hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2024. március 8. péntek   06:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest


  A Fesztivál Akadémia Budapestet ezelőtt kilenc évvel alapította Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes művész és Kelemen Barnabás Kossuth díjas hegedűművész azzal a céllal, hogy egy nemzetközi, komplex, magas színvonalú zenei műhelyt hozzanak létre - fesztivált és mesterkurzusokat - amely szervesen kapcsolódik be a nemzetközi klasszikus zenei életbe.
  
  A Fesztivál Akadémia Budapest kiemelt programja a FAB Országjáró Mesterkurzusok, amelyek három évvel ezelőtt indultak először „dióhéjban”, de mára már rendszeres, hetente akár több kurzussal is várják a FAB művészei Magyarországon és a határon túli magyar területeken a diákokat. A “FAB Masterclasses” keretében hazánk nemzetközi hírű szólistáitól, neves professzoraitól egyéni mesterkurzust kapnak a diákok és a tanárokat is bevonják a közös műhelymunkába. Ezek a személyes találkozások, élmények meghatározó, életre szóló inspirációt jelentenek. 2022 óta mintegy 1061 egyéni órára került sor több mint 40 különböző intézményben országszerte, több mint 40 művész részvételével 23 különböző városban. Megannyi intézménybe már a harmadik-negyedik alkalommal térnek vissza a FAB művészei. A mesterkurzusok a tanárok számára ötpontos továbbképzésnek számolhatók el, eddig 179 db 5 pontos tanúsítványt állított ki a FAB. A kétszázadik mesterkurzusra az LFZE Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumában kerül sor március 9-én szombaton, ahol hét tanár óráin vesz részt összesen 60 diák. Minden mesterkurzus nyilvános és ingyenes mind az érdeklődő “külsősök” mind az aktívan részvevő szakma számára.
  
   „Országjárásaink keretében a lakóhelyükön, saját városaikban, saját intézményükben vehetnek részt a diákok a mesterkurzusokon. A Fesztivál Akadémia Budapest keretében három éve hoztuk létre és folyamatosan fejlesztjük a mesterkurzusok és versenyek rendszerét, és mint egyféle „köldökzsinór-hálózat” az egész országban és a határainkon túli magyar lakta területeken szorosan együttműködünk az alap- és középfokú intézményekkel. Egyre szélesebb körben ismerjük meg a hazai pedagógusokat, a legtehetségesebb tanárokkal rendszeres műhelymunka-kapcsolatban vagyunk. A diákoknak három lépcsőben szakmai versenyeket hoztunk létre.” (Kokas Katalin)
  
  A fesztivál alapítói, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, mindeddig példátlanul összefogva a hazai művészvilágot, tanítanak hazánkban és a határon túli magyarlakta területeken egész tanévben, egyéni órákkal jutva el a diákokhoz és a tanárokhoz, közvetlen művészi inspirációkkal mély szakmai és emberi kapcsolatokat építve. 
  „Hisszük, hogy ezzel a példátlan összefogással az alapfokú oktatás és a diákok körében sorsfordító változásokat tudunk generálni.” (Kelemen Barnabás)
  „Minden a kezdeteken múlik, így Magyarország klasszikus zenei élete, jövője is a „bölcsőben töltött pillanatokon” áll, vagy bukik, azaz a készségeket időben kell fejleszteni és a támogatást a korai időszakban kell megadni az alapfokú intézményeknek, a tanároknak, diákoknak a folyamatos fejlődéshez.” (Kokas Katalin)
  
  Március 9-én a kétszázadik FAB mesterkurzuson olyan neves tanárok óráin vehetnek részt a diákok, mint Szászné Réger Judit (hegedű), Petőfi Erika (hegedű), Ácsné Szily Éva (hegedű), Kokas Katalin (hegedű), Kardosné Kemény Krisztina (cselló), Kokas Dóra (cselló), Pleszkán Marianna (cselló). Az órák az érdeklődők számára is nyitottak és ingyenesen látogathatók.
  
  Az ezt megelőző két hétben a mesterkurzusokon a Szent István Konzervatóriumban, Szombathelyen, Nagykanizsán, a Csepeli Zeneiskolában is olyan művészek tanítottak, mint Nagy Péter (zongora), Fenyő László (cselló), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű), Joó Szabolcs (ütőhangszerek), Káip Róbert (harsona), Horváth Bence (trombita).
  
  A Bartók Konzervatóriumban május 9-én szombaton a 200. mesterkurzuson délelőtti és a délutáni oktatásainak szünetében 14-15 óra között ünnepélyes koncertre és szakmai kerekasztal beszélgetésre kerül sor, amikor átadják a résztvevők elismerő okleveleit is.
  
  A FAB rendszerében a mesterkurzusokat szervesen egészítik ki a versenyek, három lépcsőben. 2024 április-májusában kerül sor a FAB II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatóra a 6-16 éves korosztály számára. A tehetségesebbek továbbjutnak a FAB III. Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyre, amely már a V4-ek és a környező országok 22 éves kor alatti hegedűs diákjainak szól. A FAB versenyek legmagasabb szintje az V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, ahová az egész világról érkezhetnek 22 év alatti diákok, akik három fordulóban mérik össze tudásukat idén július 4. és 14. között.
  A FAB mesterkurzusokról és versenyekről bővebb információ a Fesztivál Akadémia Budapest weboldalán.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 emarosa    remorse    gotthard    the dead daisies    lajkó félix    stonedirt    lenny kravitz    brad pitt    george clooney    malice mizer    segélykoncert    skillet    tales from the grave in space    pluto    hogyan lopjunk felhőkarcolót    párterápia    jaden smith    carnivore diprosopus    beneath the void    belphegor    könyvtár    anchor    kate hudson    ivan reitman    twitching tongues  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!