hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2024. augusztus 15. csütörtök   06:37
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ma kezdődik a Fekete Zaj - Hallgasd meg, hogyan szól a Mátra hangja a Fekete Zaj előadóinak tolmácsolásában!
2024. augusztus 15-19.Mátra Sástó

  A Fekete Zaj Fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit hanghullámokká alakította. Az így megszületett hangkészletből a fesztivál visszatérő előadói készítettek exkluzív Mátra-átiratokat, saját stílusukban szólaltatva meg az ország legnagyobb hegységének hangját.
  
  A 2024. augusztus 15. és 19. között Mátra Sástón megrendezésre kerülő, idén 15 éves Fekete Zaj neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával. Az idei eseményre hangolódva a fesztivál – a svéd Kilohearts cég díjnyertes moduláris szoftver-szintetizátorával, a Phase Planttel – Magyarország legnagyobb hegységének domborzati textúráját zenei hullámformává konvertálva megalkotta a valódi Fekete Zaj hangot. A hivatalos együttműködés során létrejött 20 darab egyedi patchet tartalmazó Black Noise hangkészlet jelenleg is ingyenesen elérhető, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját az egész világon. A gyűjtemény – melynek hangjai olyan fantázianevet kaptak, mint „Recsk mély kőfejtője”, „Szélfúvás Galyatető felett” vagy „Termikus kitörés Parádfürdőn” – eredeti természeti terepfelvételeket is tartalmaz különböző mátrai helyszínekről.
  
  Metaltól a dark popig
  
  A fesztivál felkérte az elmúlt évek Zajos zenekarait, hogy a hangkészlet felhasználásával szólaltassák meg a Mátra hangját. Az így elkészült – a sadcore-tól az extrém metálon át a post rockig vagy new wave-es dark popig húzódó – exkluzív trackek most ebben a playlistben hallgathatóak meg egyben. Egyedüli kapocs közöttük, hogy részben vagy egészben mind a Balck Noise hangkészletből táplálkoznak – a Mátra hangja pont úgy kapcsolja össze a különböző stílusú zenéket, ahogy a fesztivál is egy helyre hozza össze a sötétebb tónusú zene különböző műfajaiban alkotó előadóit.
  
  
  
   Fekete Zaj x A Mátra hangja
  
   A magyar Black Nail Cabaret dark pop duó az „A Hegy” című dalának szövege vers formájában már korábban megszületett. A kétségbeesett, szinte gyerekes vágyódásról, fesztiválok, erdei éjszakázások emlékeinek kavalkádjából táplálkozó szöveg a Mátra hangjaival összeházasítva a zenekar kilenc éve első magyar dala lett.
   A Jazzékiel énekeseként ismertté vált – a fesztiválon a Musica Moralia tagjaként és szólóban is fellépő – Jakab Péter két korábbi albumáról ismerős, introvertált hálószobapop, vagy ahogy ő definiálja, „sadcore” stílusába integrálta a hangmintákat. A „Bagolyirtás” című instrumentális darab jazzes területekre tévedő post rockká bontakozik ki.
   A hazai underground metal supergroupjának számító Rivers Ablaze progresszív blackened death metaljába is harmonikusan épülnek be a Mátra hanghullámai. A zenekart nagyon megihlette a projekt, az „Artifact of Miocene Volcanism” szövege pedig egészen a hegység kialakulásának monumentális átalakulással járó korába vezet vissza.
   Az instrumentális posztrockot játszó hazai Törzstől nem állt távol a Mátra hangjait beépíteni a zenéjükbe: ahol tehetik, kapcsolódnak a természethez, „Tükör” című lemezünket az Aggteleki cseppkőbarlangban, az új lemezükről elsőként megjelent dalt, az „Átfordul”-t pedig a Bükkben vették fel. Az „Átfordul (Mátra rmx)” című darab az utóbbi a Mátra hangmintáinak felhasználásával készült remixe.
   A holland hangköltő Eliën a tavalyi Fekete Zaj fesztiválon már gyűjtött inspirációt a Mátra hangulatából. Akkor mini koncerthellyé alakított kisbuszával járta Európát, a közönségtől pedig kis kártyákra írt gondolatokat gyűjtött következő albumához. Ez a 400 kártya szolgált alapjául az év végén érkező lemez szövegeihez, amelyről az első megosztott track a Mátra hangmintáira épülő spoken word „Reality”.
  
  A Mátra közösségi hangja
  
  Mivel a fesztivál hűséges, évről évre növekvő követőtáborában szép számmal akadnak olyan zenerajongók, akik maguk is aktívan nyúlnak hangszerekhez, adta magát, hogy a Fekete Zaj nyilvános pályázat során a közönséget is felkérje a Mátra hangjának megszólaltatására. A június 30-ig beérkezett művek közül a zsűri Nirṛti, TÁVOL, the witchdoctors, vlkgbr, Monochrome Horizon, Fex, КЛТLЛN és orthodöx az ambienttől a drill ’n’ bass-en át a drone-ig húzódó Mátra-átiratait ítélte a legjobbnak és gyűjtötte össze erre a playlistre. A pályázat győztese pedig péhá „Darkest Nature” című, kizárólag a Black Noise hangkészletet használó dark ambient trackje lett, amiért idei Fekete Zaj bérlet jár.
  
  Fekete Zaj x A Mátra hangja pályázatok
  
  A két playlist kiváló ráhangolódást nyújt az idei Fekete Zaj fesztiválra, amely 2024. augusztus 15-én, csütörtökön nyitja meg kapuit.
  
  
  Fekete Zaj
  
  Közösség, szubkultúra, természet – hazánk egyik legkülönlegesebb fesztiválja a Mátra hegycsúcsának árnyékában gyűjti évről évre a legfurcsább és legkülönlegesebb produkciókat. Az idén 15 éves Fekete Zaj a független zene, a közösség, a sokszínűség és a természet felfedezésének ünnepe, átjárás az ismerős és az ismeretlen között, műfaji határokat bátran feszegetve – nosztalgikus hangok és friss hangzások férnek meg békésen az erdő mélyén.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
Őszköszöntő jazzkoncertek a Müpában
 kiemelt 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
  
Az IST IST manchesteri post-punk zenekar neve az utóbbi években egyre ismertebbé vált a sötét, merengő hangulatú zenék kedvelői körében

METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 down    suffocation    chris pine    eyes    nova rock    szex és new york 2    coheed and cambria    at the drive-in    manegarm    a közösségi háló    heights     ulver    sear bliss    backyard babies    jimmy page    grindrise    scarlet aura    felemelkedés    david yengibarian    dennis lehane    dustin hoffman    the hellfreaks    kataklysm    szerelem    shrinebuilder  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!