hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2001. március 8. csütörtök   16:46
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Triton: Indul el
Bahia

   A 98 óta létező Triton zenekar kezdetben a Cinetrip esteken lépett fel Dj Mangoval. Talán a hely és esemény inspirálta a nevet is. Triton ugyanis Neptun isten fia, kagylókürtjén játszó mitológiai alak. Kezdetben live act jellegű koncerteket adtak, ahol a főszerepet Mango játszotta, majd egyre több zenész csatlakozott a formációhoz és a stílus a népzene és a jazz keveréke felé terelődött. 2001 február végén jelent meg régóta beharangozott debütáló albumuk: Indulj el címmel. A zenekar vezetője Vázsonyi János etno-acid-jazz kategóriába sorolta a lemezt.
  
   Kutyaugatás, vonítás. A zenekar keresi egymást, próbálgatják hangszereiket, kicsit eltévedek, valaki még sikolt is, de még időben rájövök, hogy van ez a dal. Mindig is ismertem, bennem van mélyen, régóta. Lassan, zengve énekelem, mert kedves hajlításai megnyugtatnak, mintha meditálnék. Indulj el egy úton, én is egy másikon. Hol egymást találjuk, egymáshoz se szóljunk. A zenekar feldolgozásában üveghangok visszhangzanak szelíden a lágy dallam alatt. Elszomorodom, de a háttérben a halk szaxofonszóló olyan szép, hogy megvigasztal.
   A Zsipp zsupp, kender zsupp ritmusára beindul egy reggeli nóta, egyre jobban beolajozott robotként fut a dal, nekem őszinte, mert tényleg így érzem magam reggelente: kell pár pofon a világtól, hogy utolérjem magam, párszor megtekerem a nyakam, szemdörzsölés, lássuk csak milyen nap is van. Megint egy reggel, és nem tudod még, hogy mit akar ma a karma így a szöveg, meg: hátra van még egy pár dolog, megint egy reggel, aztán a mérgek: kávé, cigi, süti, ropi, szemed alatt túros táska legalább megvan a reggelire való. Aztán kiderül, hogy még egy kicsit lehet szunyókálni: ezt a pár órát átalszom, ami a világból hátra van, de azt is minek. Egyébként nagyon jó kis dal ez, ha az ember kellő iróniával áll hozzá még táncra is perdül tőle. Pörgős ritmusok, szkreccsek, vagány bassz-szóló.
   A következő számok mind-mind táncosak, egyikre rázni támad kedvem, másikra lassan ringatózni, mígnem elérünk a kezdő, ismert dallamhoz Indulj el de ez már tele van erővel, élettel, csak úgy pattog, ahogy a tábortűz csalfa lángjai szikráztatják a fahasábokat.
   Az utolsó pár percben eltávolodik a zene a Földtől, talán a Triton útjára, pályájára tér. A planetáriumból vannak hasonló emlékeim, ahol rám borult a mennybolt, és pár órára elfelejthettem, hogy hol is élek valójában. Csak az űr és a csillagok, és valami hatalmas rendszer létezik ebben a zenében is. Az utolsó pár taktusban felszáll az űrhajóm. Elindultam, jó lenne soha sem megérkezni.
  
   A lemezborítóról:
  
   Sokan úgy gondolják, nem is bolygó, hanem a Neptunusz egyik elszökött holdja. Az egyik változat szerint a Plútó és a Triton egykor a Neptunusz körül keringett szokásos pályán, míg a Triton pályája egyszer annyira meg nem közelítette a Plútóét, hogy annak vonzó hatására köre kanyarodott, és ellenkező irányú új pályára lépett. Ily módon a Plútó mozgását annyira felgyorsította, hogy ez a bolygójától megszökött, és Nap körüli pályára tért. Ennek az elképzelésnek két előnye is van: egyrészt értelmezi a plútópálya különlegességeit, másrészt megmagyarázza a Triton retrográd keringését. De a Charon megjelenéséről semmit sem mond, bár elképzelhető, hogy a Plútót a Neptunusz vonzásából kilendítő erő a Plútót két kisebb darabra törte.
  
   A lemezen közreműködik: Vázsonyi János (szaxofon), efZámbó István (billentyű), Gőz László (kagyló), Szulovszki István (effektek), Vajdovich Árpád (bőgő), Herr Attila (basszusgitár), Szalóki Ági (ének), Kardos Dani (gitár), Halmos András (dob), Váci Dani (szopraninó szaxofon), Budai Niki és Kati (ének) és Dj Mango (skreccs).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bahia

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 soderbergh    diamondeyes    hazai termék    újhold    takács eszter    e-nora    kvelertak    die hard    aranyember fesztivál    imminence    what we all come to need    dropout kings    the clash    tankcsapda    life of agony    blasted mechanism    une misére    audun kleive    octahed    lake of mind    apey and the pea    indiana jones    davey and the porchmonkies    alexandra    g.m.t.  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!