hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. március 6. vasárnap   17:28
nincsen hozzászólás

szerző: Live Sound
A Rock Hangja először Magyarországon szólóban - Soul Mover European Tour 2005 - Glenn Hughes, The Lizards
2005. március 13., A38

  Glenn Hughes 1952. augusztus 21-én született az angliai Cannock városában. Tizenhat évesen már ott is hagyta az iskolát, és különböző helyi csapatokban zenélt. Ezek egyike, a Finders Keepers elnevezésű formáció Trapeze-re változtatta a nevét, és világhírre tett szert. A banda illusztris tagsága (Hughes mellett a leendő Whitesnake gitáros Mel Galley és a 70-es évek végén a Judas Priesthez csatlakozó Dave Holland dobos is tagja volt a zenekarnak) összesen három albumot jelentetett meg, amelyek közül főként a You Are the Music, We´re Just the Band (1972)keltett komoly feltűnést.
  
  1973 júniusában ketten is kiléptek a Deep Purple-ből, nevezetesen Ian Gillan és Roger Glover. A csodálatos hangjáról és virtuóz basszusgitár-játékáról híres Glenn jelentkezett az együttes hívására, visszautasítva az Electric Light Orchestra ajánlatát. Ezzel egy időben David Coverdale énekes is beszállt Ian Gillan helyére, és a Deep Purple alkotóerejének újabb csúcsához érkezett. A Burn album kétségkívül minden idők egyik legjobb Purple anyaga, ahogy az azt követő Stormbringer is lenyűgöző lett. Előtérbe került Glenn Hughes szinte határtalan hangterjedelmének és a frontember David Coverdale-nek az új dalokhoz kitűnően illeszkedő bluesos orgánumának meglepő kombinációja, és a két hang verhetetlen párost alkotott. „David Coverdale kétségkívül nagyszerűen tud üvölteni, de a magas fekvésű részekkel nem boldogult. Ekkor kerültem én a képbe. Úgy gondolom, mi voltunk a tökéletes kombináció” - vallja Hughes.
  
  Hughes ezen kívül egy funkysabb irányba is terelte a Deep Purple-t, ami alighanem az egyik fő oka volt annak, hogy Ritchie Blackmore gitáros 1975-ben elhagyta a csapatot, és megalakította a Rainbow-t. James Gang egykori gitárosa, Tommy Bolin vette át Blackmore helyét, és már az új felállás rögzítette a Come Taste the Band korongot (1975). 1976-ban Bolin heroin- túladagolás következtében meghalt. A tragédia egyben a Deep Purple végét is jelenti. „Tommy volt a legjobb barátom. Mintha a testvérem lett volna” - emlékezik Hughes. „Nem is tudtam, hogy heroinozott. Halála életem legnagyobb megrázkódtatását jelentette”.
  
  A banda feloszlása Hughes vég nélküli utazásának kezdete volt a teljes hard rock és heavy metal színtéren át. Szinte lehetetlen felsorolni az összes zenekart, projektet és mások által készített szólólemezt, amelyen az évtizedek során szerepelt. A sor a Black Sabbath Seventh Star albumától (1986) a KLF Amerikában megaslágerré vált America: What Time is Love számáig terjed, ez utóbbiban a KLF elnevezte őt „a Rock Hangjának”.
  
  Szólóanyagai is hatalmas sikert arattak, kezdve a funky rockos Play Me Outtal (1977), a legendás „Hughes/Thrall” rocklemezen át (amelyet Pat Travers egykori gitárosával, Pat Thrallal készített 1982-ben), egészen az 1994-es Burning Japan Live albumáig. 1995-ben jelent meg a soul-osabb Feel, a nem is olyan távoli múltban pedig a Return of Crystal Karma (2000). A 2001-es Building the Machine-t különleges intenzitás jellemezte, köszönhetően a funk és soul világában tett kirándulásnak, és a korong világszerte határtalanul lelkes visszhangra talált. Legutóbbi szólólemeze, a Songs in the Key of Rock ismét a 60-as és 70-es évekbeli funk rock iránti rajongásáról tanúskodik. „A 70-es években élek. Annak a kornak a ruháit hordom, annak a kornak a zenéjét játszom, és annak a kornak a szelleméhez térek vissza, csak éppen az akkori életstílus csapdáit kikerülve”. Erőteljes tehát a visszakanyarodás Glenn rock and roll gyökereihez. Az albumon Hugyhes védjegyszerű éneke hallható, ötvözve egy régies, mégis friss megközelítéssel, amely magának a Rock and Rollnak a lényegét ragadja meg.
  
  2004 elején Glenn úgy érezte, eljött az ideje egy DVD kiadásának. Egy Los Angeles-i koncertet rögzített, amelyen olyan rajongók előtt játszott, akiket a weboldalán keresztül válogatott ki. A koncertprogram egy utazás Glenn pályáján át, kiemelt szerepben legutóbbi szólólemezével SITKOR). Hallható itt a jellegzetes lélekkel teli ének és a Red Hot Chili Peppers csodadobosa, Chad Smith által ütött feszes funkys ritmusok is. Glenn gyakran mondja: „Engem élőben kell látni ahhoz, hogy az ember teljességgel megértse, amit csinálok”. Az eredmény a „Soulfully Live in the City of Angels”.
  
  2004 tavaszától nyárig Glenn, valamint Chad, JJ Marsh, Dave Navarro és Ed Roth összegyűlt, hogy elkészítsék azt a lemezt, amely Glenn szavaival élve „pályám legátfogóbb albuma”. A dalokat élőben vették fel a stúdióban. A korong mélysége döbbenetes, a dalok roppant erősek, a hangszeres játék és az ének pedig csúcsteljesítmény. „Valóban úgy érzem, ezen a lemezen valami különlegeset sikerült alkotnom. A korong elkészítése számomra alázattal teli élmény volt”. Glenn rajongói, újra és újra hallgatva az albumot, azt az intenzitást és nyers érzést tapasztalják meg, amelyre egyedül Glenn Hughes képes. Oltsd le a fényeket, zárd be az ajtót, és hangolódj rá a Soul Moverre!
  
  Az albumot Glenn Hughes és csapata március 13-án mutatja be az A38 állóhajón, előzenekaruk a The Lizards, amelyben a legendás dobos, Bobby Rondinelli (ex-Rainbow, ex-Blue Oyster Cult, ex-Black Sabbath) és a volt Riot-énekes Marc Dimeo egyesítették erejüket. A belépő ára 5500 Ft, a koncert 20 órakor kezdődik.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Live Sound

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 holmes    malmsteen    kft    marlboro man    tarja turunen    defeated sanity    noise of irrational    flamedrop    dying fetus    aquileia ostroma    eros ramazzotti    obscura    30 perc vagy annyi se    gloryhammer    gryllus dorka    structures    a közösségi háló    ian gillan    vexilium    möbel    motörhead    bohemian betyars    electric bastards    bővebb információk:    alight  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!