hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
film [dvd film]  2023. szeptember 29. péntek   06:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tanítanék Filmnapok
2023. október 26-28.

  A Tanítanék Filmnapokon 2023. október 26. és 28. között három egymást követő napon, három tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban (1082 Budapest, Corvin köz 1.). A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba Németország Oscar-nevezettje, az Elszáradt füvekről Törökország Oscar-nevezettje és Moldovai Katalin a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmje, az Elfogy a levegő lesz műsoron a hivatalos hazai bemutató előtt. A filmnapok bevételét a szervezők teljes egészében a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel.
  
  2023. október 26-án, csütörtökön 19 órakor a Corvin Moziban A tanári szobát vetítik. Ilker Çatak filmjének hősnője, az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba az év legnagyobb presztízsű német filmje. Izgalmas és sokrétű alkotás, amely a Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt az alkotást nevezte az Oscar-díjra.
  
  2023. október 27-én, pénteken 19 órakor lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. A történet főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi. Az Elfogy a levegő szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában, legközelebb a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez.
  
  2023. október 28-án, szombaton 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Ezt a filmet nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába.
  
  A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete által publikált, a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként. Azóta számos tömegrendezvényt szerveztek, mint például az „esernyős” tüntetésként elhíresült oktatási demonstrációt. 2022 tavaszán felkarolták, dokumentálták és koordinálták a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyen 400 iskola és 8000 tanár vett részt.
  
  A programra a jegyelővétel hamarosan megkezdődik a www.corvinmozi.hu oldalon. A Tanítanék Filmnapokon látható filmek később országos moziforgalmazásba kerülnek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 electric ladyland    caliban    frames    carpathian forest    geoff tate    tim ries    dfsdfs    all that remains    drawing    civet    pál utcai fiúk    black blitz    venom inc    x-men: first class    világveleje    strokes    black spiders    tündértantra    keresztes ildikó    péterfy bori & love band    moonsorrow    how to train your dragon    danny cavanagh    magyar rádió gyermekkórus    harvester  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!