hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2023. július 24. hétfő   10:24
nincsen hozzászólás

szerző: Vik
Ismét tatárjárás Magyarországon – The HU a Budapest Parkban
2023. július 17. Budapest - Budapest Park

   Újra megszálltak minket a mongolok július 17-én egy esti műsor keretében. Az egyedi hangzású együttes nagyon színes közönséget vonzott magához. Alig hét éves fennállásuk alatt már nyomot hagytak a folkmetal világában, és nagy sikereket értek el nemzetközi viszonylatban is. Az élménybeszámolót lentebb olvashatjátok.
  
   A The HU előtt Gunnar lépett fel, megalapozva a hangulatot. Az amerikai származású zsengekorú énekes Gunnar Patrick Gehl néven jött a világra, de a keresztnevét használja művésznévnek. Első dala 2018-ban jelent meg Ocean Blue címmel. Számtalan zenét és kislemezt dobott piacra, de az első albumig, a Best Mistake-ig egészen idén februárig kellett várni a rajongóknak. A jelenleg még nem annyira befutott énekesnek alkalma nyílt lenyűgözni egy majdnem teli Budapest Parkot a The HU színpadra állása előtt.
  
   A The HU 2016-ban alakult ulánbátori együttes. Sajátos zenei stílusukat hunnu rocknak nevezik, melyből a hu az emberekre utal (human), tehát a zenéjüket mindenkinek címezik. A folk metal megszokott hangzásához kombinálják a hagyományos mongol hangszerekkel, mint a morin khuur (vonós, cselló jellegű), tumur hhuur (fúvós), tovshuur (három húros lant) és a tsuur (fafuvolaféle). A banda tagjai Galbadrakh “Gala” Tsendbaatar (morin khuur, torokének), Nyamjantsan “Jaya” Galsanjamts (tumur hhuur, tsuur, torokének), Enkhsaikhan “Enkush” Bathargal (morin khuur, torokének) és Temuulen “Temka” Naranbaatar (tovshuur, háttérvokál). Tagcseréjük még nem volt, tehát ez az eredeti és a jelenlegi felállás is azonos. A turnéhoz csatlakozott hozzájuk Unumunkh “Ono” Maralkhuu (billentyűk, tumur hhuur, háttérvokál), Jambaldorj “Jamba” Ayush (gitár, háttérvokál), Nyamdavaa “Daava” Byambaa (basszusgitár, háttérvokál) és Odbayar “Odko” Gantumur (dobok). Az első The HU album 2019-ben látott napvilágot The Gereg címen, míg a második tavaly érkezett, Rumble of Thunder néven. Azt a sikert is magukénak tudhatják, hogy a Star Wars Jedi videójáték-széria két installációjában is felcsendülnek a dalaik. Még világosban, 20:30-kor kezdték a koncertet, és hamar bulihangulat kerekedett, folk metal stílusban persze. Már említettem, hogy színes volt a közönség. Minden korosztály tiszteletét tette, megfigyelhető volt a partizó nagymama és a vélhetően első koncertjét látogató megszeppent unoka is. Ossianos póló, virágmintás ruha, strandpapucs, bakancs, Slipknotos póló, mindenki képviseltette magát. A koncert nyitánya a Huhchu Zairan volt, ezt követte a The Gereg, a Shoog Shoog és a Shihi Hutu. Körülbelül ekkorra sötétedett be. Gala magyarul köszöntötte a közönséget, és a köszönöm is többször elhangzott. Jaya, mivel az ő mozgását nem korlátozta sem gitár, sem morin khuur, előszeretettel ugrándozott a koncert előrehaladtával. Olyannyira, hogy amikor édesanyámnak küldtem videót, csupán ennyivel kommentelte: bolond mongolok. Többször megkérte a közönséget, hogy mondjuk, hogy HU, mintha bátorításra lenne szüksége szegénynek. Na, így lett a közönségből egy hadseregnyi bagoly az este végére. Elhangzott még a song of women, azaz a nők dala, a The Great Chinggis Khaan, az Eseerin Vasahina és a Tatar Warrior. A torokéneklés első hangzásra akár hangszernek is tűnhet, a mély és monoton hangzás miatt, és talán ezen technika alkalmazása miatt képes ekkora közönséget megmozgatni a The HU zenéje. Az egyediség lehet a másik faktor. Záró kvartett volt a Yuve Yuve Yu, Wolf Totem, This is Mongol (szerintem a három legismertebb daluk), és végezetül a Metallica Through the Never feldolgozása keretezte a műsort.
  
   Mindenkinek tudom ajánlani, hogy egyszer hallgassa meg ezt a különleges együttest! Előny, ha az ember szereti a folk metált, és huhogni is. Remélem hamarosan ismét kishazánkba látogat ez a mongol mikroinvázió!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 root    the nick rivers    andy irvine    ned evett    hatebreed    gothica fesztivál    black foxxes    kaltenbach open air    shades of grey    disturbed    mad caddies    the clash of the titans    doves    phlegethon    stadt    vizet az elefántnak    ten years after    gaya arutyunyan    dew-scented    zzz    bleubird    meltdown    sziámi    sárvári zita    mad sin  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!