hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2024. szeptember 11. szerda   07:08
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megjelent Schillinger Gyöngyvér első regénye – A kortárs magyar irodalom új hangja


  A magyar szépirodalom új tehetséggel gazdagodik: Schillinger Gyöngyvér első regénye, amely ’Rohadjon meg az összes’ címmel 2024. augusztus 30-án jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában, azonnal felhívta magára a figyelmet mélységével és formanyelvével. A könyv különleges helyet foglal el a kortárs irodalomban, ötvözve a feszült, fordulatos cselekményt az aprólékosan kidolgozott lélektani ábrázolással.
  
  A regény lapjain megelevenedő karakterek nem pusztán szereplők, hanem a társadalom, a világ romlásának és a személyes sorsok küzdelmeinek hiteles lenyomatai. A szerző egyedi nyelvezetén keresztül a hétköznapi tragédiák, az emberi kapcsolatok összetettsége, valamint az élet sötétebb, ámde elkerülhetetlen aspektusai kerülnek reflektorfénybe. Schillinger különleges tehetsége abban rejlik, hogy egyszerre képes magával ragadóan szórakoztató és mélyen gondolatébresztő művet alkotni, ezzel kiemelkedve a mai szépirodalmi palettán.
  
  Az irodalmi élet sokat ígérő új szerzője nem ismeretlen az olvasóközönség számára; öt éve publikál rendszeresen olyan neves szépirodalmi lapokban, mint a Jelenkor, Alföld, Tiszatáj, Kalligram, Prae, Élet és Irodalom, valamint a litera.hu. Írásaival már korábban is felhívta magára a figyelmet, de ezzel a regénnyel egyértelműen bebizonyította, hogy a magyar irodalom élvonalába tartozik.
  
  A regény bemutatójára 2024. október 10-én, 17:00 órakor kerül sor a Margó Irodalmi Könyvfesztiválon, ahol a szerzővel Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus beszélget. A regényt bemutatják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is szeptemberben, valamint Dunaújvárosban is a Kortárs Művészeti Intézetben október 21-én.
  
  Szolláth Dávid irodalomtörténész, aki a regény bemutatására is felkérést kapott, így fogalmaz: „Sok jó magyar író van manapság, de az igen ritka, hogy egy elsőkönyves szerző egyszerre legyen művészileg kompromisszummentes és lebilincselően olvasmányos.”
  
  A műről:
  Schillinger Gyöngyvér regénye mesterien ragadja meg az emberi sorsok bonyolultságát és a világ romlásával való szembenézés fájdalmát. A szerző olyan témákat boncolgat, amelyek az emberi lélek legmélyebb rétegeit tárják fel, miközben a történet fordulatai szinte filmszerűen peregnek az olvasó előtt. A regény szövege egyszerre hiteles és letisztult, a dialógusok élettel teliek, míg a karakterek minden apró rezdülése, érzelmi válsága és belső küzdelme az olvasó számára átélhetővé válik.
  
  A regény hátteréről, szerkezeti felépítéséről, és a benne megjelenő emberi sorsok összefonódásáról a szerző egy mélyinterjúban is beszámol, amelyet a Népszava közölt: [Interjú a szerzővel].
  
  A szerző bemutatása:
  Schillinger Gyöngyvér 1983-ban született Dunaújvárosban, és jelenleg Budapesten él. Közjegyző-helyettesként dolgozik, emellett az elmúlt öt évben számos irodalmi folyóiratban publikált. Írásaival olyan rangos lapokban találkozhattunk, mint a Jelenkor, Alföld, Tiszatáj, Kalligram, Prae, Élet és Irodalom, valamint a litera.hu és Műút. Novellái érzékeny témákat érintenek, melyek az emberi lélek rejtett zugaiba vezetnek.
  
  Első regénye a Margó Irodalmi Könyvfesztiválon kerül bemutatásra 2024. október 10-én, 17:00 órakor. A bemutatón Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus beszélget a szerzővel.
  
  További megjelenések:
  A szerzőről és munkásságáról további részleteket olvashatnak a Litera oldalán.
  
  Schillinger Gyöngyvér írásai iránt érdeklődők a *Telex.hu*-n megjelent tárcákból összeállított antológiában is találkozhatnak a szerző egyik novellájával, amely az idei Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül bemutatásra. Ezen kívül a szerző számos podcast műsorban is megjelent, így az *Igaz történetek* és a *Csakugyan* podcast epizódjaiban is hallhatók gondolatai az írásról és a regény megszületéséről.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben
Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését a Provident
Újbuda Jazz Fesztivál egyedülálló zenei élmények három napon át
Egyszeri és megismételhetetlen produkciók, műfajok rendhagyó találkozása, hazai és világsztárok a hamarosan kezdődő Liszt Ünnepen
Fényképeken a spanyol nyelvű irodalom szerzőinek tárgyai
Újra kamasznap a Parkban - a JusTeenTime idén is várja a 12-15 év közötti fiatalokat
Európai Hidak 2024
Újabb sztárvendég „A Zongora”-sorozaton: Piotr Anderszewski szólóestje
 kiemelt 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
  
Az IST IST manchesteri post-punk zenekar neve az utóbbi években egyre ismertebbé vált a sötét, merengő hangulatú zenék kedvelői körében

METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dying fetus    hawthorne heights    csiribiri    blahó borbála    riverside    vészkijárat    micah sloat    esazlesa    amd    joseph gordon-levitt    esti    együtt az ég alatt    terror    saint germain    entombed    glen berger    kosztolányi dezső    exodikon    godnr.universe    born from pain    george clooney    zöld pardon    oliver stone    the amity affliction    veil of maya  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!