hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2024. június 21. péntek   07:20
nincsen hozzászólás

szerző: DETOX
Body Count vs Budapest Park
2024.06.14. Budapest Park

  Régóta figyelem Tracy Lauren Marrow aka Ice-T munkásságát, ezért nagyon örültem, hogy 2024-ben remélhetőleg ismét lezúzzák a fejemet. A teljesség kedvéért megemlíteném, hogy a BC eddig háromszor jutott el hozzánk. ´93-ban a Rocklandben gyepálták a népet. Sajnos arról nem tudtam, mert még sehol sem volt a lakossági internet, de a ´97-es Rockvárosi akciójukon már ott voltam. Annak a koncertélménye ugyan a homályba vész - fiatalon nyilván az ember lelkesebben öblöget- de arra azért tisztán emlékszem, hogy a körülmények ellenére rendesen odatették magukat az akkori téridőben is. Szerencsére azóta fejlődött hangosítástechnika, és/vagy a hang technikusok, ezért a harmadik, 2018-as Budapest Parkos hegesztésen már rendesen megszólaltak. A Park -szerintem- minőség színpada amúgy is jár egy ilyen kaliberű bandának.
  
  Ha valaki nem ismerné a sztorit, a Body Count néven futó side projectet 1990-ben alapította Ice-T, és országos cimbije Ernie Cunnigan (Ernie-C) az angyalok (LA) városában. Ez a Tracy gyerek akkortájt már elég sikeres szólista volt a gangsta rap szénában, de úgy gondolták Ernőcével, hogy mivel eléggé bírják a rockot -főleg a metált- kellene egy HC fekete banda is a bolygóra. A gondolatot tett követte, és kerestek még pár havert akik láttak már hangszereket, és lőn (nem le) találtak is párat. A formációt Ice-T ´91-es O.G. Original Gangster albumának 18-adik trackjéről nevezték el, amit véletlenül ez a társaság alkotott. Sajnos azóta három ős tagot (D-Roc, Beatmaster V, Mooseman) is lenullázott a sors, és úgy volt, hogy a 2006-ban a főnökség is befejezi a metál világmegváltást. De szerencsénkre nem így tettek, hanem összeszedtek pár kőarcot maguk mellé, és 2009 óta ismét fém hangöntvényeket alkotnak meg turnézgatnak.
  
  A Body Count a várhatóan 2024-ben megjelenő Merciless albumapropóján testszámolja meg az európai rajongóit. Jellemzően ebben a felállásban támadnak a színpadról: Ice-T üvöltözés, Ernie-C szólófűrész, Juan of the Dead (Juan Garcia) ritmusfűrész, Vincent Price (Vince Dennis) bőgőzés, Will „Ill Willl” Dorsey Jr. csörömpölés, Sean E Sean háttérzaj, Little Ice (Tracy Marrow Jr. aka Ice-T fia) hypeolás/metálbohóc.
  
  Na de térjünk vissza a parkba és lássuk, hogyan zajlott az event. A közönség életkora kb. a középkorban leledzett. Nyilván főleg olyanok jöttek, akiket még a múlt évezredben fertőzött meg a fémesebb zene szeretete, mondjuk a ´90-es évek elején, és nem csak a Tanksapkáig terjedt a látókörük. Az is látszott, hogy nem azahriah szardíniára jöttek, ezért szerencsére szellős volt az aréna. De az nem is volt baj, hogy nem volt full teltház, mert sikerült majdnem teljesen előre vergődnöm. Mivel vertikálisan korlátozott vagyok fontos volt, hogy ne a kivetítőkről kövessem a történéseket. A lineup 20:20-ra volt kiírva, de sikerült vagy 10 percet késniük. Feltételezem tudták, hogy a parkban az élőzene max 10-ig tarthat, de gondoltam le kellett fektetnie a gyereket a faternak azért nem tisztelnek meg a pontos kezdéssel. Mint később kiderült nem a főni kislánya tehet róla, de nem spoilerezek :)
  
  Egy rövid Civil War (Bloodlust LP) intrós beszivárgás után stílszerűen a Body Count´s in the House-al (Body Count LP) közölte Ice-T és a banda, hogy megérkeztek a házba. Felsorolta a kedves jelen lévő zenekari tagokat és önmagát mf lebitchelte. De hát ez a track erről szól :) Annyira megérkeztek, hogy ezek után nekifutásból szétfűrészelték a színpadot két Slayer: Raining Blood / Postmortem (Bloodlust LP) coverral. Itt jegyezném meg, hogy a basszeros Vince gyerek nagyon jól megidézte az ideiglenesen nyugdíjba vonult Tom Araya szellemét. Szóval a Tom fószernak nem kell forognia a sírjában ezt a feldolgozást hallva, mivel még amúgy sem halt meg. A szám alatt Ice-T úgy gondolta jó ötlet egy vizes palackot droppolni az ekkora már erősen beindult bodyk közé, de kb. visszakézből locsolták telibe az arcát. Lehet jobban járt volna egy jeges teával, de még inkább egy sörrel, az biztos nem vett volna mandinert.
  Persze sörről szó sem lehet Ice-T esetében, mert a főni totál absztinens. Valami eddig általam, és valószínűleg a közönség frontvonalában lévők által is ismeretlen teetotalizmus híve (ki se tudom ejteni), és a straight edge életstílust gyakorolja. Ami kb. annyit tesz, hogy tartózkodik mindenféle károsnak tartott rock sztársággal járó elhajlástól. Lehet ezért él még, és tartja ilyen jól magát 66 évesen is. A Bowels of the Devil-el (Body Count LP) folytatódott a színpad legyalulása, és a There Goes the Neighborhood (Body Count LP) is előkerült. Ez a track a személyes kedvencem az alapvetésnek számító első albumról. Erre már muszáj volt ugrálni amit a söröm azóta is bán, mivel a jelentős része padlót fogott.
  
  Ezek után következett a valamikor megjelenő lemezről a vadi új Purge track ami előtt azt kérte a hősünk, hogy csináljon a nép egy horizontális mosógépet. Metál körökben ezt moshpit-nek hívják. Lett is nagymosás lehet kérnie se kellett volna. Little Ice is lelkesen hypeolt, és metálbohóckodott, valamint a bőgős Vince barátunk is asszisztált hozzá egy kis hőbörgéssel. Ezután megidézték a Power (fentanil) Trip-es Riley Gale szellemét is a Point the Finger trekkel (Carnivore LP), amit a Manslaughter (Manslaughter LP) emberszeleteléssel fojtottak le. A férfiasság kihalt. Erről szólt a bánatuk. Valószínű az intermezzóban Ice-T azért jegyezte meg, hogy a feministák mit csináljanak magukkal amit amúgy nem tudnak. Golyók nélkül.
  Mivel kezdett sötétedni a szükséges gonoszról is elmélkedtünk a Necessary Evil (Born Dead LP) kapcsán. Majd végre ismét betöltöttek egy új trekket a tárba. Ez volt a Psychopath. Állítólag azért mentek turnéra, hogy az idén megjelenő Merciless albumról is kapjunk valamit, de lehet csak elfogyott a pénz. Hiába, a drogmentes élet sokba kerül. De szerintem csak simán szeretnek utazva zenélgetni. A kellő hatás kedvéért Ice nagyfater T átvedlett egy pszichopata bankrablóvá, amit a fején egy harisnyával gondolt megoldani. Nos ez az új trekk már inkább hasonlít egy Slayer trashre mint hc rapmetálra. Ami nem is baj valljuk be. Sose árt megújulni, és jól áll neki a harisnya is. Persze csak a fején.
  
  A No Lives Matter (Bloodlust LP) előtt a főni viccesen megjegyezte, hogy -mint az közismert- rühelli a rasszistákat meg a rasszizmust, de a koncerten lévők biztos nem azok, mert különben nem jöttek el volna egy metált játszó zenekarra akik kvázi feketék. Itt jegyezném meg, hogy Juan Dead kubai felmenőkkel rendelkezik, de inkább fehérnek mondanám mint feketének. Persze ő is dolgozott az imidzsén 2018 óta, mert most inkább egy szakállmetál mikulásra hasonlít. Ismét egy tribute cover következett a Disorder, miután megtudtuk, hogy Ice-T- nek a legnagyobb punk király kedvence az Exploited. Mondjuk szerintem is ők az alapvetés abban a témában. Ezután ismét nagymosásra (moshpit) kérték a nagyérdeműt, amihez a Drive By (Born Dead LP) szólt aláfestés gyanánt.
  És itt érkeztünk meg ahhoz a közjátékhoz amikor kiderült, hogy mégsem feküdt le a gyerek a turnébuszban. Icefater érdeklődött, hogy ki a legfiatalabb BC rajongó a házban. Hát nem kiderült, hogy a saját lánya az akit promózni kellett. Idén lesz 8 éves a vadhajtás. A neten utólag elnézve már most celeb ez a Chanel nevű kislány, és ha nem esik messze az fémalmafától, majd ő is kaphat egy csillagot a fém of walkon hollywoodban. Mint a fater 2023-ban. Mondjuk érdekes lehet egy olyan családban felnőni ahol nonstop megy a mutherfucker és társai több ezer watton a nagyszínpadon. Szóval a két féltesó a háttérben rendesen tolta a nem éppen pc vokált. Az a vicc, hogy mellettem állt egy lokál fater a nyakában egy 5 éves forma kislánnyal, aki nem mellesleg kb. végig nyomta a headbanget és csápolt is hozzá.
  Szóval ez a közjáték a Talk Shit, Get Shot (Manslaughter LP) trekket vezette be, amit Ice fater arra az esetre javasolt, hogy ha a gyerkőcöket bárhol zaklatják, ezzel az aforizmával zárják azt rövidre. Ezek után mivel is zárhatták volna rövidre a koncertet is a levonulás előtt, mint egy jó kis Cop Killer-el (Body Count original LP) Ezt a klasszikust amúgy nem a kiadó vetette le az első kiadásról, hanem maga a főni, mert nem akarta, hogy csak a botrány miatt vegyék a lemezt, és azt higgye a balga nép, hogy az egészet csak a pénzért csinálták. Oké elhittük, és őszintén üvöltöztük, hogy fuck da police!
  
  Az encore a Born Dead-el (Born Dead LP) indult, ami alatt a maradék sörömet is magamra öntöttem. Nem baj, úgy is olcsón vettem. Nem hiába, a minőségi szórakozást, és a színvonalas hangosítást meg kell fizetni. Ezt a This Is Why We Ride (Bloodlust LP) követte sorban, ami egy balladának szántak a szántás végére. Biztos azért, hogy lenyugodjanak a középkorú fiatalok. Ekkor egyesek már kezdték összeszedni magukat és feldolgozni a koncertélményt, de a végére még belefért egy Comfortably Numb cover is saját interpretációban. Szerintem ezt a fesztiválokon nem is játsszák, mert nem fér bele az idejükbe. Szerencsére nekünk igen, és az is jó, hogy ismerik és szeretik a psy rockot is. Respect! Szóval Ice-T és bandája ezzel a trekkel zárta a móka tárat. Ismételten jól be és kitárazott nekünk a banda.
  De, hogy a zenészekről is említsek pár szót. Ernőcét remek dalszerzőnek és szólógitárosnak tartom. Amúgy úgy néz mint egy őrült fekete einstein, aki képes végigfűrészelni másfél órát még hatvanon túl is. A többi arc is remekül hegesztett és olvasztotta a vasat. Nekem adták, hogy trendi legyek szóhasználatban. Bár inkább adták az ívet úgy mondanám. Vince arc gitárja is szépen ki lett dekorálva a turnéra. Még egy fuck the police is volt rajta a nyomaték kedvéért. Ugyan két albumról nem toltak számot, ez a Murder 4 Hire és a Violent Demise, de a meghatározó bemutatkozó korong eresztésről 4 trekk is elhangzott. Szóval ne legyünk telhetetlenek. Azt ugyan nem vágom miért az a turné neve, hogy Body Count feat Ice-T. Talán két entitásról van szó? Szerintem nagyon nem. De egy szó mint száz, nekem nagyon bejött ez a másfél óra. Megvolt a koncertélmény. Bár nyugger korban van már a vezérkar, de remélem nem hagyják abba jó ideig, és nem tart megint hat évig amíg ide találnak valami új anyaggal. De az se baj ha nem lesz új anyag, csak hozzanak jóféle fűrészárut! ;)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sweetest devilry    kruder & dorfmeister    joana amendoeira    scerra    night is the new day    lóripop    air    insane    distrust    qss    Ø    in extremo    lowest creature    blood for blood    the heartless aisha    sziget 2013    the horibillies    rise and fall    opeth    falka    malmsteen    the faceless    de-phazz    teurgia    joe strummer  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!