hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
hírek   2024. március 27. szerda   06:59
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala


  Naponta átlagosan négy fiatal keresi meg a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert fél, hogy önmaga ellen fordul. Évente több mint 2000 esetben keresik meg a szervezetet olyanok, akik őket érő bántalmazásról számolnak be. A Konyha zenekar új, Nem mondhatok le magamról című dala, és a hozzá készült videóklip az alapítvánnyal való együttműködésben arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bajba kerül, van kihez fordulni, és kérjen segítséget.
  
  A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt Földrevaló című daluk járta be, amely bár egy konkrét személyről és a vele kapcsolatos gyászról-elengedéséről szól, A YouTube-hozzászólásokból az derül ki, hogy rengetegen saját szeretteikkel kapcsolatos érzelmeiket élték meg rajta keresztül. Következő daluk, a már címében is beszédes Nem mondhatok le magamról egy átmeneti krízishelyzetben íródott, ennek érzéseit-vívódását fogalmazza meg.
  
  ´A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű´ - mesélt a dalszöveg hátteréről és születéséről Szepesi Mátyás, a Konyha frontembere. - ´Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy - utólag szerencsére átmeneti - krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem az éjszakában az érzéseim elől menekülve, többet nem mondhatok le magamról.´
  
  A dalhoz videóklip is készült a napokban, amelyben egy összeomlás szélén álló fiatal lány monodrámáját láthatjuk. A Lehel Olivér által rendezett kisfilmben megelevenedik az ilyenkor jellemző szorongás és az azok oldására szolgáló kísérletek.
  
  A zenekarban megfogalmazódott a gondolat, ha már ilyen komoly témát választott és remélhetőleg sok ember keres majd vigaszt a dalukban, szeretnének együttműködni egy olyan szervezettel, aki konkrét segítséget is nyújthat hasonló esetben. A Konyha kezdeményezéséhez a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány csatlakozott. A szervezet bő 30 éve működtet ingyenes telefonos krízisvonalat annak érdekében, hogy gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtt fiataloknak segítsen. 2023-ban 20 000-nél is több megkeresést kaptak telefonon, chaten vagy levélben.
  Leggyakoribb nehézségek a szorongás, lehangoltság, magány és az önértékelési problémák. Az elmúlt évben 1200 beszélgetés szólt érzelmi bántalmazásról, 500 alkalommal derült ki, hogy a hívót súlyosan elhanyagolják, több, mint 700 hívásban fizikai bántások miatt kerestek segítséget. Továbbá közel 500 gyerek mindennapjainak része a kortárs bántalmazás, és 363 alkalommal szexuális abúzusról beszéltek a Kék Vonal megkeresői. Naponta átlagosan 4 fiatal azért hívja a 116-111-es számukat, mert fél, hogy önmaga ellen fordul.
  
  ´A Kék Vonal névtelen, anonim és ingyenes szolgáltatásai azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is lehetőséget és esélyt adnak a változásra, akik úgy érzik, nem tudnak a környezetükben lévő felnőttekhez fordulni´ – fogalmazott Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője. – ´A tizenévesek, és fiatal felnőttek minden olyan személyes kérdéssel megkereshetnek minket, ami éppen foglalkoztatja őket. A fiatalok felé a legfontosabb üzenetünk, hogy bármi legyen, amit most nehéznek éreznek, nem kell, hogy egyedül küzdjenek. Nincs kis probléma, nagy probléma… Minden hívás, chatüzenet és levél egyaránt fontos, mindenki megértéssel és támogatással találkozik, ha hozzánk fordul. . Hiszünk abban, hogy a megosztott fájdalom kevésbé fáj, hogy a kimondott titok kevésbé nyomaszt, hogy a meghallgatás, a figyelem, az érzelmi támogatás erőt ad, akár a további segítségkéréshez és annak elfogadásához is. Természetesen nem minden helyzetben elég a beszélgetés, ahhoz, hogy jobb legyen, hogy biztonságba kerüljön egy fiatal. Ha egy gyerek veszélyben van, a cél az, hogy konkrét, segítséget szervezzünk számára . Nem csupán a fiatalok, de az értük aggódó felnőttek megkereséseit is fogadjuk.´
  
  A Konyha csapata, ahogy az elmúlt három koncert-szezonban, idén tavasztól őszig ismét sok ezer kilométert tölt a turnébuszban, legfontosabb önálló koncertjükre a budapesti Kobuci Kertben kerül sor augusztus 7-én, ahol lassan hat lemezes életművük keresztmetszete mellett a Nem mondhatok le magamról is felcsendül majd.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elfajzott művészet II. meghosszabítva
Legendás ütőhangszeres művész érkezik a Skanzenbe Mohammad Reza Mortazavi a KANDELA Fesztiválon lép fel
Először jön Magyarországra a Faun
Seraina Telli: dögös énekesnő nyitja a Visions Of Atlantis turnét
Kelemen Barnabás egy különleges hangszert szólaltat meg csütörtökön este a Müpában
A Telltale kiadta vadonatúj „Monster” című kislemezét
A SeeYouSpaceCowboy bemutatja új albumát, a „Coup De Grâce”-t
Megjelent a Cloud Nothings új albuma, a Final Summer
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 halloween    volumefeeder    dead end path    periphery    annihilator    hory gergely    brad pitt    in flames    martin scorsese    csókolom    esti kornél    rotting christ    rock története    megaagy    peta    natalie portman    yonaka    the black dahlia murder    anna faris    matthew vaughn    iron maidnem    nasum    coliseum    phillip noyce    budapest  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!