dal közben azért többé-kevésbé (hangsúlyozom: többé-kevésbé) ráncba szedték az illetékesek a hangzást, így a jóval finomabb húrokat pengető Criminals is méltó tálalásban került elénk, kellemesen bealapozva a sorban következő Teargast fogadó népünnepélyhez. Ha már itt tartunk, szeretném is tolmácsolni elismerésemet a közönség irányába: ritka jó kis társaság jött össze, egy egész terem nyomta együtt a szövegeket Renksével és még ugrálni is úgy sikerült mindenkinek, hogy nem a másik lába meg a gyomra bánta meg a dolgot (furcsa módon egyébként másnap a PeCsában is a Katatonia koncertje volt az egyetlen, ami után nem kellett sem idegen hajszálakat kihúzogatnom a fogaim közül, sem cipőt pucolnom).

  Egészen másnapig abban a hitben éltünk, hogy Szegeden egy-az-egyben a fővárosi buli főpróbáját hallottuk, de nem így volt: a fesztiválfellépésben teljesen hanyagolt Discouraged Ones-ról itt már negyedikként előkapták a Stalemate-et, még kellemesebb meglepetésként a vége felé pedig a Deadhouse-t is, a Viva Emptinessről meg emitt még a nagy kedvenc Sleeper is belefért a műsorba. Ezektől a daloktól eltekintve egyezett a két szett, vagyis olyan kihagyhatatlan dalokat sorakoztattak fel itt is, mint a For My Demons, a Tonights Music vagy az Evidence, megint hiábavalóvá téve minden próbálkozásomat, hogy csúcspontot próbáljak találni a csak csúcspontokból álló műsorukban. Azt meg aztán végképp ne várja senki, hogy megmondjam, melyik is volt a két koncert közül a jobbik, mert nekem bizony egyformán tökéletes volt mindkettő. Nagy objektíven persze lehetne magyarázni, hogy ez nem volt a helyén, meg az nem stimmelt, csak hát minek, amikor hangulatzenéről beszélünk, méghozzá simán az egyik legjobbról, ami ha megszólal, akkor nincs idő okoskodni, hanem szépen el kell dobni az agyadat. És különben is: ahogyan felremeg egy Sweet Nurse, ahogyan a lebegő témák meg a szakító riffek váltakoznak a Wealthben, vagy amilyeneket Renkse énekel a The Future of Speechben, az bizony csakis Katatonia, olyat ezeken a fickókon kívül senki nem tud, se lemezen, se élőben. És olyat se sokan, hogy egy tucatnyi meg még egy bánathimnusz méghozzá a létező legtökéletesebbek eljátszása után csupa boldog ember áll velük szemben, márpedig itt (ahogy az már csak lenni szokott Katatonia-koncerteken) így történt. Ja igen, a még egy: hát persze, hogy a zseniális Murderrel zártak itt is, Renkse hörgött, Nyström headbangelt, Liljekvist szanaszét verte a szerelését, a közönség pedig tombolt még egy hatalmasat, aztán tudomásul véve, hogy mára ennyi, beletörődően elvegyült a helyszínen kezdődő egyetemi diszkóba érkező tarkabarka forgataggal.
  
  Az este ezennel óriási koncertből drámai hirtelenséggel át is fordult a legbizarrabb diszkók ócska dance-től a slágerrockig mindent felkaroló ökumenéjébe, úgyhogy a Katatonia aznapi közönségének jelentős részét kitevő helyiek java hamar menekülőre is fogta a dolgot. A bátrabbak és a magunkfajta messziről jöttek alternatíva nem lévén a mélyebb átélést segítő toroköblögetésbe kezdtek, amely tevékenységet űzők jelentékeny táborához hamarosan csatlakozott a Katatonia abszolút rock and roll-üzemmódba kapcsolt legénysége is, élen a két Norrmannal, akik meglehetősen komoly partyanimál-előképzettségről tettek tanúbizonyságot. A széplelkek persze bizonyára szörnyen megbotránkoztatónak találták a Művész Urak lazulását, de ettől még tény marad, hogy pont úgy tudnak mulatni is, mint rettentően borongós dalokat írni, ez pedig nemhogy nem kiakasztó, hanem bizony egyenesen tiszteletre méltó. Pláne, hogy másnapra meg lazán összekapták magukat annyira, hogy megismételjék az arra fogékonyak számára a varázslatot de erről már más mesél majd helyettem.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Katatonia

Negative Art

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stefano di battista    beregi tamás    bréma    bognár szilvi    stargarden    pet shop boys    emancer    brian de palma    before the dawn    long play 33 1/3    crazy town    snow white and the huntsman    nicko mcbrain    torn from earth    cd pince    Őrült szív    cante  diem    nightmare    ex deo    ismerős arcok    premonition 13    queen    begotten silence    donots    vicky sunday  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!