hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
hírek   2024. augusztus 29. csütörtök   06:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Áldozati énekek (Gitanjali) - Tagore és Lálan Parvathy Baul és Wittek Béla koncertje
2024. szeptember 5. Fonó

  Különleges zenei utazásra invitálja közönségét Fonó a nyitótáncház előtti héten, szeptember 5-én este. Az Áldozati Énekek (Gitanjali) című koncert a világhírű Rabindranath Tagore és Lálan, a legendás bául énekes spirituális és zenei örökségét kelti életre. A koncerten két kivételes előadó, Parvathy Baul, Nyugat-Bengálból származó bául mester, énekes, mesemondó és festőművész, valamint Wittek Béla, a magyar származású gitárművész és szitárművész lépnek színpadra.
  
  „Egész életemben Téged kerestelek dalaimmal. Vezettek ők engem házról házra, és tapogattam velük köröskörül, keresve, puhatolózva az én világom után…Dalaim tanítottak mindenre, amit valaha megtanultam, megmutattak titkos ösvényeket, szemem elé hoztak sok csillagot szívem horizontjáról. Ők kalauzoltak naphosszat a kéj és kín vidékének rejtelmein át, s lám, végre, mely várkapu ez, amelyhez elhoztak estére, utamnak végére?
  
  Bár Rabindranath Tagore, mint költő nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon - olyan nagy költőink fordították, mint a fenti részlet tolmácsolója, Babits Mihály - mégis kevesen tudják róla, hogy rendkívül termékeny zeneszerző is volt. Hozzávetőleg 2230 dala Rabindra Sangeet néven szinte műfajt teremtett, amely nagyon közkedvelt Indiában, elősorban Nyugat-Bengál és Banglades területén.
  Tagore költészetére mély hatást gyakoroltak szülőföldjének bául dalai. A bául mai napig élő énekes hagyomány, amely mesterről tanítványra száll. Küldetése, hogy emlékeztessen, ráébresszen az egyetemes szeretet virágjára, amely minden szívben kinyílhat kaszttól, társadalmi osztálytól, vallástól vagy bármely más, emberek alkotta határoktól függetlenül.
  
  Lálan (1772(?) – 1890 okt. 17.), akit hol szentnek, fakírnak, sahnak vagy mahátmának neveznek, az egyik legjelentősebb bául énekes volt. Dalokat írt, társadalmi reformer és gondolkodó volt, aki a bengáli kultúra ikonikus alakjává vált.
  
  Lálan, aki élete utolsó szakaszában a Tagore család birtokán élt, egy olyan világot énekelt meg, amelyben minden vallás és hit harmóniában él egymással. Hozzávetőleg 2000-től 10000-ig terjed dalainak száma, de csak 800 ismertről mondható el teljes bizonyossággal, hogy tőle származik. Nem írta le dalait, azt tanítványai jegyezték le vagy adták tovább szájról szájra. Rabindranath Tagore volt az első, aki kiadott közülük néhányat.
  
  A koncert különleges zenei élményt nyújt, amely során Parvathy Baul autentikus bául énekeit és Wittek Béla meditatív zenei kíséretét hallhatjuk. Parvathy Baul, aki már gyermekkorától kezdve a zene és a tánc világában élt, ma a bául hagyomány egyik legismertebb képviselője. Fellépéseivel szerte Indiában és nemzetközi fesztiválokon egyaránt találkozhatunk, ahol a nézőket lenyűgözi az előadásának mélysége és szépsége. Wittek Béla klasszikus gitártanulmányait követően a klasszikus indiai zene iránt kezdett érdeklődni, és több mint két évtizede alkot a keleti zenei kultúra határterületein. Az Áldozati Énekek koncertjén údon (arab lant) szólaltatja meg a Tagore és Lálan dalaihoz komponált zenei kíséretét.
  
  Az esemény egyedülálló alkalmat nyújt arra, hogy a közönség megismerkedjen a bául hagyományok mélyen spirituális világával, amely évszázadok óta élő szellemi útmutatóként szolgál India szívében. „Egész életemben Téged kerestelek dalaimmal…” – idézi Rabindranath Tagore szavait a koncert mottójaként, amely tökéletesen tükrözi az est szellemiségét: a zene mint a lélek keresésének és megtalálásának eszköze.
  
  Az előadás nem csupán zenei élmény, hanem kulturális találkozás is, ahol a keleti és nyugati zenei hagyományok egymásra találnak. Parvathy Baul bául dalai, mesemondása és festményei, valamint Wittek Béla zenéje révén a közönség mélyen elmerülhet a spirituális és zenei világ sokszínűségében.
  Az előadásra várják mindazokat, akik nyitottak a zene és költészet határterületeire, és szeretnék megtapasztalni a bengáli és a magyar zenei kultúra találkozását egy lélekemelő koncert keretében.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
OBEYER új kislemezzel jelenkezett
Spiritbox európai turnéra indul
Megérkezett a Girls! a Gen and the Degenerates-től
Phoboian bemutatja új dalát, a The Plague-t
Knocked Loose bemutatja új klipjét: Moss Covers All / Take Me Home
HERMANO, a kaliforniai stoner rock kultikus csapat, új klippel jelentkezett
Unleash The Archers: headliner turnéval érkezik Budapestre februárban
Zenélünk, hogy zenélhessünk
 kiemelt 
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
  
A multi-platina lemezes amerikai énekes-dalszerző, Alec Benjamin, akire a TIME magazin csak úgy hivatkozik, mint a „következő generáció pop mesemondója”, 2025

Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 musica moralia    kispál andrás    new roses    zenés-táncos    superego    the horrors    dóm tér    livesound    the black box revelation    chaos of disorder    könnyedén    cseh tamás    emarosa    szakonyi balázs    jim croft    aetarnam    harm´s way    madball    dropout kings    alias    ray davies    kárpátia    babel sound    yellow spots    dolor  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!