hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2024. február 12. hétfő   06:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén rangos díjakat adtak át


  Február 10-én a Zeneakadémia Nagytermében ünnepi eseménnyel vette kezdetét az idei – szám szerint kilencedik – Cziffra György Fesztivál. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Fesztivál művészeti vezetője kezdeményezésére a Cziffra Fesztivál több rangos díjat alapított, amelyek közül három kategóriát a nyitóeseményen adtak át három korcsoportban.
  
  Kreatív Művész díjjal ismerték el Rozsonits Ildikó zongoraművészt és Lugosi Dániel Ali klarinétművészt, az Ifjú Tehetség díjat Hamar Luca Valentina (oboa) kapta. A díjakkal járó pénzjutalmat Budapest Főváros 13. Kerületi Önkormányzata biztosítja. A KvintEsszencia Talentum díjat Miklósa Erika nagylelkű támogatása nyomán megosztva Balogh Ádám és Balogh Máté vehette át. A díjátadó után Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével. Rachmaninov első és második zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini témára hangzott el. Mivel világszerte ezidáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét, a fesztivál nyitókoncertje egyben egy unikális komolyzenei vállalkozás első állomása is.
  
  2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a Cziffra Fesztivál díjait, amelynek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált. Áder János korábbi köztársasági elnök támogatása nyomán valósulhat meg az Életműdíj és a Tehetség díj.
   A 13. Kerületi Önkormányzat a Kreatív Művész és az Ifjú Tehetség díjakat, Miklósa Erika pedig a KvintEsszencia Talentum Díjat támogatja.
  
  A Cziffra György Fesztivál Kreatív Művész díja azon művészeknek ítélhető oda 32 éves korig, akik a klasszikus zenei elköteleződés mellett kreatív és műfaji sokszínűségre nyitott személyiséggel, egyedi stílussal és Cziffra György szellemiségéhez közel álló zenei filozófiával gazdagítják az egyetemes zenekultúrát.  Idén a díjat Rozsonits Ildikó zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétművész kapta.
  
  Az Ifjú Tehetség díj a 18 év alatti fiatal művészeket ismeri el, akik pályájuk legígéretesebb zeneművészei.
  
  A KvintEsszencia Talentum díj idén először kerül átadásra Miklósa Erika alapításával és támogatásával. A díj azon fiatalokat ismeri el 14 éves korig, akik ugyan még a pályájuk elején állnak, de már rendkívüli eredményt értek el.
  
  A zsűri tagjai voltak: Hambuch Gerda a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa, Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója 
  
  A Cziffra Fesztivál egészen február 25-ig számos kiemelt programmal várja az érdeklődőket Budapest több helyszínén. A fesztivál Tehetség- és Életműdíjait a február 25-ei gálakoncerten adják át a Zeneakadémia Nagytermében.
  
  Kvintesszencia Talentum díj (megosztva)
  Balogh Ádám és Balogh Máté 2020. szeptembere óta tanulnak zongorázni Székesfehérváron Németh Pálné tanárnőnél. 2021-ben, az első versenyükön, a IX. Farkas Ferenc zongoraversenyen mindketten első helyezést értek el. Azóta számos szóló és négykezes zongoraversenyen játszottak, ahonnan mindig díjazottként tértek haza. A fiúk 2023-ban zenekari kísérettel is bemutatkozhattak: a Budapesti Vonósok szólistájaként, valamint a Szent István Filharmonikusokkal. 
  
  Ifjú Tehetség díj
  Hamar Luca Valentina jelenleg a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium szolfézs és oboa szakos 9. osztályos tanulója, ezt megelőzően a XIII. Kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendékeként kezdte alapfokú zenei tanulmányait. Személyisége, elhivatottsága példaértékű, iskoláját mindig kiváló eredményekkel képviselte. Gratulálunk Lucának!
  
  Kreatív Művész díj
  Rozsonits Ildikó tízévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, Eckhardt Gábor és Némethy Attila osztályába. Az elmúlt években számos rangos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést Prágában, Düsseldorfban, Milanoban, Grazban és Essenben. Díjak, melyekkel eddigi sikereit elismerték: Concorde díj, Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség Ösztöndíj, Talentum Hungaricum ösztöndíj, Junior Prima díj. Szólistája volt hazai zenekarok mellett az Ensemble Solistes de Neuchatel-nek a zlin-i Filharmonikusoknak, a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekarának, és fellépett a drezdai Semperoperben, Brüsszelben, Stuttgartban, Koppenhágában.
  
  Lugosi Dániel Ali klarinétművész, aki számos országos- és nemzetközi verseny díjazottja, többek között: Pest megyei Klarinétverseny, Anton Eberst Nemzetközi Klarinétverseny, „Femus” Nemzetközi Zenei verseny, bécsi Nemzetközi Zenei Fesztivál, Oszakai Világverseny, Virtuózok Tehetségkutató, Weiner Leó Kortárszenei Verseny. A Virtuózok tehetségkutató verseny első szériájának és a V4 versenynek abszolút győztese, 2023-ban Junior Prima Díjban részesült. Szólistaként koncertezett Ausztriában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Montrealban, Japánban, Írországban, Kolumbiában. Koncertjei mellett mesterkurzusokat is tartott több egyetemen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 horda    mtv hungary    a kétballábas banda    black francis    zoolander    ian astbury    the dethroners    hugo    ramones    turmion kätilöt    vadvirágok blues band    jambalaya    presidance: hungarythm    volt 2013    headbangers ball    saint vitus    think again     leonardo dicaprio    absu    neal morse    fekete zaj    celtachor    ocho macho    david yengibarian    edguy  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!