hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. december 11. szombat   10:26
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Dismember, Anata, Psycroptic, Soul Demise
2004. November 15., Pécs, Hard Rák Café

  A klasszikus svéd death metal egyik alapítóbandája, a Dismember együttese látogatott el kis országunkba november 15-én. A koncert Pécsen került megrendezésre, de ez nem tántoríthatott el attól, hogy végre élőben is láthassam az egyik kedvenc bandámat. Hétfő este Pécsre érkezve kellemetlen, nyirkos és hideg időjárás fogadott. Az első meglepetés akkor ért, amikor az Ifjúsági Házba betérve egy árva lélek sem fogadott. Kiderült, hogy a koncert a pécsi Hard Rák Caféban lesz. Az említett klub egy kicsi, de stílusos helyet takar, ahol a kevés számban jelen lévő közönség ellenére fél kilenckor bele is kezdett a programjába a német Soul Demise.
  
  A Soul Demise az előzetesen meghirdetett Sanatorium helyett játszott, de nem lehetett okunk a panaszra a cserét illetően. A németek az általuk eljátszott fél órában svéd jellegzetességekkel bíró méregerős death metal számaikkal kápráztattak el. Nagyon intenzíven játszottak, csak úgy áradt az energia a színpadról. Az eddigi három albumukról vettek elő számokat, a legutóbbi, 2002-es In Vain című lemez dalait előtérbe helyezve. Az 1993-ban alakult banda nem túl eredeti, de jól felépített dalokkal rendelkezik, ami könnyen élvezhetővé teszi előadásukat. Az énekes Roman, a dobos Roland, a basszeros Andreas és a két gitáros, Andreas és Alex teljes erőbedobással adták elő zenei esszenciájukat. A remek hangzás csak tovább erősítette a zenekar produkcióját.
  
  Rövid szünet után az Ausztráliából érkezett Psycroptic következett. A zenekar komplex death metal stílusban játszik, a Dying Fetushoz nagyon hasonló megoldásokkal. A hihetetlenül megtördelt zenében szinte másodpercenként váltják egymást a riffek és a tempók, ennek ellenére hallgatható és élvezetes volt az előadásuk. A szinte lemezminőségben megszólaló hangcucc hihetetlen energiát adott a zenének. A zenekar 1999-ben alakult és eddig két lemezt adtak ki. A koncerten a 2003-as The Scepter Of The Ancients című albumra koncentráltak. Az énekes Matthew Chalk nagyon meggyőzően vezette elő pincemély hörgéseit. Természetesen nem maradt el tőle teljesítményben Joe Haley gitáros, David Haley dobos és Cameron Grant basszusgitáros sem. A bő félóra alatt egy nagyon jó bandát ismerhetett meg a közönség.
  
  Nem sok szünetet hagyva a svéd Anata szinte azonnal belekezdett programjába. A svéd származás ellenére inkább amerikai hatásokon alapuló death metalt vezettek elő. A kissé káoszos hangzáskép és a zenei megoldások miatt a Hate Eternal neve ugrott be először játékuk alapján. Később azonban felbukkantak lassabb, kimértebb számok is. Néhány megoldásuk pedig egy másik nagy amerikai banda, a Cannibal Corpse hatásait hordozta. A kíméletlen előadást nyújtó banda már kialakította saját stílusát, amely markáns számaikban, kitűnő hangszeres megoldásaikban mutatkozott meg. A banda 1993-ban alakult és 3 lemezzel büszkélkedhet. Az előadáson a legutóbbi, ezévben megjelent Under A Stone With No Inscription című lemezt helyezték előtérbe, de a régebbi albumokról is hangzottak el nóták. A Fredrik Schölin frontemberrel kiálló banda minden tagja precízen, hiba nélkül teljesített hangszerén. A mintegy negyven perces előadás után elégedetten távozhattak a színpadról.

  Ezután került sor az est fénypontjára, a svéd Dismember előadására. Már nagyon régóta vártam rá, hogy élőben láthassam a Dismembert, a pár évvel ezelőtt elmaradt bulit követően pedig csak még jobban erősödött ez a várakozás. A Dismember 1988-ban alakult és azóta 6 albumot adtak ki. Az 1991-ben megjelent első lemez, a Like An Everflowing Stream egy stílusalapító mestermű az Entombed Left Hand Path lemeze mellett. De amíg az Entombed az első két album után eltávolodott az addigi stílusától, a Dismember végig hű maradt a klasszikus svéd death metalhoz. A stílus számára nehéz években is sorra adta ki a karakteres, egyedi műveket. Az évek folyamán nem sokat változtak, de ez az egyik igazi erősségük. A kezdetektől jelen lévő Matti Kärki énekes, David Blomqvist gitáros, Fred Estby dobos mellett a jelenlegi felállást Johan Bergebäck basszusgitáros és Martin Persson gitáros teszik teljessé. A koncertet a legújabb, 2004-es albumuk, a Where Ironcrosses Grow címadó dalával kezdték. Az előadásra sikerült reprodukálni a jellegzetes, láncfűrész-szerű gitárhangzást, ami már régóta a Dismember hangzásának egyik jellegzetessége. Az első, és egyben az egyik legjobb lemezükről, a Like An Everflowing Stream-ről sok szám elhangzott a jelenlévők legnagyobb örömére. Hallhattuk a Soon To Be Dead, a Skin Her Alive, az In Death´s Sleep és a ráadásban az Override Of The Overture című remekműveket. A második, Indecent And Obscene című lemezről a Skinfather és a Dreaming In Red csendült fel. A Skinfather váltotta ki a közönség legnagyobb üdvrivalgását, vitathatatlanul ez az egyik legjobb szerzeményük. A legújabb lemezről még a Where Angels Fear To Tread és az Iron Maidenes gitárszólóval bíró Tragedy Of The Faithful képezte a műsor részét. A Massive Killing Capacity című lemezről a Casket Garden című számot hallhattuk. Végül a Death Metal című albumot az Of Fire névre keresztelt szerzemény képviselte.
  
  Sajnos a zenekart a levonulás után vissza sem akarta tapsolni a közönség, a néhány kitartóan tapsoló ember hatására azonban még visszajöttek, és eljátszották az Override Of The Overture című számukat az első albumukról. Összességében elmondható, hogy a kis klub és a gyér számban jelen lévő közönség ellenére egy nagyszerű bulit adtak. Az intenzív, feszes, hibátlan előadás bizonyította, hogy mestereik az általuk kezelt hangszereknek. Színpadi kiállásukon, gesztusaikon pedig látszott, hogy már rutinos, sokat tapasztalt zenészek. Mindez bizonyítja, hogy a Dismember a klasszikus svéd death metal egyik sziklaszilárd monolitja. Egyáltalán nem bántam meg, hogy vonattal Pécsre utaztam az esős, hideg téli időben egy koncert kedvéért. A Dismembert látni és hallani nagyszerű és felejthetetlen élmény, így erősen bánhatják azok, akik nem jöttek el. Ha Budapesten került volna megrendezésre a rendezvény, biztos, hogy legalább kétszer ennyien lettek volna jelen, de ez már legyen az otthon maradók baja. A Dismember bebizonyította, hogy újra ereje teljében van és kiváló teljesítményüket elnézve biztosan újabb nagyszerű lemezekre számíthatunk tőlük.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Live Production

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a hobbit    alterdistrict    steam engine    nasum    never say die    distorted impalement    a világűr hangjai    the arusha accord    the sharon tate    pain of salvation    heboidophrenie    el pollo loco    sziládi mónika    toxic holocaust    spiritual beggars    belmondo    robert downey    esclin syndo    hellyeah    scene    bioberber    justin sullivan    fegyelmező részleg    halálos iramban: Ötödik sebesség    bikelinefest  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!