hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [film]  2023. október 20. péntek   09:58
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Az 1956-os forradalom emléknapján, Amerikában premier előtt mutatják be a Semmelweis filmet


  Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából, a New York-i Liszt Intézet szervezésében, Amerikában mutatják be Koltai Lajos Semmelweis című romantikus, történelmi drámáját. A november 30-án hazánkban is bemutatásra kerülő filmnek ez lesz a legelső, premier előtti vetítése. A New York-i bemutató után a Semmelweis film a nyugati parton, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is megtekinthető lesz, október 27-én.
  
  Szimbolikus jelentőségű, hogy a Semmelweis New York-i exkluzív filmbemutatójának a Museum of Moving Image ad otthont, amely a 20. század egyik legjelentősebb filmstúdiójából, a Kaufman Studios-ból vált ki. Olyan korszakalkotó produkciók születtek itt, mint a Szezám utca, a Hair és a Nagymenők, de itt dolgozott többek között Frank Sinatra és Diana Ross is.
  
  A Semmelweis New Yorki-i díszbemutatóján részt vesz Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke, Koltai Lajos rendező, Lajos Tamás, a film producere és Vecsei H. Miklós, a Semmelweis címszereplője. Az exkluzív vetítést beszélgetés is követi a film készítőivel és főszereplőjével. Az esemény kiemelt támogatói a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a SOTE fenntartója, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány.
  
  Lajos Tamás producer kiemelte: ´Semmelweis Ignác története nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nagy jelentőséggel bír. Személyesen is nagy megtiszteltetésként ért az a nemzetközi nyitottság, aminek köszönhetően a róla készült filmet, Koltai Lajos méltó tolmácsolásában, a tengerentúlon is bemutathatjuk
  
  Az Oscar-díjra jelölt, legendás operatőr-rendező, Koltai Lajos a hazai színészek legjobbjaival készítette el a Semmelweis filmet, egy különleges ember magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját. A Semmelweis címszerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja.
  
  A Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült romantikus történelmi dráma Semmelweis Ignác magyar szülésorvos életét és munkásságát dolgozza fel, aki a hagyományos teóriákkal szembeszállva törekedett arra, hogy legyőzze a 19. század egyik legpusztítóbb kórját, a gyermekágyi lázat. Az anyák megmentőjeként is emlegetett orvos nem csupán a halálos kór ellen harcolt, de a vaskalapos vezetés ellen is, akik mindent megtettek, hogy tekintélyüket megvédjék a megszállott magyar orvos felfedezéseinek következményeitől. A romantikus, fordulatos film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház életre-halálra menő tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket és a gyötrő szerelmi vágyat.
  
  Az elmúlt évek egyik leghíresebb magyar filmje, a Sorstalanság rendezője, Koltai Lajos új filmjében a főszereplők - Vecsei H. Miklós és Nagy Katica - mellett fontos szerepet kapott Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.
  
  A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.
  
  A Semmelweis film 2023. november 30-tól látható a magyar mozikban, az InterCom forgalmazásában.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 facebook    the orange strips    helstar    disztraktor    long distance calling    bad religion    cathedral    adrian brody    all that remains    ned evett    von hertzen brothers    audioplanet    mortiis    guns n’ roses    pop ivan    neo fm    exodus    noomi rapace    noel gallagher    the ghost inside    marry me in vegas    scorsese    oliva    enochian theory    o´sullivan  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!