hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. március 16. szerda   11:18
nincsen hozzászólás

szerző: András
Carpathian Forest, Tsjuder, Wykked Wytch, E-Force
2005. január 27., A38

  Nyilván nem vagyok egyedül azzal, hogy utálom azokat a koncertbeszámolókat, amik úgy kezdődnek: lemaradtam az első fellépőről. Ezt csak azért szerettem volna tisztázni, hogy világos legyen, nem szívesen írom le: január 27-én rajtam kívülálló okokból lemaradtam a Ravenshadesről. Na meg azért, mert így legalább nem ezzel kezdődött a beszámolóm
  
  Még az első külföldi banda kezdésére is épp csak sikerült odaesnem, amiért viszont azóta sem győzök hálákat rebegni, ti. valami rejtélyes húzás révén a harmadiknak kiírt E-Force került a második fellépő helyére a műsorban, én meg az egész este folyamán az ő koncertjükre voltam a leginkább kíváncsi. Nevezett zenekar frontembere, Eric Forrest a kilencvenes évek közepétől a kanadai Voivod énekes-bőgőse volt, amely csapat a világ igazságtalanságának és a közízlés érthetetlen mintázatainak köszönhetően félig-meddig titokban kénytelen az egész planéta egyik legzseniálisabb bandája lenni. A korábbi frontember, Denis Belanger távozásától annak visszatéréséig Forrest a Voivod történetének két legsúlyosabb nagylemezét készítette el a csapattal, két igazi klasszikust, ezeken kívül egy EP-vel és egy óriási hangulatú koncertalbummal írta be a nevét a banda történetébe. Távozása után, ahogyan várni lehetett, új bandát hozott össze, ahogy pedig reméltük, technikás, horzsoló thrash metalt kezdett játszani az E-Force-szal is, méghozzá igen magas színvonalon. Mindeddig egy albumuk jelent meg, az Evil Forces, s mint a lemezt, úgy ezt a koncertet is a címadó intróval egybefűzött Satanic Rituals nyitotta, miután a szokott Iron Maiden-pólójában feszítő és a két hazai Voivod-bulin megismert módon Allright!-ozó Forrest barátságosan betessékelt mindenkit a terembe. Az már az első pillanatban világos volt, hogy a többségnek lövése sincs a bandáról, s ez nem is az a zene, amire másfél perc alatt rá tudna cuppanni bárki is, de az idő előrehaladtával azért látszott, hogy kezd leesni a tantusz. Ebben persze sokat segített a korrekt, izmos hangzás (vastagabban is szólaltak meg a dalok, mint az albumon), na meg az, hogy a négy muzsikus kifogástalanul tálalta a nagylemezről válogatott nótákat, név szerint a Psychopath-et, a Germ Warfare-t, a Global Warningot és a Scarringet. Ha csak ennyi hangzik el, máris egy minden kritikán felül álló koncertet kaptunk volna, de a banda két Voivod-számmal is készült: a műsor közepén a Project X-et, a vége felé pedig az Insectet is eljátszották a Negatron albumról, egyértelműen kijelölve ezzel a koncert (meg az egész este) csúcspontjait. E-Force-koncerteket Budapestre, sűrűn, ha kérhetem!
  
  Jó lenne tudni, hogy a kaliforniai Wykked Wytch miért játszott később, mint az E-Force. Jó lenne tudni, miért játszottak egyáltalán. De legalább azt jó lenne tudni, hogy mit érez ez a cirkuszi társulat, amikor felöltik a nagyon súlyos latexcuccaikat, cipőfűzőt tekernek a fejükre, bele a szájukba (a cipzárjukkal talán még a szőrszálaikat is becsipkedik), és mégis csak kiállnak játszani, pedig ezt rajtuk kívül senki nem akarja (na jó, esetleg néhány újonc és részeg, akik még a wc-lehúzásra is elbólogatnának). Jöttek kérem ezek az elcsépelt kinézetű figurák, élen a frontasszonyukkal, aki láthatólag önszántából úgy néz ki, hogy még hollywoodi maszkmesterek is receptet kérhetnének tőle, és elkezdték darálni a helyenként death metalosított és mindenütt ötlettelenített Cradle of Filth-zenéjüket. Hogy ne aludjunk el, némi pózolással és valami eszméletlen frontemberi munkával körítették a dolgot: a vasorrú bába össze-vissza beszélt a számok között, mint egy szedált inszomniás, és minden második szava az volt, hogy fuck. A legjobb dumája úgy a hatodik szám után hangzott el, amikor sziszegve a mikrofonba hadarta, hogy Welcometothisssssss metalevening. Hűha. A hangja alapján egyébként a Cradle of Filthnek nyugodtan be lehetne ajánlani, még keresne is vele a banda, mert kirúghatnák Danit és az operaénekesnőt is, mind a kettő ott van a torkában. Ezzel el is hangzott minden megemlíthető pozitívum, viszont eszembe jutott még egy kérdés. Hogy bírtak ki ezek egy egész turnét életben két olyan bandával, mint a Carpathian Forest és a Tsjuder?

  Persze-persze, tudom én, hogy a tsjuderes Nag sem úgy néz ki és viselkedik mondjuk a turnébuszon, ahogy a színpadon akkor ugyanis nem sokan mernének szóba állni vele. Művérrel lelocsolt felsőtestével, arcfestésével meg a hasára pingált FAEN szóval (norvégül egyfelől bazmeg, másfelől ördög) nem épp a tinilányok álomhercege ez a fickó, annál megfelelőbb személy viszont a bandája élére. Őszintén szólva kifejezetten megnyugtató volt a megelőző rémületes percek után valami kicsit sem gagyi kiállású és zenéjű csapatot látni, bár az elégedettséget elég hamar hazavágta, hogy kezdésnek a frontember elfröcsögte a mikrofonba a legfontosabb tudnivalókat (összefoglalva: ez a Tsjuder, Norvégiából, semmi megalkuvás), majd ugyanezzel a lendülettel el is rontották a nyitónótát. Onnantól kezdve viszont, hogy újra nekiláttak a dolognak, nem nagyon lehetett ok panaszra: a Slayer-pólós Anti-Christian dobos nagy fegyelemmel és jó keményen pakolta a tempókat, a bőgős-énekes Nag és Draugluin gitáros pedig tíz húrral is bőven elsöprőnek mondható hangorkánt kreált a mennydörgés fölébe, s a vokálok is kellően vérszomjasan sivítottak (néha Draugluin torkából is). Megszólaltak nóták a korábbi két, és a legfrissebb lemezről is, így előkerült többek között a Helvete, az Unholy Paragon, a Sodomizing the Lamb, sőt még az utolsó albumon szerepelt Bathory-feldolgozás, a Sacrifice is, mindannyiunk legnagyobb megelégedésére. Sok eredetiség mondjuk nem szorult a Tsjuderbe, de ezt badarság is volna elvárni minden bandától, minőségi nem elcsépelt dalokat írni és letaglózó erejű koncerteket adni e nélkül is lehet. Azt már régóta tudhattuk, hogy előbbiben a Tsjuder igencsak jeleskedik, s most arról is meggyőződhettünk, hogy utóbbi tevékenységben sem szorulnak kioktatásra.
  
  Némi átszerelést követően aztán felcsendült Nattefrost Blood and Vomit albumának bájos öklendező-okádó intrója, a színpadon tanga, otthonka, művér meg műcsöcsök helyett szimplán Hungarian Black Metal Club-pólóban megjelentek a várva várt bizalomgerjesztő figurák, és lereszeltek egy jó morbid rock and roll-koncertet. Úgy döngettek, mint az állat, tökösen, töményen, punkosan, de nagyon feszesen (ráadásul izmos megszólalással megtámogatva), a megállás nélkül dekkelő-söröző Nattefrost pedig minden szabad pillanatában sármos Rock and roll! és Lets go to hell! bekiabálásokkal ingerelte kéjes sikkantgatásra és egymás becses ülepének lábbal illetésére az egybegyűlteket. Volt Suicide Song, Pierced Genitalia, Skjend Hans Lik, Mask of the Slave, Black Shining Leather, Knokkelmann, Carpathian Forest, Ghoul, sőt, még Return of the Freezing Winds meg Hes Turning Blue is minden, mi fülnek ingere. Ennek ellenére kis társaságunk valamilyen oknál fogva mégis percről-percre, nótáról-nótára egyre messzebb került a színpadtól, méghozzá az eltelt idővel egyenes arányban sűrűsödő ásításokkal küszködve. Nem mintha nem csupa rnr-szimpatizánsból állt volna a kompánia, csak hát Carpathian Forest-lemezeket is szoktunk hallgatni, azok meg az itt hallottnál mintha egy hangyányit változatosabbak lennének: nem fulladnak a folytonos fűrészelés unalmába, mint ez a koncert. Magyarul a Carpathian Forest ennél többet is mutathatna, ha akarna, csak nem akar, jobban szeret inkább jól bemutatni, meg darálni, amit egyébként kétségkívül kifogástalanul is tud. Ergo jöttek, jól bemutattak, kifogástalanul daráltak, oszt mentek is tovább (a pokolba, vagy hova), se több, se kevesebb.
  
  Voltak sokan, akiket ez módfelett belelkesített, meg voltunk egy páran, akiket nem (annyira, mint vártuk) előfordul az ilyen, a Carpathian Forest meg valószínűleg úgyis egyformán szarik mindkét táborra, megüzenték már a készülő lemezük címével is: Fuck You All. Hát ilyenek ezek a fiúk.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Planetnoir

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 papaver    neochrome    the arusha accord    heaven street seven    symphonium    the dictator    heboidophrenie    zord    vortex    stereotone    twilight of the gods - allstar bathory tribute    ion dissonance    az erő krónikája    barack obama    kultúra    dance or die    brass against    udo    v.i.v fesztivál    kishúg    bruce dickinson    morning star    óperentzia    mutiny on the bounty    dark tranquillity  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!