hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2024. június 19. szerda   06:49
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megnyitja kapuit a titokzatos kert - A Magyar Képzőművészeti Egyetem programjai a Múzeumok Éjszakáján
2024. június 22. (szombat)

  A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is lenyűgöző programokkal várja a nagyközönséget a Múzeumok Éjszakáján, az izgalmas est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk: megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti andekdoták sűrűjében sétálhatunk. Az est leszálltával a Képzene c. programon szem- és fültanúi lehetünk zene és műalkotás találkozásának. Megcsodálhatjuk továbbá az MKE főépületét, a patinás Andrássy úti palota műemléki tereit a felújított Lotz-freskókkal, elborzadhatunk az Anatómia Tanszék csont és preparátum ritkaságain, a Képzőművész Diplomakiállításon pedig ígéretes végzősök műveit tekinthetjük meg.
  
  Az Epreskertben található a Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke. A város közepén megbújó varázslatos parkot hatalmas ősfák rejtik, különleges hangulatához hozzájárulnak az egykori szobrászmesterek szabadtéri művei, a Parthenón-fríz kiállítótér, Stróbl Alajos egykori műterme és a Kálvária is. A Múzeumok Éjszakáján az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát. Az érdeklődők elmerenghetnek rajta, hogy milyen lehetett, amikor a kertet még pávák és majmok lakták, vagy amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, és népes vendégseregével együtt jelmezbe bújt, sőt, a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette. Az Epreskert látogatói a Múzeumok Éjszakáján a KÉPZene c. programon az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkcióját láthatják, hallhatják, melyhez egy csodaasztal is szükséges.
  
  Az MKE Múzeumok Éjszakájának kiemelt eseménye az egyetem főépületében a Képzőművész MA Diplomakiállítás, az újonnan alapított Vizuális Művészet Tanszék végzős évfolyamának első, nagy bemutatkozása. A tárlatot az MKE rektora, dr. Erős István nyitja meg az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay teremben és az Aulában.
  
  A Művészeti Anatómia Tanszék az MKE egyik legizgalmasabb kuriózuma, gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok Éjszakája programsorozat kimagaslóan népszerű eseménye. Idén Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, a különböző állatpreparátumok, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök.
  
  Az Egyetem főépületében szervezett sétákon a Múzeumok Éjszakája látogatói megismerhetik a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit. Az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly falképeket mutatja be. A festő- és szobrászrestaurátok műhelyében Heitler András, az MKE docense, és Káldi Richárd, művésztanár vezeti körbe az érdeklődőket.
  
  Az esemény nem regisztrációhoz kötött.
  
  A programok helyszínei:
  Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
  MKE Epreskert, 1063 Budapest, Kmety György u. 26-28.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. június 29.
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
2024. július 2.
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
2024. július 3.
Először koncertezik Magyarországon a Take That!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Lengyel és magyar művészek koncertje a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon a Belvárosi Főplébánia-templomban
Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán
Reflexiók, világhírű szólisták, 30 ország művészei a Fesztivál Akadémia Budapesten
Július elején érkezik a Denagyvilág
Remek zenékkel, lemezbemutatóval és táncházakkal zárja évadát a Fonó
Rajzpályázatot hirdet a Fesztivál Akadémia Budapest Vivaldi: Négy évszak gyermekszemmel
Magyar siker a zongora-iparban
Pénteken és szombaton remek koncertek és családi programok költöznek a zsámbéki Zárdakertbe Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál
 kiemelt 
Thy Art Is Murder, Fit For A King, Knosis: nyári katlan-core a Barba Negrában
  
Súlyos deathcore / metalcore hármas fokozza majd a katlan hőséget a budapesti nyár közepén: július 4-én este a Thy Art Is Murder és a Fit For A King már jól ismert produkciója mellett most egy különleges japán projekt, a Knosis is bemutatkozik majd a Barba Negrában

Új dalokkal tér vissza Richie Kotzen a Dürer Kertbe
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Rockmaraton 2024
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 anna faris    at the gates    kft    falka    garry marshall    szarka tamás    mando diao    amaranthe    symphony x    swallow the sun    u2    mission: impossible ghost protocol    avantasia    tűzvihar    trollech    unsent letters    titanic 3d    vicky sunday    végső állomás    stentor    myra    kamelot    falco    the bourne legacy    the dead south  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!