hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2023. november 15. szerda   06:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
10 van, babám! Jubileumi Falra fel! plakátaukció a KÉK-ben


  Tizedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukcióján, hogy értékes ritkaságokra licitálhassanak. A szinte már hagyományosnak mondható árverésen ismét csodálatos grafikai munkák kerülnek kalapács alá november 23-án a szakma legelismertebb hazai és nemzetközi szereplőinek életművéből.
  
  Az őszi plakátárverés főbb szereplői közül az egyik legimpozánsabb az olasz Modiano dohányipari márka fémtáblája a ’30-as évekből. A cég akkoriban forradalminak számító, nagyívű reklámkampányokkal igyekezett népszerűsíteni termékeit, és Olaszországon kívül a Modiano márkanév Magyarországon csengett a legismertebben.
  „Orgazmus kék fényben” – hirdeti az egyik koncertplakát 1980-ból –, és aki Szabó László egykori bűnügyi mindentudó intim házi videóira asszociál, azt az URH fogja elvinni, mégpedig az első koncertjükre, ahol azt üvöltik a mikrofonba: Van-e élet a földön?
  De van-e élet a földön? Ezzel a gyermekien provokatív, kijózanító attitűddel rúgta be az ajtót a ´80-as évek magyar undergroundja a Kulich Gyula téri Pszichiátriai Klinika udvarán közel kétszáz érdeklődő előtt, és bár a Falra fel! árveréseken ennek az (ellen)kultúrának a falragaszai mindig kiemelt helyet kaptak, arról mostanáig csak álmodoztak a szervezők, hogy egyszer a korszak egyik legemblematikusabb darabja is kalapács alá kerülhet náluk. Eközben a mozikban a szélesebb közönség lényegesen konszolidáltabb körülmények között az Üvegtörők című angol zenés film által ismerkedhetett a nyugati világot már megfertőző punkkultúrával. Az árverésen a kultfilm hivatalos plakátja mellett egy sokkal ritkább változat is megvásárolható lesz. És ha már üvegtörés, akkor legyen szék-, ruhásszekrény-, ajtó-, ablak- vagy éppen állkapocstörés is: Bujtor „Csöpi” István Pogány Madonnája már az előző árverésen is nagyot merült, a mostanin pedig egy még ritkább változatért lehet ringbe szállni.
  Alien soká a plakátművészet! – sugallja az eseményt hirdető plakát, – amit ezúttal is Faniszló Ádám készített –, hogy aki rajong a nyálkás, agresszív és szinte elpusztíthatatlan ismeretlen lények iránt, az most hazavihessen belőlük egy sorozatot. Ennél természetesen többről van szó, az Alien-filmek sikerét megalapozó Nyolcadik utas archaikus története és egyedi, napjainkig frissnek ható látványvilága, ha már megérintette, nem ereszti áldozatát. Aki pedig sci-fi rajongóként látogat el a Falra fel! tizedik felvonására, nehezen tud majd ellenállni a Terminátor 2 vagy a Barbarella falragaszának, nem beszélve a Csillagok háborúja nagyméretű plakátjáról. Azok is számíthatnak ínyencségekre, akik kevésbé a kozmosz, sokkal inkább a poros vadnyugat hangulatát kedvelik. A hét mesterlövész, a Félszemű seriff és a Pisztolypárbaj című filmek plakátjaiért lehet megküzdeni – hatlövetű helyett egyre komolyabb ajánlatokkal.
  A 2021-ben elhunyt francia legenda, Jean-Paul Belmondo életművéből is elérhető lesz egy kisebb gyűjtés: a Profi plakátja mellett kalapács alá kerül a Félelem a város felett, a Kellemes húsvéti ünnepeket és az ikonikus Kifulladásig plakátja is.
  
  A gyerekkori nosztalgiát keresők a csodálatos Vízipók-csodapók, Misi mókus vagy épp a híres egyfejű, azaz Süsü, a sárkány plakátjai közül válogathatnak. Szintén a filmes blokkban szerepel egy Játszd újra, Sam! plakát vagy az Árendás József által tervezett, csodaszép Az utolsó valcer című Scorsese-film falragasza, de Árendás keze munkáját dicséri A Romeyke-ügy plakátja is. A neves mester művei közül most először akár tíz színházi előadás plakátjaira licitálhatnak az érdeklődők.
  A filmek és a zene világának metszetében helyezhető el Heinz Edelmann, a Sárga tengeralattjáró művészeti igazgatójának grafikája. A pop art egyik legnagyobb hatású – Csehszlovákiában született – művésze, többek között a szintén Kelet-Európából kivándorolt Bányai István munkásságára is nagy hatással volt.
  
  A jubileumi árverés egyik legkülönlegesebb darabja az 1880-as évekből származó, kiváló állapotú „bringás plakát”, amely a Párizsban működő Kossuth nyomdában készült kőnyomat, ami tökéletes állapotban vészelte át a közel 150 évet.
  Aki kíváncsi a teljes repertoárra, és haza is vinne a terítékre kerülő darabokból néhányat, feltétlenül jöjjön el november 23-án a KÉK - Kortárs Építészeti Központba a Falra fel 10. aukciójára!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mnemic    maneskin    zombie11    yellowcake    másnaposok    dying wish    warbringer    ismeretlen férfi    keeper of dreams    gary moore    esazlesa    maradék    jubileum    sigh    tommy lee jones    the ocean    kelet underground tehetségkutató    the moog    artillery    dav    adrian smith    natalie cole    hegyalja fesztivál    sturle dagsland    as heavens collide  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!