hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. július 18. csütörtök   07:27
nincsen hozzászólás

szerző: DETOX
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
2024.július 04.Barba Negra

  Szerintem idehaza sincs olyan józeneimunkásember aki minden metál előadóval kapcsolatban naprakész lenne. Nyilván nem is lehet átmazsolázni/befogadni azt a mennyiségű zenei fémforgácsot ami ebben a szerteágazó iparágban keletkezik.
   Bár nem voltak ismeretlenek a fellépők, örültem, hogy lehetőséget kaptam egy élő ismerkedésre is velük. Ezen felbuzdulva látogattam el a Barba Negrába július negyedikén a Knosis, a Fit for a king, és a Thy Art is Murder fémzene kovácsok fellépésre. Legalább addig sem csak az univerzum tágul, hanem a metálbuborékom is, amíg -nem mellesleg- lezúzzák a fejemet. Mivel hiányos előképzettséggel rendelkeztem, csak előítéleteim voltak a bandákkal kapcsolatban. Utóítéletem nyilván lett, de ne szaladjunk előre :) Nem erősségem az időben érkezés, de kivételesen pontosan megérkeztem az eventre. Sajnos nem sikerült nekifutásból behatolni a rendezvényre, mert volt egy kis fennforgás. Valamiért a rendezvény konvergált a lineuppal, ezért pontosan kezdték a darálást. Szóval a Knosis elejét csak kintről tudtam fülelni, de már onnan is hallatszott, hogy súlyos estének nézünk elébe. Szerencsére gyorsan bevergődtem a stage-ig ahol Ryo Kinoshita, és a haverjai már javában aprították a hallószőröket. Nem vagyok túl művelt a japán metálszénával kapcsolatban, kb. a Babymetál-ig tart az egységsugaram, de tök jó, hogy van ott élet az ilyen összerakott kawaii metál bandákon túl is. Mivel egy friss (2023) formációról van szó, nem sokat lehet(ett) tudni róluk, max annyit, hogy az énekes Ryo gyerek nem ma kezdte a hőbörgést, hanem egy Crystal Lake nevű metálcore eresztésben, ahonnan azért dobbantott tíz év után, mert szorongásos pszichózist kapott. Wtf? Szerencsére annyira nem fordult ki magából, hogy elmenjen diszkó szamurájnak, hanem olybá tűnik, hogy ezzel az új entitással próbálja feloldani a szorongásait. Úgy látszik remekül sikerült neki, mert nekem speciel nagyon adta ez a japó deathcoretrashmetál vagy mi. Egy baj volt velük, hogy kb. csak fél órát játszottak. A koncert végére derült ki -számomra- az is, hogy csak három tagú a felállás. Azt hittem van egy szólógityós is valahol a sarokban aki jól elbújt, de csak ez a Ryo srác fűrészelt néha, a többi hegesztés vmi samplerről volt beadva. Minden esetre nagyon ügyesen megoldották a live act hangszerelést a srácok. Amúgy az egész tekerésről a GTA V jutott eszembe. Abban is elfért volna egy ilyen „mi baja van ezeknek a japánoknak” rádió állomás, ahol ilyesmi zenék mennek miközben a rendőrséget hentelem cheatelt bazookával :)
  
  Visszatérve a helyszínre, a Barba Negra kisebbik sátrában tartották a mókát. Gondolom nem számítottak tömegjelentekre a fesztiválszezon kellős közepén. Szerencsémre nem is volt nagy tolongás, ezért a söröm egyelőre megúszta a padlót :) Azért a horizontális mosógép rendszeresen beindult, ahogy annak lennie is kell egy autentikus metál veretésen.
  A következő durvuló a Fit for a King nevű keresztény (wtf) gyökerű texasi rock banda volt, amiről meg folyamatosan a Tekken 5 verekedős játék soundtrackje ugrott be. Lehet agyamra mentek ezek a gamék, de talán inkább hasonló az ízlésem a sound designerekkel :) Az is érdekes, hogy nem ők voltak a headlinerek, pedig a spotin népszerűbbek mint a TAIM. Oké a fosbúkon nem, meg egy évvel (2007) később is alakultak, de, hogy ez a zenekar volt a legfittebb az hótziher. Amilyen színpadi munkát végeztek a gitáros tagok olyat nem sűrűn látni. Nonstop karatéjos ugrálás a monitor ládákról, satöbbi. Különösen ez a Ryan „Tuck” O´Leary bőgős srác produkálta magát. Úgy tekerte végig maga körül a basszgitárt mint egy ventilátor. Még Yngwie Malmsteen is megirigyelhetné a produkcióját. Bár a svéd gitárvirtuóz még ezt is tudja űberelni, mert ő a koncert végén be szokta baszni a gitárját a közönség soraiba. Tuck azért úgy látszik jobban szereti a hangszerét, vagy nincs benne a turné költségvetésében alkalmanként egy fender bass :) Az is elképesztő volt, hogy milyen jól tud vokálozni mindkét gitáros gyerek az énekes Ryan Kirby mellett. Nagyon profin tudnak váltani a metálcore hörgés, és a tisztán intonált énekhang között ezek a srácok. A kereszténységük szerencsére nem csak a zenekar nevéből, és abból állt, hogy feszültek a színpadon mint Jézi :) talán inkább abban érhető tetten, hogy olyan számaik vannak mint a The Hell We Create, vagy a God of Fire, amihez lezárásként csatlakozott Ryo Kinoshita barátunk is egy közös végső pokolbéli hőbörgés erejéig.
  
  Egy kis átszerelés után a metálkohó végső öntvényét a Thy Art Is Murder formázta meg az ekkora már kellőképp besűrűsödött közönségnek. Akik eddig nem szédültek el a mosh-pitben, és nem fürödtek meg a söreikben, most még megtehették egy óra erejéig. A TAIM nem annyira tolta a dallamokat mint a fittes srácok, inkább a kőkemény deatcore-t hozták el a ko(a)lák földjéről. Valszeg nem a klasszikus harmóniákat gyakorolták a sydney operaházban, ha egyáltalán beengedték oda őket valaha :) Szóval eléggé legyalulták a maradék hallásomat a súlyos zúzássokkal és a mélyenszántó hörgésekkel. Nyilván azért lett pár kedvenc, mint pld a beszédes Make America Hate Again, vagy a Human Target. Amiről már megint eszembe jutott valami. Egy kedvenc AMIGA-s demo :) Az új „énekes” Tyler Miller sem sajnálta a torkát, Andy Marsh meg a gitárhúrjait amikkel szépen ledarálta a szólóit. Amit még meg kell jegyezzek, az a takkra pontos kiváló fényshow. Rendesen dolgozhatott vele a grandMA light-os emberük. A többi zenekar is megérdemelt volna valami fasza vizuált. Nem is értem miért nem kooperálnak valami kreatív VJ-vel az ilyen metál bandák. Bőven dobna a színpadképen meg a koncertélményen ha foglalkoznának a szem rágógumijával is.
  Ami még érdekes -nekem-, hogy valamiért kényszert éreznek az ilyen HC bandák, hogy mindig beletegyenek egy „dallamosan romantikus” kiállást a szettjük közepébe. Talán arra gondolnak, hogy csak kell egy szám amíg újratöltjük a sört, vagy lekapjuk a kivarrt barátnőnket? De az is lehet, hogy nekik kell ez a flash :) Szóval ezt az élményt megkaptuk a fittking meg a murderes srácoktól is.
  
  A barbás sátor helyszínről még annyit, hogy a hangosítással nekem nem volt bajom, a szelőztetéssel annál inkább. Ha már vannak ventillátorok akkor nem ártana bekacsolni azokat ha nem akarják, hogy a saját levünkben főjünk meg. Szerintem vesznek ott elég sört a metálnépek célozgatás nélkül is. 8)
  De, hogy rövidre fogjam, ahhoz képest, hogy annyira nem vágtam őket, nekem nagyon bejött mind a három zenekar. Tökre szétadta, hogy szétesztergálták a csütörtök estémet, ezért is simán behúztam őket végleg a metálhalmazomba. Szóval ha legközelebb feltűnnek a radaron, rám biztosan számíthatnak mint esztergályos tanonc :)
  


Kulcsszavak:
  knosis     fit for a king     thy art is murder 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

A Fit For A King kiadta új dermesztő kislemezét, a Technium-ot

Thy Art Is Murder, Fit For A King, Knosis: nyári katlan-core a Barba Negrában

Nummirock 2024: Body Count, Kerry King, Eluveitie és Thy Art Is Murder a legendás finn fesztiválon

Európai turnéra indul a metalcore+-os Fit For a King

Dühös deathcore négyes októberben: Thy Art Is Murder, Fit For An Autopsy, Whitechapel és Spite a Barba Negrában

 programajánló: 
2024. szeptember 9.
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 24.
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
Brujeria vs Analóg Music Hall
Bring Me the Horizon a Budapest Parkban!
A Coldplay frenetikus triplázása a Puskás Arénában
Hatebreed, Crowbar
Body Count vs Budapest Park
 kapcsolódó fotók: 

KNOSIS - 2024. július 4. BARBA NEGRA - EUROPEAN SUMMER 2024

FIT FOR A KING - 2024. július 4. BARBA NEGRA - EUROPEAN SUMMER 2024

THY ART IS MURDER - 2023. október 12. Barba Negra Red Stage

THY ART IS MURDER - 2024. július 4. BARBA NEGRA - EUROPEAN SUMMER 2024
 kapcsolódó videók: 

THY ART IS MURDER, FIT FOR AN AUTOPSY, WHITECHAPEL, SPITE
 kiemelt 
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
  
November 3-án a brit folk-punk színtér egyik legnagyobb alakja, Frank Turner, és zenekara, a Sleeping Souls lép fel a budapesti Dürer Kertben

Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
Punk rock új hulláma: Frank Carter & The Rattlesnakes és Kid Kapichi a Dürerben
Sonata Arctica, Firewind, Serious Black: hármas lemezbemutató októberben
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 royal thunder    lúdbőr    napokon     red hot chili peppers    stardrive    powerwolf    disco ensemble    dark angel    big miracle    johnny cash    sandler    szakcsi    massive aggressive    radiohead    nagyúr    Ébredj velünk    katie holmes    calista flockhart    vomit the soul    the 69 eyes    isten kezében    nanowar of steel    dillinger escape plan    antalgia    mary popkids  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!