hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [album]  2023. július 25. kedd   03:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Arcus Temporum XIX – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál
2023. augusztus 25-27. Pannonhalma

  Művészeti és lelki zarándoklat téren és időn át Pannonhalmán
  
  A Pannonhalmi Főapátság évente visszatérően szervezi az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. A fesztivál művészeti ágai – a zene, az irodalom, a képzőművészet és a spiritualitás – a monostor éves választott témájára összpontosítanak, kortárs és klasszikus művekből merítenek.
   Az ezeréves múltra visszatekintő szerzetesközösség azért tartja fontosnak, hogy a jelen művészetével párbeszédet folytasson, mert vallja, hogy Isten a jelen kor kultúráján, kérdésfeltevésén, gondjain és félelmein – azaz az „idők jelein” keresztül is szólongatja, és folytonosan változásra hívja. 2023-ban a pannonhalmi évad témája a zarándoklat. Egyrészt azért, mert a pannonhalmi szerzetesközösség is úton van: készül a pannonhalmi Bazilika nyolcszáz éves felszentelési évfordulójára, amelyet jövőre, 2024-ben fognak ünnepelni. De úton van az Egyház is: Ferenc pápa 2021 és 2024 között közös „szinodális” gondolkodásra hívja meg a katolikusokat, arra keresve a választ, miként kellene a harmadik évezredben közösségben és párbeszédben Isten zarándoknépeként élni. Egyszersmind zarándokúton van minden Pannonhalmára látogató vendég is: Szent Márton monostorában, a Szent István által megerősített szent helyen meghívást kap arra, hogy az épített, történeti és kulturális emlékeken túl elinduljon a szív és a lélek rejtett mélységei felé.
  
   Győri Noémi és Madaras Gergely az idei Arcus Temporum Fesztivál művészeti vezetői, 2023. augusztus 25. és 27. között egyedi hangulatú, összművészeti „Zarándoklat”-ra invitálják a közönséget. Öt koncert csendül majd fel az irodalmi és képzőművészeti programok mellett, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik. A Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés, végül a Megérkezés címeket viselő koncerteknek a Pannonhalmi Főapátság világörökség részét képező, lélegzetelállító és csodálatos akusztikájú terei, a Bazilika, a Boldogasszony-kápolna és a Könyvtár adnak majd otthont. A hangversenyek a fesztivál szokásaihoz híven két szerző műveire fókuszálnak. A különleges elismertségnek örvendő kortárs, észt zeneszerző Aarvo Pärt, valamint Joseph Haydn kamara-, kórus- és zenekari művei olyan kiemelkedő művészek tolmácsolásában hangzanak el mint, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Rohmann Ditta csellista, Clara Dent-Bogányi oboaművész, Pierre Génisson klarinétművész, Bogányi Bence fagottművész, Szőke Zoltán kürtművész, a Talich Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, vagy maguk a művészeti vezetők, akik fuvola szólistaként, duóként és karmesteri minőségben is fellépnek majd. A zenei eseményekhez szervesen kötődő irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkái, Bagatell című regényéből készült felolvasószínházi előadás és a szerzővel folytatott beszélgetés, a képzőművészetben a Zarándoklat időszaki kiállítás fiatal alkotóinak művei valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak performansza állnak. A spiritualitás területén bencés szerzetesek vezetnek beszélgetéseket, imádságokat és gondolkodnak arról, hogy mit jelent zarándokúton lenni. A házigazda ezúttal Bősze Ádám zenetörténész, aki maga is 8 évig ferences szerzetesként élt, és erre a három napra ellátogat a bencés monostorba.
  
   Győri Noémi: „Az elmúlt évek összetett és sokszor zavaros történései közepette úgy éreztük, nagy szükség van egy olyan sziget kialakítására, ahol még ha csak rövid időre is, de valóban kiléphetünk a mindennapok kiszámíthatatlan és néha szorító eseményeiből. Az idei Arcus Temporum fesztivál mottóját, szerzőit, műsorát úgy alakítottuk ki, és a résztvevő művészeket is úgy választottuk, hogy egy ilyen szigetet teremthessünk. Arvo Pärt szokatlanul áttetsző, mégis kivételesen elmélyült zenéiben már önmagában is izgalmas több napon át elmerülni. Ezt csak tetézik Haydn művei, amelyek hol hasonlóan törékenyek, hol pedig éppen a humorosságukkal vagy játékos szerkezetükkel, lendületükkel ragadják magukkal a hallgatót. Ezen a különleges hangulatú, augusztus végi három napon azt reméljük, a közönség és maguk a művészek is mindannyian együtt éljük majd meg a zarándoklat belső folyamatát, és a három nap végén sok új művészi és emberi élménnyel tele, új gondolatokkal, frissen és feltöltődve kapcsolódhatunk majd vissza az »Arcus szigetéről«, a mindennapokba.”
   Madaras Gergely: „Fantasztikus érzés belegondolni, milyen is lesz majd az, amikor Aarvo Pärt kórusművei az apátság falai között megszólalnak. A tematika és a fesztivál ívének, sokszínűségének kialakítása mellett fontos szempont volt, hogy újításokkal is készüljünk. Idén a közönség a korábbi évekhez képest szokatlan elhelyezésben és helyekről hallhat majd egyes darabokat és hangversenyrészeket. »Az út« című koncerten mindannyian »vándorolni« fogunk az apátság két helyszíne között, a »Merengés« pedig egy olyan hajnali zenei elmélkedés lesz, amelynek során a Bazilikában közösen pillanthatjuk majd meg az első reggeli napsugarakat. A művészeti események organikusan illeszkednek az apátság további izgalmas programjaihoz is. Mindezen túl egy egyedi, a fesztivál emlékét megőrző apró műtárggyal is készülünk, amelyet Zeibig Anna ékszertervező készít a felkérésünkre. Bízom benne, hogy az egész éves összpontosított munkának, és a sok kis részletet összefogó, pontos koncepciónak köszönhetően igazi, emlékezetes és közösségformáló három napnak nézünk elébe augusztus végén, amelyre mindenkit nagy szeretettel várunk.”
   Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a fesztivál igazgatója: „Az, aki útra kel – induljon bár el három napra az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválra, vagy keresse fel zarándokként Pannonhalmát –, először általában a meghatározott és távoli célra figyel: a jövőben él. Aztán útközben megváltozik az érzékelése: az itt-re és a most-ra, az útra csodálkozik rá. Micsoda lehetőség rejlik ebben az itt-ben és most-ban! Első lépésként találkozhatunk önmagunkkal. És ez bizony kitartást és erőfeszítést követel. Mégis, ha kitartunk a jelenben, önmagunknál, a részlegesnél, talán jobban megnyílunk a távolira, a múltra és jövőre, egyszersmind a te és a valódi mi felé. A 2023-as Arcus Temporum egyedülálló zenei és művészi élményeket ígér Magyarország legősibb, ezerhuszonhét éves házában. Ám zenei művészeti vezetőink érzékenységének és tehetségének köszönhetően a művészi történésen túl különleges lelki utazásban, az itt és most lélegzetelállító élményében lehet részünk, ha vállalkozunk a fesztivál kínálta spirituális zarándoklásra is.”
  
  Program:
  2023. augusztus 25., péntek
  
  01 Spiritualitás - Zene
  Orgonatúra 2.0
  Újjászületett orgonák
  15:00 – 16:30
  Vezeti: Dejcsics Konrád OSB, Kiss Zsolt
  Szent Márton-bazilika – Főkönyvtár – Boldogasszony-kápolna
  Jegyár: 4.000.- Ft
  
  02 Spiritualitás
  Zsoltár a buszmegállóban
  A zsoltárimádság mint megálló napjaink zarándokútján
  15:00 – 16:00
  Vezeti: Biriszló Lőrinc OSB
  Diákkápolna
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  
  03 Imádság és zene
  16:45-17:45
  Zarándok tapasztalatok
  Halmos Ábel OSB, Ontko Henrik OSB, Győri Noémi, Madaras Gergely beszélgetése spiritualitásról, zenéről, művészetről
  Vezeti: Seres Gerda újságíró
  Koncertterem
  Jegyár: 1.500.- Ft
  
  04 Imádság – Vesperás
  18:00 – 18:30
  Szent Márton-bazilika
  
  05 Zene
  Nyitókoncert - HÍVÁS
  19:30-21:00
  Szent Márton Bazilika
  Jegyár: 5.900.- Ft
  
  Arvo Pärt: Estländler
  Győri Noémi / Madaras Gergely
  Joseph Haydn: G-dúr trió fuvolára, csellóra és zongorára, Hob. XV:15
  Győri Noémi / Rohmann Ditta / Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: And I Heard a Voice
  Cythera Európai Kamarakórus
  Karvezető: Zeke Mihály
  Arvo Pärt: Variations for the Healing of Arinushka (Hymn to a great city darab helyett)
  Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: Missa Rorate Coeli D-dúr, Hob. XXII:3
  Cythera Európai Kamarakórus, Talich Quartet
  Vezényel: Madaras Gergely
  Karvezető: Zeke Mihály
  Joseph Haydn: g-moll vonósnégyes, Op. 20 No. 3, Hob. III:33
  Talich Quartet
  Arvo Pärt - Salve Regina
  Cythera Európai Kamarakórus / Kiss Zsolt
  Karvezető: Zeke Mihály
             
  2022. augusztus 26., szombat
  
  06 Imádság
  Vigília, Laudes, Konventmise
  06:00 – 07:30
  Szent Márton-bazilika
  
  07 Spiritualitás
  Labirintusjárás
  09:00 – 10:30
  Vezeti: Bokros Márk OSB
  Arborétum - indulás a Főkaputól
  A részvétel regisztrációhoz és támogatói jegy váltásához kötött.
  
  08 Tompai Noémi: Fényszövet
  Kiállításmegnyitó
  10:00 – 10:45
  Bencés Gimnázium Galéria
  A részvétel ingyenes.
  
  09 Zene
  Arvo Pärt – Robert Wilson: The Lost Paradise
  Günther Atten filmje
  10:00-
  folyamatos vetítés a fesztivál szombati napján (a film hossza 55 perc)
  Bencés Gimnázium Gyöngyössy-terem
  A részvétel ingyenes.
  
  10 Zene
  Szombat délelőtti koncert - AZ ELSZAKADÁS
  11:00 – 12:00
  Boldogasszony-kápolna
  Jegyár: 4.500.- Ft
  
  Joseph Haydn: D-dúr “Napfelkelte” vonósnégyes, Op. 76 No. 4, Hob. III:78 (Samuel Arnold átirata)
  Győri Noémi / Madaras Gergely
  Arvo Pärt: Sonatine No. 2
  Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Mozart’s Adagio
  Pierre Génisson / Rohmann Ditta / Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: F-dúr “Az álom” vonósnégyes, Op. 50 No. 4, Hob. III:48
  Talich Quartet
  
  11 Imádság
  13:00-13:15 Napközi imaóra
  Szent Márton-bazilika
  
  12 Spiritualitás
  Belső utakon – a zarándoklat lelkisége
  Gérecz Imre OSB – Tóth Brúnó OSB bencés szerzetesek könyvbemutatóval egybekötött beszélgetése
  13:30-14:30
  vezeti: Erdődy Orsolya
  Gyógynövénykert
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  
  13 Spiritualitás
  Az egyház zarándoklásai
  13:30-14:30
  Antonio Spadaro olasz jezsuita, újságíró és író beszélgetése
  Vezeti: Görföl Tibor
  Koncertterem
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  
  14 Gasztronómia – Cultura Vini
  Szakvezetés a Pannonhalmi Főapátság Pincészetében
  öt boros kommentált borkóstolóval
  15:00 – 16:00
  Vezeti: Illés Tamás
  Pannonhalmi Főapátság Pincészete
  Jegyár: 4.500.- Ft
  
  15 Irodalom
  (Élet)úti tapasztalatok
  Beszélgetés Barnás Ferenc íróval
  15:00 - 16:00
  Vezeti: Bazsányi Sándor esztéta
  Koncertterem
  Jegyár: 1.000.- Ft
  
  16 Irodalom
  Barnás Ferenc: Bagatell
  Felolvasószínházi előadás Mispál Attila rendezésében Barnás Ferenc műve alapján
  16:30 – 17:30
  Közreműködik: Seress Zoltán Jászai Mari-díjas színművész
  Főkönyvtár
  Jegyár: 3.500.- Ft
  
  17 Imádság
  Vesperás
  18:00–18:30
  Szent Márton-bazilika
  
  18 Zene
  Sétálós koncert - AZ ÚT
  19:00-21:00
  Boldogasszony-kápolna – Szent Márton-bazilika
  Jegyár: 5.900.- Ft
  
  Arvo Pärt: Ein Wallfahrtslied
  Talich Quartet / Cythera Európai Kamarakórus
  Joseph Haydn: f-moll zongoravariációk, Hob. XVII:6
  Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Darf ich…
  Győri Noémi / Talich Quartet
  Arvo Pärt: Da Pacem Domine
  Cythera Európai Kamarakórus
  Karvezető: Zeke Mihály
  
  --- séta a Szent Márton-bazilikához
  
  Arvo Pärt: In Spe
  Győri Noémi / Pierre Génisson / Bogányi Bence / Szőke Zoltán / Clara Dent-Bogányi / Liszt Ferenc Kamarazenekar
  Vezényel: Madaras Gergely
  Arvo Pärt: Te Deum
  Cythera Európai Kamarakórus / Kiss Zsolt / Liszt Ferenc Kamarazenekar
  Vezényel: Madaras Gergely
  Karvezető: Zeke Mihály
  Joseph Haydn: 19. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:19
  Bogányi Bence / Szőke Zoltán / Clara Dent-Bogányi / Liszt Ferenc Kamarazenekar
  Vezényel: Madaras Gergely
  Arvo Pärt: Kuss kuss kallike (az eredeti változat)
  Cythera Európai Kamarakórus / Liszt Ferenc Kamarazenekar
  Karvezető: Zeke Mihály
  
  2023. augusztus 27., vasárnap
  A templomszentelés ünnepe
  
  19 Zene
  Vasárnap hajnali koncert - MERENGÉS/SZEMLÉLÉS
  5:45 – 6:30
  Szent Márton-bazilika
  Jegyár: 4.500.- Ft
  
  Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel
  Győri Noémi / Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: F-dúr adagio zongorára, Hob. XVII:9
  Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Morning Star
  Cythera Európai Kamarakórus
  Karvezető: Zeke Mihály
  Arvo Pärt: „Vater unser” adapt. for Cello and Piano
  Rohmann Ditta / Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Für Alina
  Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: D-dúr zongoratrió, Hob. XV:16 – II. tétel
  Győri Noémi / Rohmann Ditta / Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: Világi kánonok “Vágy”, Hob. XXVIIIb: No. 43
  Cythera Európai Kamarakórus
  Karvezető: Zeke Mihály
  Joseph Haydn: Világi kánonok “Kérdés és válasz”, Hob. XXVIIIb: No. 41
  Cythera Európai Kamarakórus
  Arvo Pärt: Pari Intervallo
  Győri Noémi / Madaras Gergely / Cythera Európai Kamarakórus
  Karvezető: Zeke Mihály
  
  20 Imádság
  Vigília és Laudes
  A templomszentelés ünnepe
  06:45 – 07:45
  Szent Márton-bazilika
  
  21 Imádság
  Konventmise
  A templomszentelés ünnepe
  10:00 – 11:15
  Szent Márton-bazilika
  
  22 Kiállítás
  Ne ott legyek, ahol eddig éltem - performance
  11:30-12:30
  Alkotók: Képzőművészeti Egyetem hallgatói
  Vezeti: Dejcsics Konrád OSB, Mélyi József
  Boldogasszony-kápolna
  A részvétel ingyenes.
  
  23 Zene és imádság
  Napközi imaóra
  12:45-13:15
  Szent Márton-bazilika
  Közreműködik: Kiss Zsolt
  A részvétel ingyenes.
  
  24 Zene
  “Ihlet híján rózsafüzér?”
  Bősze Ádám előadása Joseph Haydn egyházi zenéjéről
  13:30-14:30
  Koncertterem
  Jegyár: 2500 Ft
  
  25 Kiállítás
  13:30-14:30
  Zarándoklat tárlatvezetés az időszaki kiállításon
  Vezeti: Mélyi József, a kiállítás kurátora, és az alkotók
  Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Eszter Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán Tibor
  Főmonostori Kiállítótér
  A részvétel ingyenes.
  
  26 Zene
  Zárókoncert - MEGÉRKEZÉS
  15:00-15:45
  Főkönyvtár
  Jegyár: 4.500.- Ft
  
  Joseph Haydn: 1. (C-dúr „London”) trió, Hob. IV/1
  Győri Noémi / Madaras Gergely / Rohmann Ditta
  Arvo Pärt: Fratres
  Rohmann Ditta / Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Ukuaru valss
  Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Für Anna Maria, No. 1
  Fejérvári Zoltán
  Arvo Pärt: Vier leichte Tanzstücke “Musik für Kindertheater”: III. Schmetterlinge
  Fejérvári Zoltán
  Joseph Haydn: G-dúr “Hogy vagy” vonósnégyes, Op. 33 No. 5, Hob. III:41
  Talich Quartet
  
  27 Imádság – Vesperás
  17:00 – 17:30
  A templomszentelés ünnepének II. vesperása
  Szent Márton-bazilika



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ion dissonance    dog eat dog    szabó éva eszter    heathen    kate nash    brendan perry    evanescence    lost society    jens bogren    mortiis    torture squad    beckinsale    windfall    notimefor    azfeszt    balaton sound    steelwing    gallows    supernem    tristania    grand mexican warlock    hó márton és a jégkorszak    s dance    blahalusiana    story of the year  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!