hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. január 28. péntek   10:24
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
WIZO (D), R´n´R Stormtroopers (D)
2005. Január 29. szombat 20 óra, Budapest, A38

  2005 kezdetén egész Európát átfogó nagyszabású búcsúturnéval kísérünk egy zenekart a ravatalozóba. Kis pince zenekarként kezdte, később pedig a német punkrock legmenőbb exportcikkévé vált és beutazta az egész Földet. Saját kiadásban eladtak pár százezer hanghordozót, híressé váltak botrányaikról és kezdeményezéseikről. Majd két évtizedes pályafutásuk alatt újra és újra felhívták a figyelmet magukra, nemcsak Németországban, hanem szerte a világban is. Legutóbb a Stick-EP-pel. Ez egy újraírható USB toll, az első hanghordozó a világon, amely a zenén túl a rajongók számára saját értékkel is rendelkezik és újra nagy médiavisszhangot váltott ki. A legutolsó turnéjukon 35 alkalommal a 3 sváb legjobb oldalát mutatja, amikor a kétórás koncertjeiken a fülledt ambient klubokban rajongóiktól búcsút vesznek. Ez a búcsú sokaknak nehezére esik. A Wizo a 90-es évek punk hullámának a német vonulatát vitte, ezzel sokak számára egy egész generáció életérzését zenésítette meg.
  
  A Wizo-t az iskolaudvaron alapította Axel Kurt énekes/gitáros, amikor 10. osztályos volt. Tulajdonképpen egy szórakoztató ötlet volt, hogy a Daimlerváros unalmából kiszabaduljon és valamit a lógás helyett csináljon. A punk annak idején már nem volt új dolog, de még mindig izgalmas, sőt meglehetősen veszélyes. A punkrock lehetőséget adott ellentétben a steril szinti-poppal vagy az unalmas haj-metallal, hogy hihetetlen energiát közvetítsen, függetlenül attól, hogy az illető tudott-e gitározni vagy sem. Eltartott egy darabig, de aztán eljött az első Wizo-koncert egy ifjúsági házban, a sváb provinciában. Aztán szép sorban jött a második, majd a harmadik, és a többi. Játszottak bulikon, foglalt házakban.
  
  Meglehetősen hamar felismerték az energikus színpadi fellépésben rejlő lehetőségeket. Sok más zenekarnak lekötött koncertjeik voltak Sindelfingenben, így ellenlépésként már korábban jó messze játszottak Sindelfingentől. Felvettek egy demo kazettát, elküldték, kiadták, sőt hirtelen nagy számban eladták. Ezt követte még több koncert, átalakulás és még egy demo kazetta. Akkor a Wizo egyszercsak Fratz Thummal találkozott, nem telt el egy év és közösen lekötöttek egy éves komplett németországi turnét, piacra dobták az első 7-es EP-t és végül még a az első albumot a Fürn Arsch-t is kiadták. Ez közös kiadásban jelent meg HULK Räckorz-nál 1991-ben. És ez gyors ütemben követte egy turné, szerte az egész német nyelvterületen. A második LP Bleib Tapfer csak néhány hónappal később jelent meg, mint az első. Megint csak saját maguk finanszírozták, senkitől sem kaptak semmilyen segítséget, az üzleti világ érdeklődése a német nyelvű punkrock iránt ebben az időben igen kismértékű volt, nagy disztribútort találni majdnem lehetetlen volt.
  
  A Wizo egyre több koncertet adott mindenhol az országban, később még Magyarországon és Csehszlovákiában is. Lemezeket adtak el, rövid idő múlva több ezret. Eközben mindig akadt újabb izgalom a 3 sváb körül, akiknek megmozdulásaikkal és a botrányaikkal sikerült felkelteniük a bulvár sajtó érdeklődését. Látni lehetett őket a tévében, olvasni róluk a Spiegel-ben vagy a Bild-ben. Ez már ugyan a múlté, a bírósággal is 1998-ban gyűlt meg utoljára a bajuk, de a tény, hogy 1996-ban a Die Ärzte elő-zenekara, és a híres Warped turné résztvevői voltak, garantálja hogy január 29-én egy nagyszerű dajcs-pank buli részesei legyünk!
  
  Előttük azonban még fellép a szintén germán R´n´R Stormtroopers, akik nevükhöz méltó, lendületes, pőre muzsikát játszanak.
  
  Jegyek elővételben: (Headbanger, Shark, Hammer, PunkPortál, Viking, A38) 3500 Ft, a helyszínen 4000 Ft. Az aznapi Antimaniax koncertet még el lehet majd érni, mivel a Wizo vége után kezdenek csak.
  
  Az aznapi Oldschool Never Die buli végére a Vörös Yukba is át tudtok érni, ahol az Antimaniax éjjel 1óra körül lép fel. Előttük a Social Free Face, a Liberal Youth, a Blank Charge, a Show Your Life és a Tango Underground lesz látható.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Wizo

R´n´R Stormtroopers

 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dream Theater: vinylen adja ki újra életművét az ősszel Budapesten játszó progmetal zenekar
Malterosfiú, eskető pap, borász, teknősmedence-takarító, piackutató – szinte nincs olyan szakma, amit nem próbáltak ki a Quimby tagjai
Szakcsi Jazz Egyesület: A magyar jazz generációi
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 varga zsuzsa    stúdió galéria    real lies    eat pray love    eros ramazotti    jerry lee lewis    péterfy bori love band    botanica    pater sparrow    kulturális intézmény    porcupine tree    eyes set to kill    cosmogenesis    nyers    takács eszter    glen matlock    gogol bordello    keresztesi botond    kadavar    karabély    teen years afters    candlemass    drawing    coffins    idea implant  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!