hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. december 9. csütörtök   12:33
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Beat Dis: Genetik Gift


  Mostanában elég sok alkalommal lehetet az Anima Sound System fellépésein találkozni a Beat Dis zenekarral. Nem véletlen, hiszen mindkét együttes szombathelyi, másrészt Prieger Zsolt volt a Genetik Gift co-producere, és a felvételek egy része is az Anima stúdióban került rögzítésre. Könnyen arra a következtetésre juthatnák tehát, hogy a Beat Dis nem más, mint egy hobbyból működtetett oldalhajtás, ne adj isten, kópiacsapat. Ehhez képest egészen másról van szó a korong tizennégy dalában. Ha nincsenek ugyanis a fent említett tények, akkor egy kezemen meg tudnám számolni, hány olyan másodperc volt, amikor eszembe jutott az A.S.S. neve.
  
  Kezdeném mindjárt azzal, hogy igen hangsúlyos és fontos szerep jut az élő hangszereknek, persze az elektronika nyilvánvaló uralma mellett. Ezt jelzi a meglehetősen bizarr, számomra megfejthetetlen szövegű intro után begördülő Never Said, amelyben a basszus és a dob (milyen meglepő) adják meg az alaptónust, a gitár csak szolid vonásokkal operálva szinte észrevétlenül prüntyög, csak úgy, mint a folyamatosan pörgő bakelitkorong. Akit viszont nem lehet nem észrevenni, az Zaida Rivas, pontosabban az Ő lélekkel teli éneke. Majdnem minden dalban hallatja letagadhatatlanul fekete hangját, amely nyugodtan nevezhető a Beat Dis védjegyének.
  
  A 3-as track, vagyis a címadó is nagyjából ugyanarra a receptre készült, mint a nyitó nóta, hasonló az üteme is, húzása is ugyanúgy rendben van, itt már a torzított hathúros is megjelenik, de egyáltalán nem tolakodóan. Az ezt követő Coming Through már lassít a fordulatszámon, itt MC Jez vendégeskedik, visszhangosított monológjáról még azt is eltudom képzelni, hogy egy freestyle rappel járult hozzá a darab elmélyítéséhez, amelyben gondosan elrejtve ugyan, de még egy sziréna is szerepel. A folyamatosan búgó alapzene, pedig kellemes hullámzást biztosít a tételnek. Ezzel szemben a Flagrant Festival egy lendületesen robogó dal, ahol a kemény szövegelés van középpontban, ezért is hat különlegesen a szám közepére bekevert régi, (vagy régiesnek ható) zongorás énekbetét. Pár másodpercnyi kitérő csak, de tökéletesen ugrasztja ki a hallgatót a monoton bólogatásból, ott és akkor, ahol, és amikor kell. Nem értem viszont azt, hogy miért nem fejtették ki azt a jó kis funkys gitártémát a dal végén. Különösen úgy, hogy sikerült egy igazán ötleletes ritmust kreálni ehhez a viszonylag gyorsabb hangsorhoz. Mindegy, talán a következő Beat Dis lemezen lesz belőle valami, másrészt utána jön a Go On Your Way, amelyről nem tudok mást írni, csak azt, hogy az album legjobb dallamait tartalmazza, amelyekért természetesen ismét csak Zaida Rivas a felelős.
  
  Persze nagyon jól működik a zongorás nyitány is, amelyre egy igazi gettó-hangulatot sugárzó kánon-kiabálás érkezik. Igen fogós refrénnel rendelkezik a Catch The Flash is, és nagyszerű a lassan döcögő, gitár-hápogtató Hustler Ace is. Itt egy kicsit belassulni látszik a lemez, és a Some People lüktetése visz életet a muzsikába, különösen akkor érvényesül ez, ha a szöveget is figyelembe vesszük. A rímeket leszámítva ugyanis nincs sok összefüggés a sorok között, de a tökéletes ritmizálásnak köszönhetően máris megjegyezhető, és énekelhető. A zajongós, disszonáns outro előtti utolsó eresztés, a Bring Da Ruckus ütemei is egyszerűek, de a dögös funky és telitalálat refrén pompásan vezeti le a lemezt.
  
  Egy olyan lemezt, amely országos, vagy még azon túli ismeretségig repítheti a Beat Dist. Érződik, hogy tele vannak ötletekkel, és az is, hogy találtak egy saját utat. Első járdakőnek tökéletesen megteszi a Genetik Gift.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
2024. május 30.
Palaye Royale a Barba Negrában!
2024. május 31.
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a diktátor    hanna    avatar    évértékelő    cherokee    győri andrea éva    sziget    needless    libido wins    amd    thom yorke    stiff bastard    steel panther    dr living dead    adimiron    szesztay dávid    ulver    parajelenségek 3    stefan kaufmann    meex    emancer    zach galifianakis    amott    snow white and the huntsman     ryan gosling  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!