hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. január 19. szerda   12:16
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Meztelen Ebéd: Karmatológus
Szerzői kiadás

  Gitáralapokon nyugvó, instrumentális zenét játszik a William Burroghs híres-hírhedt regényéről elnevezett csapat, a Meztelen Ebéd. Nem mondhatnám, hogy gyakran hallgatok ehhez hasonló muzsikát, mert általában nekem hiányzik valami a dalokból, vagy valaki a csapat éléről. Óriási közhely, de attól még igaz: bizony az ének is egy hangszer.
  
  Viszont a Meztelen Ebédnek nincs rá szüksége, mert tökéletesen kifejezik magukat a két gitárral, a bőgővel, a dobbal, és az időnként felbukkanó digeridoo-val, amelyek nagyon szépen és természetesen szólnak. A keverésre sem lehet panasz, minden hangszert tökéletesen hallani, ami szintén létfontosságú, hiszen a legtöbb nóta sava-borsát a szétfolyó alapdallamra épített díszítések, el-elhaló melódiák adják. A két gitár egyébként szinte sosem játssza ugyanazt a témát egyszerre, ennek köszönhetően kap egy pszihedelikus gellert is a Karmatológus. Mindehhez egy magabiztos, de időnként felfedezőútra induló ritmusszekció biztosítja a hátteret.
  
  Pontosan ez történik a lemezt nyitó Macskamentában, (zseniális cím, de szerintem meg sem közelíti az Iszaplézer magaslatait,) amely egy kongákkal megtámogatott gitárhápogtatással indul, és egy nagyon rövid, marcona rész után huzamosabb ideig szinte cseppfolyós hangokat játszanak le, a hallgató csak akkor eszmél, amikor pár másodperc erejéig visszatér a fent említett, torzított riff. A következő Arameust megelőzi egy röpke párbeszéd, és rövid idő (négy perc alatt) eljutunk a digeridooval dúsított reagge-től az enyhén keleties ízű szólókon keresztül a dal kicsit kurta-furcsa befejezéséhez. A hármas számú Mikrofonfej a leghosszabb szerzemény a maga hat és fél percével. Egy sejtelmes bevezetőt követően a funkytól elrugaszkodva jutnak el eddig még felfedezetlen területekre, amelyek bebarangolása és feltérképezése után nincs más választásuk, mint visszatérni a mikrofonfejűek stílusához, majd belekezdeni a Lassúba. Kellemes, andalító darab, egy zseniális basszusfutammal a szám vége felé, szerintem, csupa ilyen dalokat írna a Másfél és a Red Hot Chilli Peppers, ha egy próbaterembe zárná őket valaki. A már emlegetett, tapssal induló Iszaplézer tökéletes esszenciája a Karmatólógusnak, emlékezetes dallamokkal, húzós dobolással, szférikus akkordokkal, egyszóval minden földi és égi jóval, amivel eddig ellátatta a hallgatót a Meztelen Ebéd.
  
  A korongot két remix zárja, elsőnek itt van mindjárt az Iszaplézer hat perces m.w.d. breakdown verziója. Őszintén szólva először furcsállottam, hogy feltették kétszer ugyanazt a számot egymás után, de a lemezt meghallgatva rájöttem, hogy az eredetinek, és az újra kevert változatnak nincs túl sok köze egymáshoz. A nyitótéma elég markánsan jelen van, megvariált formában vissza is tér többször, keményen lüktető ritmusok, különböző effektek kénye-kedvének kitéve. Az Arameus spawney remixe viszont köszönőviszonyban sincs az originális formájával. Alig ismerhetők fel benne az egyes részek, a közel-keleti hangulatú vokálok pedig helyenként kimondottan sötét, hátborzongató képeket vetítenek elénk, rideg ütemei, és lágyan örvénylő hangmintái pedig olyanok, mintha egy másik dimenzióból szólnának.
  
  A Karmatológus instrumentális jellegénél fogva tökéletes háttérzene mondjuk az ég kémleléséhez, vagy a tenger bámulásához, de ennél sokkal, de sokkal többet rejt magában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 secret chiefs 3    rhapsody of fire    kyle eastwood    starbenders    stormraizer    eva mendes    tim burton    carbovaris    drone    brutally deceased    jan rechberger    refused    óperentzia    mörbid carnage    nuclear beast    queen    dawnstar    james lomenzo    bartos erika    delfines kaland    jude law    the flaming lips    diamondeyes    napokon    the bulletmonks  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!