hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [buli]  2024. július 19. péntek   07:37
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet


  A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet.
  
  Az INOTA Fesztivál tavaly a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legsikeresebb eseményeként jött létre a maga közel 20 ezer látogatójával - a szervezők, a budapesti NVC és Centrum Production kollektívák azonban már akkor sem egyszeri alkalommal számoltak. Idén júliusban az INOTA projekt egyszer már visszatért a szocialista korszak egyik legfontosabb ipari létesítményébe egy teltházat produkáló kétnapos, reggelig tartó kísérleti elektronikai és techno meneteléssel, amiben Berlintől Torinóig, Tbilisitől Koppenhágáig látták vendégül a legaktuálisabb dj-ket és live acteket.
  
  Hogy beálljon az egyensúly, 2024 nyarának végén az audiovizuális paletta másik végébe mártják az ecsetet: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ezúttal a nagyszabású, vagy éppen kisebb, de annál emlékezetesebb vizualitás kerül középpontba az INOTA Focus: RADIANCE nevű programon - természetesen ezúttal is nemzetközi alkotókkal dúsítva a művészek körét, akiket kifejezetten úgy válogatott ki a kurátori csapat, hogy a már önmagában is látványos rozsdaövezetet gondolkodásra serkentő művek lepjék el.
  
  Természet és misztérium, jelen-élmények és jövőfilozófiák
  
  A Hollandiából érkező Helen Blanken HELIOTROPE installációjának mozgó pengéit például a Nap felé forduló-burjánzó növények ihlették, a barceloniai MAREO a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a szlovákiai AUSGANG Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg és gondolkodtat el minket a nem túl távoli jövőnkről. De velünk lesz a számos művészeti ágat keresztező Boris Acket is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után állít ki Várpalota mellett, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX.
  
  Hazai frontról is töprengésre alkalmas installációkat vehetünk majd szemügyre. Battha Gáspár holografikus vásznán a szemlélődő is hatással lehet a képkeretben zajló történésre; Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUS nevű projektjét a a mikorrhizális gombák hálózatai ihlették, sőt, talán keltették is életre; a Lightspray Visual régi írásvetítőket hasznosít újra, azaz tuningol fel magas fényerejű izzókkal, így festve meg monumentális felületeket.
  
  Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot hirdet, a nyertes pályázó installációja pedig az INOTA Focus: RADIANCE program része lesz. Egy rég elhagyott hőerőművet fesztiválhelyszínné varázsolni nem kis teljesítmény, de annak, aki igazán hisz magában, ez sem akadály. Ezt a helyszínt megtölteni fényekkel egy olyan #higgymagadban story, amit az Ersténél is támogatnak.
  
  Alessandro Cortini olyan helyekre visz, ahol nem sűrűn járunk
  
  Ezt egy YouTube-kommentelő mondta az olasz elektronikus zeneszerzőről, akinek messzi csillagzatokba sisteregve visszhangzó, szívbemarkoló melódiái olyanok, mintha altatódalok lennének egy kozmikus szűrőn átküldve. A Nine Inch Nails billentyűseként is ismert Alessandro Cortini az INOTA Focus: RADIANCE esemény zenei lábának főfellépőjeként határozza meg az irányt és festi alá a fényművészeti alkotásokat, mellette pedig progresszív hazai zenészek és dj-k sorával zárhatjuk rövidre a hosszú nyarat. A vasárnap pedig idén is. a családosoké: a helyieknek szóló kedvezmények mellett kreatív workshopokkal, sétákkal várják a vendégeket a szervezők. Este pedig még megtekinthetőek lesznek a fényinstallációk is.
  
  Facebook-esemény itt, jegyek pedig itt kaphatók.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 9.
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 24.
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
Őszköszöntő jazzkoncertek a Müpában
DES ROCS, az alternatív rock fenegyereke, Budapestre érkezik
INOTA Focus: ismét összekapaszkodik az Inotai Hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra
Szerdán indul a Tábor Fesztivál
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
Punk rock új hulláma: Frank Carter & The Rattlesnakes és Kid Kapichi a Dürerben
 kiemelt 
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
  
November 3-án a brit folk-punk színtér egyik legnagyobb alakja, Frank Turner, és zenekara, a Sleeping Souls lép fel a budapesti Dürer Kertben

Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
Punk rock új hulláma: Frank Carter & The Rattlesnakes és Kid Kapichi a Dürerben
Sonata Arctica, Firewind, Serious Black: hármas lemezbemutató októberben
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 volt 2012    o´sullivan    artillery    gondolat kiadó    gravity well    ang lee    danko jones    gaya arutyunyan    moby    ha/ver    xerosun    january jones    arbat    pintér csaba    soulburners    yzzo    boston manor    the wailers    rubicon    dlrm    gotthard    jag panzer    oliver stone    kiss of the dolls    soundgarden  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!