hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2023. november 20. hétfő   16:31
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Insomnium, In Mourning, Kvaen
2023. november 17, Barba Negra

  Folytatódtak a melodikus death metal napjai, a szerdai Wolfheart buli után pénteken az Insomnium-ra látogathattunk vissza a Barba Negrába. Én azt gondoltam, hogy az Insomnium már a nagy sátorban lesz, lévén őket nagyobb névnek gondoltam honfitársaiknál, de ők is a Blue Stage nevű kisebb színpadon adtak koncertet. Itt egy kellemes háromnegyedház gyűlt össze, szóval utólag nézve észszerű volt ez a helyszín az Insomnium-nak is.
  Elsőként a Kvaen zúzta le a közönséget, ami Jacob Björnfot egyszemélyes projektje, színpadi előadáshoz viszont mersze muszáj volt további zenészeket is toboroznia a svédnek. Az így színpadképessé vált produkció kifejezetten életrevaló lett, tökéletes választás voltak a hangulat beindítására. A jellegzetes black metalos arcfestéssel kiálló csapat zenéjétől is amolyan black metalos darát vártunk, ami igaz is volt, de a műfaj írott és íratlan szabályaihoz képest egészen sok melodikus elem dúsította a zenéjüket. A szólók leginkább a főnök gitárjából sültek el, de a többi tag is nagy beleéléssel zúzta a magáét. Az előzenekarokhoz képest egész nagy beindulást produkáltak, zenéjükben a döngölős, betonozós zúzásokon kívül a gyors, thrash-es tempók is helyet kaptak. Ráadásul a tagok a koncert után is szívesen álltak a fotózkodók rendelkezésére, sőt ha jól láttam, a dobok mögött az Amon Amarth-ból kiutált Fredrik Andersson játszott. Több, mint meggyőző kezdés volt.
  
  Az In Mourning látványos háttérképpel indult neki és az is látványos volt, hogy 3 gitáros állt a színpadra. Ennek igazából a koncertjük végeztével se tudtam rájönni, hogy mi a jelentősége, ugyanis azért az In Mourning nem egy Iron Maiden-i muzikalitás, ami ezt ennyire indokolná. A zúzós, betonozós részek mellett náluk egész könnyed, szinte poposnak mondható témák is váltakoztak, valamint ők a dallamos énekre is hangsúlyt fektettek. Szólóéneket ráadásul mind a három gitáros vállalt egyik-másik számban, szóval nem csak csordavokálokkal erősítették egymást, e téren tényleg elismerésre méltó teljesítmény volt.
  Mindezzel együtt engem személy szerint valahogy nem ragadott magával az In Mourning koncertje. Közel se volt rossz, vagy unalmas, csak meg kell mondanom, a Kvaen intenzitása engem jobban felpezsdített. De az In Mourning az eddig megjelent 6 nagylemezével biztos megtalálja azoknak a körét, akik a modern metal zenéből nem csak a durvább, hanem a könnyedebb árnyalatokat is szeretik kihallani.
  
  Az Insomnium-ra szemmel látható izgatottsággal készülődtek a rajongók, mert bár a finn csapat viszonylag sűrűn jár felénk, az ő koncertjüknek mindig különleges hangulata van, ami könnyen el tudja varázsolni a hallgatóságot. Alapvetően az ő zenéjük is a melodikus death metal jól felismerhető alapjaira épül, hörgős énekkel és azok a bizonyos melodikus gitártémák esetükben nem csak színesítik, hanem úgymond éterivé is varázsolják a zenét. Vagyis az egész koncertnek van egy megfogalmazhatatlan, lélekbe hatoló mélysége és ilyen hatást csak kevés banda képes kiváltani.
  Az Insomnium már az első albumoktól kezdve rátalált erre a hangzásra, később csak tökéletesítették mindezt, illetve nem felejtettek el jó dalokat írni. Ez emeli őket talán számos melodikus death metal banda fölé. Ennek a hangulatnak viszont előfeltétele, hogy egy tiszta, jól kivehető hangzás is társuljon az előadásukhoz. Még ma is nagyon szívesen emlékszem vissza a 2015-ös koncertjükre a régi Barba Negrában, hangzás szempontjából nekem az volt eddig az etalon.
  
  Nos, a mai koncertre se kellett panaszkodnunk. Már az első szám, az Anno 1696 nyitónótája se szólt rosszul, de utána meg pláne nagyon tisztán lehetett hallani a hangszereket. Még Niilo Sevänen frontember minden basszuspengetése is a helyén volt. Azt már megszoktuk, hogy élőben az Omnium Gatherum főnök Markus Vanhala viszi a prímet a gitáron és őhozzá fűződnek a látványos finomságok és szólók is. Azonban a szintén itt meghonosodott Jani Liimatainen-t hiába kerestük a túloldalon, helyette Nick Cordle pengetett, akit szintén újabban az Omnium Gatherum-ból, korábbról pedig például az Arch Enemy-ből lehet ismerni.
  Azonban az élő tagságbeli kavarások semmit sem vontak le a koncert értékéből, szemmel láthatóan mindenki tudta, mi a dolga és ennek maximálisan eleget tett. A műsor elsősorban a 2010-es évek szerzeményeit foglalta össze, az új lemezzel a főszerepben, a program hosszába pedig tényleg nem lehet belekötni.
  
  Másodiknak a kedvenc Insomnium lemezem, a Shadows Of The Dying Sun egyik ikonikus tétele érkezett, az Ephemeral, amely a jelek szerint elég komoly koncertfavorittá nőtte ki magát. A death metalos témákból kicsit visszalassító White Christ ismét az új albumot idézte meg, a Pale Morning Star, Only One Who Waits, Change Of Heart, And Bells They Toll pedig a korábbi évek nagy kedvencei, amelyek konferálásakor hol itt, hol ott tört ki az ováció a hallgatóságból.
  Nagyon működött élőben a Lilian és a The Rapids is az új lemezről, a The Gale és a Mortal Share pedig a ma megidézett legkorábbi időszakot, a 2006-os Above The Weeping World lemezt forgatta meg. Az új lemezről összesen 5 dalt játszottak, ebből a Song Of The Dusk volt az utolsó.
  
  A végére pedig mondhatjuk, hogy az ő mércéjükkel mért slágerparádé maradt, vagyis a Shadows Of The Dying Sun album két elmaradhatatlan pillanata, a The Primeval Dark és a While We Sleep. Legutoljára pedig az Across The Dark korongot egyedül képviselő Weighed Down With Sorrow szántott végig a hallójáratokon.
  A koncert végére szerintem nem maradt hallgató, aki elégedetlen lett volna a mai programmal. Persze lehet pár nagy kedvencet hiányolni, például az egyik leginkább koncertre való nótájuk, a Where The Last Wave Broke valamiért kikopott a műsorból, de a most eljátszott dalok tökéletesen megmutatták az Insomnium varázslatos világát. Érdemes volt többször körbenézni a közönségen. A zúzós részeknél egyszerre lengtek a hajak, az andalító témáknál sokan behunyt szemmel ringatózva, szinte táncolva szellemültek át. És ez a kettősség az Insomnium igazi ereje.
  


Kulcsszavak:
  insomnium     in mourning     kvaen 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Insomnium + In Mourning + Kvaen Budapesten

Ultima Ratio Fest 2022 (Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana)

Ultima Ratio Fest: Moonspell + Insomnium

Vadonatúj kislemez a Kvaen-től

Insomnium: új dal érkezett

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

INSOMNIUM - 2023.november 17. BARBA NEGRA- EUROPEAN TOUR 2023

IN MOURNING - 2023.november 17. BARBA NEGRA- EUROPEAN TOUR 2023
 kapcsolódó videók: 

INSOMNIUM
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 segélykoncert    stúdió galéria    dirty dogs    richie sambora    air    ben affleck    jack    grinderman    orden ogan    blind myself    stubborn    robert downey jr.     leonardo dicaprio    the black dahlia murder    amanda seyfried    excrementory grindfuckers    tim ripper owens    drech mihály    mob rules    noel gallagher    tom hardy    gathering    kyuss    my small community    petőfi csarnok  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!