hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [buli]  2024. május 23. csütörtök   20:17
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Cyber- és posztpunk, darkwave és indusztriál – Programok május végére
Cuvious ajánlója

  A romantikus posztpunktól az indusztriálon és a cyberpunkon át a sötét diszkóig ismét több elsőrangú zenei esemény lesz május végéig. Azok számára, akik kedvelik az alternatív és underground irányzatokat, ez az időszak is mozgalmas lehet. Cuvious a Lilian Goth Art Prod-tól ajánlja mindenki figyelmébe az alábbi programokat.
  
  Topographies [US]
  május 24. Szimpla Kert
  
  Európai turnéjának keretén belül két egymást követő napon is fellép nálunk a 2018-ban alakult, San Francisco-i székhelyű posztpunk trió, a Topographies. Május 24-én a Szimpla Kertben, másnap Győrben A Betonban. Ez utóbbi rendezvényről lejjebb bővebben is olvashattok. A zenekar műsorának nagy részét legújabb nagylemezének számai teszik ki.
  
  A Topographies olyan new wave, coldwave és posztpunk együttesekből merít, mint a francia Asylum Party, a Joy Division-ből létrejött New Order vagy a brit The Chameleons. E hatások mellett egy múltidéző, mégis jelenkori hangzásban az industrial, az EBM és a shoegaze összetevőit olvasztják időnként a dalaikba. A zenekar a THE CURE kedvelőinek is érdekes lehet. A banda vezetője, Gray Tolhurst énekes-dalszerző-gitáros, a nagy hírű alternatív / darkwave együttes alapító-dobosának a fia. Gray mindemellett MFA (Master of Fine Arts) diplomás író.
  
  KIS MAGYAR CYBERPUNK
  Industrial zinefest- Empelde, E.N.D., Planetdamage, Lvcretia
  május 24. Auróra
  
  A 2023 őszén alapított Gothic Disorder Productions egy rendhagyónak tekinthető rendezvényt szervez KIS MAGYAR CYBERPUNK elnevezéssel. Ahogy a szervezők fogalmaznak, az esemény „gorecső” alá veszi a feszes, feszült és feszíthető, de mindenképpen hangos ipari-cyberpunk fellépőket. Amiből kevés van Magyarországon, ezért a kezdeményezés kihagyása előre nem látott mértékű szorongásos tüneteket idézhet elő.
  
  EMPELDE
  
  A rendezvény első fellépője EMPELDE (Farkas László), esztéta, zenekritikus, a H.I.T. Industrial Tech szubkulturális fanzin főszerkesztője, kísérleti zenész. Zenei megoldásai, narratív dalszövegei néhol az avantgárdot súrolják, már-már dadaista (de nem öncélú) módon értelmezve az Electronic Body Music (EBM), a minimal wave és az ipari hagyományokat.
  
  3.N.D.
  
  A dark electro, a terror EBM, az aggrotech fókuszában összpontosuló három tagú formáció, az 3.N.D. impulzív, nyirkos és sötét koncertet ígér. Szenyán Alexet, a csapat egyik alapítótagját sokan ismerhetitek a NecrogenesiS partisorozat motorjaként és az általa létrehozott NecrogenesiS – Magyar Industrial Webzine által is.
  
  PLANETDAMAGE
  
  A koncertprogramot PLANETDAMAGE (Bari Máriusz) zárja. Egy olyan alkotó, gondolkodó és aktivista, akinek sokoldalúságát aligha lehet röviden jellemezni. Zenész, producer, író, forgatókönyvíró, volt rádiós műsorvezető, főiskolai tanár, audiovizuális művész, jövőkutató, mások mellett a cyberpunk hazai úttörője. Többek között 7 éven át volt a 2001-ben alapított LD50.hu alternatív/goth/metal/industrial közösségi oldal egyik hajtóműve, vezető cikkírója és partiszervezője. A magyar indusztriál és goth közösség alapembere.
  
  A középtempós electro-industrial anyagaival meggyőzően érvel egy jobb világ mellett. Ahogy tette ezt minden más eddigi tevékenysége által. Front 242, Front Line Assembly, Skinny Puppy, Clock DVA, Mentallo & The Fixer – csak néhány nagyobb név, melyek inspirálták zenei pályáját. 7 EP-je és egy nagylemeze (Relapse Protocol) jelent meg.
  
  A koncertek utáni partin Lvcretia és vendégei garantálják, hogy senkiben ne maradjon kétség afelől, milyen jelentősége van, főleg ma az underground zenék által megfogalmazott üzeneteknek, jelen esetben a szikár, katartikus ütemeknek.
  
  FEKETE ZAJ x Bestárium
  május 25. A38
  
  Az idén 15 éves Fekete Zaj Fesztivál a Bestáriummal és a Cser Könyvkiadóval együttműködve szervezi ezt a programot. A rendezvény egyik célja, hogy a belépőkből befolyt összeget az augusztus 15-19-ig tartó fesztivál programjának színesítésére fordítsák. A közösségi összefogás nemes célkitűzése mellett a Zajtól megszokott művészeti-kulturális értékek támogatása is kiemelt szerephez jut.
  
  Az este folyamán 2 teremben váltva zajlanak majd az események: összesen 7 koncert és egy könyvbemutató beszélgetés is várja a látogatókat. A bemutatásra kerülő tavaly megjelent könyv a BESTIÁRIUM HUNGARICUM – Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban címet viseli.
  
  Dark doom folk, folk rock, avantgárd, metal, ritual, indusztriál, EBM, posztpunk, darkwave. A felsorolt műfajok, különböző sajátos hangnemekben biztosan meg fognak jelenni a fellépő zenekarok nyomatékos tolmácsolásában.
  
  The Devil´s Trade, Nagyúr, Entrópia Architektúra, Kajgūn, Diabolus in Musica, Stahlgeist, kékmandarin. A nevek gyorséttermi fogyasztásra nem alkalmasak. Aki a rendezvényen részt vesz, nemcsak az egyetlen magyarországi autentikus underground fesztivált és a fellépő előadókat támogatja, hanem azt a szellemiséget is, ami mindenkori tartóváza a látszatvalóságokkal perben álló pillanatoknak.
  
  DEATH DISCO Vol. 3
  Black Nail Cabaret (H), Topographies (USA), Véna (H), The Inclusion (H)

  
  május 25. A Beton (Győr)
  
  A győri Death Disco programsorozatot a 2020-ban létrehozott Kollektíva csapata álmodta meg. A zenekarok promotálásának, a tágabb értelemben vett goth zenék népszerűsítésének nagy teret adó Facebook oldalból lett rendezvényszervező klub új és szükséges erőirányokat jelölt ki a magyarországi dark (és részben technoid jellegű) színtérben.
  
  A május 25-ei rendezvényükön három magyar és egy észak-amerikai banda fog színpadra állni.
  
  BLACK NAIL CABARET
  
  A magyar vonal legnépszerűbb zenekara a 2008-ban alakult Black Nail Cabaret. A synth noir zenekar külföldön is számos sikert ért el. A dark popként is jellemezhető duó március elsején mutatta be új albumát, a ´Chrysanthemum´-ot. A lemezről épp nemrég jelent meg a máris felkapott ’Teach Me How to Techno’ című számukhoz a videóklip. Árvai-Illés Emese (Emke) aurája, vonzereje és éneke, Árvai Krisztián zenei odaadása és tehetsége kivételes a hazai underground pop szcénában.
  
  TOPOGRAPHIES
  
  A május 24-én a Szimpla Kertben is fellépő kaliforniai post-punk/shoegaze/darkwave Topographies szintén az új nagylemezével, az ´Interior Spring´-el érkezik A Beton közönsége elé. Többet e cikk első bejegyzésében olvashattok a bandáról.
  
  VÉNA
  
  A színpad másik magyar szereplője a goth/post-punk/coldwave/synthpunk frontvonalain 2017 óta előrenyomuló VÉNA. A makulátlan old school hangzás, a modorosságtól mentes tiszta habitusok példaértékűvé teszik a duót. Szabó Sára Viola énekes, billentyűs T. Balival az I.O.N. (Irrational Ortodox Noise) tagja is egyben, Magyari Árpád (gitár, szintik, alapok) pedig a Süllyedő Világ gitárosa.
  
  THE INCLUSION
  
  Harmadik magyarként a győri The Inclusion fog fellépni. Nem áll közel hozzám a zenekar számaiban felbukkanó érzelgősség, de a future pop által is inspirált csapatnak még akkor is megvan a maga kiérdemelt helye a színtérben, ha a Bonanza Banzai-ból is jól ismert Ákost a kelleténél többet hagyták dalaikban érvényesülni. Az általam egyébként kedvelt synthpop műfaj magyar ága vesztemre sok hasonló túlcsordulást produkált eddig. Személyes benyomásaim ellenére igényes, minőségi zenét játszanak, így jó szívvel tudom ajánlani őket.
  
  A koncerteket követő afterparti prominens vendége DJ. Terrorismo lesz Ausztriából. Személyét, Ray-t, sokan ismerik és szeretik Magyarországon. Néhány éve a bécsi Schattenwelt Fesztiválon nekem is volt alkalmam a dj. pult mögött állni vele. Szettjei és energiamezői úgy húznak be, mint a Halálcsillag az Ezeréves Sólymot. Rajta kívül a Kollektíva Szelektorai (DD, UPHO, Lvcretia) válogatnak majd a legfrissebb és a legklasszikusabb sötét-underground zenékből a post-punktól a darkwaven át az EBM-ig.
  
  Xeno & Oaklander (USA) x Rare DM (USA) x Cawatana (H)
  
  május 26. Gödör
  
  A hozzávetőleg 2020 óta működő SenkWaves szelektor duó (Mona és Balázs), egyúttal programszervező páros az utóbbi évek egyik legfontosabb földalatti koncertszervező erővé nőtte ki magát. A rendezvény azért is különleges, mert az egyetlen magyar fellépő, a Cawatana szintén az ő nevükhöz kötődik. Kezdem is ezért az ő kurta bemutatásukkal.
  
  CAWATANA
  
  A Cawatanát még 1999-ben Sörös Gergő és Kiss Balázs alapította. Jó időben, jó helyen. Már szükség volt arra, hogy itthon is képviselve legyen az akkortájt sokfelé egyre nagyobb figyelmet kapó neofolk irányzat. A küldetés annyira jól sikerült, hogy a határon túl is masszív rajongótábort tudtak kialakítani. 2014-ben a Dürerben, a műfajt nagyban meghatározó post-punk/experimental/neofolk DEATH IN JUNE előtt léptek fel.
  
  A Cawatana egy nagyobb időszeletet befogva volt képes hangsúlyosan jelen lenni, majd pár éves kihagyás után, Kiss Balázs 2018-ban reprodukálta és újraértelmezte a zenei eszköztárakat. Az új Cawatanában Riesenberger Mónika lett állandó társa, a hatásokat illetően pedig a minimal wave, a minimal synth, a coldwave érvényesül inkább. Egy ideje már a kiváló basszeros, Szegi Csongor (Camp Fire Melancholy, Utolsó Hullám) is kiegészíti játékával a dalaikat.
  
  XENO & OAKLANDER
  
  A leginkább a ’80-as évek elejéhez-közepéhez köthető minimal wave irányzatnak többek között a New York-i Xeno & Oaklander adott új életet 2004-es alakulásakor. A hideg analóg szintetizátorok, a mesterien összerakott hangrészek, a precíz távolságtartással tökéletes összhangban lévő érzelmes megszólalások máig egyedivé és követendővé teszik a zenekart. A már ikonnak számító duó 5 év után tér vissza Budapestre, ahol európai turnéjuk részében jönnek el a Gödörbe.
  
  RARE DM
  
  Erin Hoagg aka Rare DM is New Yorkból érkezik. A 2019-ben debütáló multiinstrumentalista művész, énekes és producer a sötétebb elektronikus tánczene, a romantikusabb darkwave és az analóg synthpop erényeivel, nem utolsósorban önmaga jelenségével tuti, hogy levesz majd a lábadról.
  
  CURSES (DE), MEN + MACHINE (H) live
  május 27. A38 Hajó
  
  Hogy ki, mit hall bele a 2007-ben alakult Curses zenéjébe, az nemcsak a stílusismereti szorgalmunkon és a saját esztétikai benyomásainkon múlik. Ezzel csak a zavaromat akarom kifejezni, amikor a kihallható stíluselemeket egy konkrétabb kategória szerint szeretném meghatározni. A régi iskola szerinti darkwave, a veterán gothic rock, a szintén ’80-as post-punk, ezen túlmenően a synthwave, és még némi EBM hatás is érvényesül ebben az egyébként melankolikus, mégis energikus zenében.
  
  MEN + MACHINE
  
  A mágikus erők által tehetséggel felruházott DJ./producer és kísérleti zenész Ágoston Dániel, művésznevén Man + Machine megkerülhetetlen a hazai elektronikus zenei életben. A külföldön is számon tartott alkotó Men + Machine proketjével lép fel az estén, melyet Barnsz-szal, Horváth Botond Barnabással (gitár, billentyűk) jegyez.
  Darkwave és posztpunk ihlette tónusok, electro-indusztriális dark techno, posztapokaliptikus látomások, nosztalgikus visszatekintések, merengés és menetelés. Nem a konvenciók diktálta szabályok szerint, nem parancsra a közhelyek és a megmunkálatlan ízlések és igények kiszolgálásának érdekében, ellenkezőleg: határozott irányt mutatva a szükségszerű mélységek felé.
  
  SEXTILE (USA) LIVE
  
  május 28. Turbina
  
  A Turbinában fog megállni európai körutazásuk egyik állomásaként a hazai és külföldi goth klubok nagy kedvence, a Los Angeles-i Sextile. A goth jelző ne fordítson önmagad ellen, ha távol áll tőled az irányzat. A zenekar sokoldalúságát változatos diszkográfiájuk mutatja leghitelesebben. A szomorú, de nyers posztpunk erőre ráhúzzák a ’90’s évek hardcore dance ütemeit, az alkuk nélküli EBM állhatatosságát, az electropunkot, másutt a synthwave vagy a dreampop érzékiségét, a darkwave önelemző, önreflektív attitűdjeit.
  
  A Brady Keehn, Melissa Scaduto és Cameron Michel alkotta trió áttör a szögesdrótokon és a rave, a drum & bass hatásokat is vállaló, PUSH címet viselő új album számait központba állítva emelt BPM számmal hatol majd a szívek mögötti feltáratlan területekre.
  
  Bármilyen nagy is lehet a sötétség, magunknak kell fényt biztosítanunk – mondta Stanley Kubrick filmrendező. A fentebbi hét rendezvény mindegyike alkalmas erre a fénykibocsájtásra.
  
  Cuvious
  Lilian Goth Art Prod.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. július 18.
Legújabb albumával érkezik az Akvárium Klubba a Mount Kimbie
2024. július 20.
A kaliforniai rockzene szupersztárjai, a Queens of the Stone Age is érkezik a jövő évi Colours of Ostrava-ra
2024. július 27.
Ilyet még nem látott Keszthely! Edda Művek és Caramel koncert a legendás Kastélyparkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
TÁBOR FESZTIVÁL - Ahol az offprogramok is levesznek a lábadról
Ilyet még nem látott Keszthely! Edda Művek és Caramel koncert a legendás Kastélyparkban
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
Queensrÿche Budapesten: a debütáló EP-t és a Warning lemezt is eljátsszák a 2025-ös koncerten!
Nemzetközi sztárok a hétvégén a Budapest Parkban
The Amity Affliction: klasszis lemezével tér vissza az ausztrál metalcore csapat
Thy Art Is Murder, Fit For A King, Knosis: nyári katlan-core a Barba Negrában
Hatebreed + Crowbar a Durer Kertben
 kiemelt 
Queensrÿche Budapesten: a debütáló EP-t és a Warning lemezt is eljátsszák a 2025-ös koncerten!
  
2025 elején Budapestre is befut a Queensrÿche The Origins nevű turnéja, ami idén tavasszal indult

The Amity Affliction: klasszis lemezével tér vissza az ausztrál metalcore csapat
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 green day    kristen stewart    nicia    mr.big    the sherlocks    danko jones    smash mouth    nightwish    a lány és a farkas    madball    death by stereo    don gatto    gurszky péter ádám    totálkár            mystery gang    steve morse    bws     nyomorultak    dr. house    szenteleki gábor    the raven age    dave lombardo    infection    égi kávéház  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!