hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. február 11. péntek   15:31
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Scorn
2004. január 23., Trafó Bár Tangó

  A Scornt egy személyben alkotó hiperaktív Mick Harris már letett szinte minden extrém zenei stílus képzeletbeli asztalára valami jelentőset. Ennek fényében nem csoda, hogy meglehetősen sok ember várta őt vasárnap este a Trafóban, és az sem meglepő, hogy szinte minden létező budapesti szubkultúra neves, vagy nevenincs képviselői egyaránt tiszteletüket tették. Persze lehet, hogy sokakban dolgozott a kíváncsiság, és inkább vezette őket a hatszázért megéri mondat, mint Harris legendája. Mindegy, akár így, akár úgy vesszük, nagyszerű estét kreált az őrült zseni, még akkor is, ha zenéje nem éppen egy klubban érvényesül a legjobban.
  
  A klub hangulatról egyébként Palotai és Cadik gondoskodott, felvezetésnek nagyszerű volt a setjük, még akkor is, ha szemlátomást a nézőket nem különösebben indította be, a legtöbben ilyenkor még a fotelokban heverésztek, vagy a pultot támasztották. Mire azonban bejött Harris, mindenki a tánctéren termett, és figyelte milyen zajokat csihol ki az egykori Napalm Death dobos az évek óta jól bevált Apple laptopjából. Sajnos időnként fülsértő recsegéssel hagyták el a felfüggesztett ládákat a mély basszusok, de még ez sem akadályozta meg a jelenlévők nagy részét, hogy vicces cigivel vagy, anélkül, de transzba bólogassák magukat, hiszen hagyományos értelemben vett táncot erre a zenére lejteni gyakorlatilag lehetetlen, igaz a műsor vége felé akadt pár révült tekintetű jelentkező, aki kísérletet tett erre. A fentebb jelzett hangzásbeli fogyatékosságot leszámítva egyébként nagyszerűen szólaltak meg Harris koromsötét audio-víziói, különösen a szívdobbanást idéző, lassabb ritmusai bizonyultak rettentő szuggesztívnek, még szerencse, hogy a lemezeivel ellentétben ezeket a mélyre húzó tempókat azért kicsit felhígította relatíve gyorsabb részekkel, és már-már hip-hopos lazulásokkal.
  
  Természetesen ezek csak Hősünk eszköztárában látták el a pihentető feladatokat, más előadó ilyen bizarr hangképekkel kergetné haza a vendégeit. Meglehetősen sajátosan értelmezi egyébként a dub és az ambient stílusokat, előbbi műfajból például kizárólag a visszhangokat hasznosítja, a megszokott peace, love, unity hangulatnak nyoma sincs. Az ambient csigatempóit pedig valami gépiesen rémisztő köntösbe bújtatva zúdította ránk. Ugyan gondosan ügyelt rá, hogy muzsikájának egyik alapvető erőssége, a monotónia megmaradjon, de jóval sűrűben váltogatta a témákat, és ügyelt rá, hogy hallgatósága azért élvezze előadását, és ne alakuljon ki senkiben az a fixa idea, hogy az állítólag álmatlanságban szenvedő Harris budapesti kirándulásának egyetlen célja, hogy halálfélelmet keltsen a Trafó termébe szorultakban. Mert Ő állítólag ilyet is tud.
  
  Olyanra viszont biztos képes, hogy már-már elhitette velem, öt hangfalat hallgatok, de csak kettőt láttam. Sőt, néha úgy éreztem, hogy egy hangfalban állok. A taglózó basszusok mellett ugyanis a hely legkülönfélébb sarkaiból törtek ránk a tekergőző, túlvezérelt visszhangok, nem csoda, hogy sokakban merült fel az, hogy Harrist gyermekkorában válogatott kínzások közepette nevelték fel, vagy csak nem volt meg az a bizonyos szobája. Szerintem Ő messze nem ilyen kattant, egyszerűen csak szereti, ha felszabadíthatja a démonait, és hogy az Őt gyötrő rémálmokat zene formájában megossza velünk, amiért nem lehetünk elég hálásak neki. Hálásnak pedig hálás volt Ő is, 70 percnyi izzasztó riogatás után felemelt hüvelykujjával, és egy szolid mosollyal köszönte meg a tapsot, majd visszaadta a játszóteret Palotainak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 miserium     red hot chili peppers    trouble    communic    billy the kid    skyforger    jeremy renner    lagerstein    emile hirsch    oliva    olimpia    batman    another way    tolcsvay lászló    scott ian    kállai jános    the inspector cluzo    story of the year    mercenary    soulfly    the legend of the guardians    brains    war of ages    bognár szilvi    rtlhelmuth orosz  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!