hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2024. január 25. csütörtök   06:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Természet, zene, irodalom: hamarosan indul az első FAB Winterfest
2024. február 2-4. Lillafüred Palotaszálló

  Legendás hazai és külföldi művészek érkeznek Lillafüredre február 2. és 4. között az első FAB Winterfestre. A háromnapos eseménysorozat délelőtti, napközbeni és esti koncertjeinek, irodalmi és zenetörténeti eseményeinek a Palotaszálló történelmi épülete ad otthont.
  
  A FAB Winterfest igazi szalonhangulatot varázsol a Bükk csodálatos természeti ölelésébe, ahol van idő és mód figyelni egymásra, közel kerülni a zenéhez, a szerzőhöz és az előadóhoz egyaránt, és minőségileg lelassulni.
  A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított Fesztivál Akadémia Budapest– a sikeres nyári fesztiváljai nyomán - első alkalommal rendezi meg téli fesztiválját, amely egészen új zenei minőséget hoz egy új, mesés helyszínre. A Winterfesten három nap alatt több mint 15 hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszálló szalonjaiban és termeiben február 2-4. között. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek kilenc évvel ezelőtt hívták életre a hiánypótló nemzetközi komplex eseménysorozatot, a Fesztivál Akadémiát - fesztivált és mesterkurzusokat – amelynek keretében több száz külföldi diák és több tucat nemzetközileg ismert művész érkezik minden évben Magyarországra. A FAB egy igazi élő műhellyé vált az évek során, rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.
  
   „A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred, csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Kevesen tudják, de itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse: József Attila itt írta meg az Óda című versét, amikor 1933-ban egy írótalálkozóra érkezett.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)
  A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel és esti hangversenyekkel visz fényt a téli napokba. Olyan művészek, művész-barátok érkeznek Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására erre az alkalomra Lillafüredre – közülük sokan már visszatérő vendégként a FAB eseményein - mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából, vagy Iseut Chuat csellóművész. A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép többek között színpadra.
  „A világot járva számos remek művésszel találkozom, játszom együtt, sokan közülük már barátok, így nagy öröm, hogy a Fesztivál Akadémián őket megismerheti a hazai közönség is, boldogság, hogy együtt játszhatunk.” (Kelemen Barnabás)
  
  „A kamarazenében arra az egymásra csatlakozásra, finomságra és művészi maximalizmusra van szükség, amely által együtt a művek velejéig, lényegéig hatolhatunk és amelyért tulajdonképpen zenészek lettünk, amelyért ezt a pályát választottuk.” (Kokas Katalin)
  A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című mű.
  Brahms e-moll csellószonátáját hallhatjuk Fenyő Lászlóval és José Gallardoval, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással és elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje, amelyről a szerző így írt: „A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ezután vágyik.”
  Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatunk. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is is műsorra kerül. A vasárnapi teakoncerten előtérbe kerül az irodalom: Bartók duóiból Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában hallhatunk válogatást. Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű, amely Benny Goodman, a világhírű jazz-klarinétos nevéhez fűződik, az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.
  Február 2. és 4. között a lillfüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat, akik számára nyitott a koncertek látogatása, így különleges szalonélményben lehet részük együtt létezve, eszmét cserélve a művészekkel. Emellett a fesztivál minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán.
  
  Részletek és jegyek a Fesztivál Akadémia weboldalán.
  Szobafoglalás (amely magában foglalja a koncerteken való részvételt is) a Palotaszálló weboldalán.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 will smith    babák    the word alive (usa)    radics béla    the rev    edvard munch    jackson browne    transformers 3    reese witherspoon    deathcore    palya bea    gesztivál    revocation    kissin´ dynamite    life of agony    dead kennedys    excrementory grindfuckers    xerosun    last hope    kézi chopin    mortal sin    johnny depp    mando diao    twilight of the gods - allstar bathory tribute    rihanna  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!