hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [buli]  2023. április 26. szerda   00:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nils Frahm nyitókoncert az Inota Fesztiválon
2023. augusztus 31- szeptember 3. Inotai Hőerőmű - Várpalota

  Augusztus 31-én a klasszikus és elektronikus zene közötti határokat elmosó zongoravirtuóz, Nils Frahm naplementés koncertjével nyitja meg kapuit Magyarország legújabb, előremutató zenei és vizuális alkotókra fókuszáló fesztiválja az inotai hőerőmű grandiózus területén.
  
  Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése azzal a céllal, hogy megvalósuljon Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye, amin négy napon át nem csak a korszellemmel haladó zenei fellépők, de lenyűgöző fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális művek is felsorakoznak - olyan alkotások, amik műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek és ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.
  
  A Budapesttől mindössze egy órányi távolságban található, ma már üzemen kívül szocialista ipari komplexum augusztus 31. és szeptember 3. között kel újra életre több mint száz nemzetközi és hazai fellépővel, a sort pedig a világszerte teltházakat produkáló, kiemelkedő német zeneszerző, Nils Frahm indítja nagyszabású fesztiválnyitó koncertjével. Rajta kívül Konstantin Sibold, a Platon Karataev zenekar, a Sobek + Mulya páros és még sokan mások felelnek majd a fesztivál atmoszférájának megalapozásáért.
  
  Ezzel együtt a csütörtöki napra már napijegy is vásárolható az eddigi bérletek és az erőmű melletti Zene Háza Koncertterem programjaira szóló blokkjegyek mellett.
  
  Nils Frahm, a végtelen hangtájak őrzője
  
  A klasszikus és az elektronikus zene közötti térnek aligha létezik még egy olyan lakója, mint a berlini zongoraművész. Az ősi hangszerhez való szokatlanul bensőséges kapcsolódása, valamint az ambient textúrák és az atmoszférikus elektronika időtlen alkímiája világszerte számos rajongót szerzett neki. Lemezei sorozatban váltanak ki nemzetközi elismerést a kritikusok és a közönség körében egyaránt, élő koncertjei pedig rendre teltházasak.
  
  2022 szeptemberében Nils megjelentette új albumát, a Music For Animals-t: a tíz számot tartalmazó és több mint három órányi hosszúságú album egy ambiciózus és lenyűgöző anyag, amely különbözik mindattól, amit Nils eddig kiadott. 2019 óta először tavaly júniusban tért vissza a színpadra: a Sydney-i Operaházban lépett fel globális turnéjának világpremierjén. Azóta ismét a világ számtalan pontján turnézik, hogy bemutassa vadonatúj, már a kísérleti zenék univerzumába is át-átnyúló zenéit - és ezzel fogja hivatalosan elindítani az első INOTA Fesztivált is, a Nap korongját kísérve le az erőmű mögötti horizonton.
  
  A helyszín
  
  Az inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornya - amik a rendezvény vizuális arculatában is visszaköszönnek, csakúgy, mint a szén feldolgozása és újjászületése - persze csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek, ami véglegesen 2001-ben állt le. Az INOTA Fesztivál a londoni Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.
  
  A fellépők
  
  A fellépők között ott lesz még a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és az év végi listákon mindenhol előkelő helyen szereplő Overmono páros; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi; a nemzedékének egyik legikonikusabb e-zenei művészeként számon tartott Ellen Allien és az angol-német postpunk zenekar Lebanon Hanover; az új lemezük világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, illetve a friss klubzenék frontvonalából Palms Trax, KI/KI, DJ Seinfeld, Lucinee vagy Nene H.
  
  Az erőmű művelődési házában található Zene Háza Koncertterem lenyűgöző, brutalista mennyezete alatt a hangulatokért felel többek között az eksztatikus érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt és a Björköt, Neneh Cherry-t remixelő Forest Swords, valamint a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.
  
  Hazai vonalról olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők is bekerültek a lineupba, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, az új lemezén radikális irányváltást bemutató Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve.
  
  Nem csak zene
  
  Az INOTA Fesztivál abban is különlegesnek ígérkezik, hogy világhírű és helyi vizuális alkotókat is felvonultat: a hőerőmű külső falait, belső tereit és nyílt terepét helyspecifikus installációk, grandiózus fényművészeti alkotások és mappingek, vetítések foglalják majd el. Nem érdemes például kihagyni az olasz multidiszciplináris művészeti stúdió, a Fuse* kifejezetten a fesztiválra készített fényinstallációját, a hipnotikus és kiszámíthatatlan audiovizuális szobrot élőben előállító Malotikot, a térhatású vizuális képfolyammal us jelentkező Max Coopert, valamint Slikbacket, aki Aphex Twin állandó vizuális kollaborátorával, Weirdcore-ral érkezik. A 8-as út melletti rozsdaövezet így szinte minden érzékszerv számára szállít valami letaglózót.
  
  A lista korántsem teljes még, további előadókért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát.
  
  És itt nem áll meg a projekt: a VEB2023 EKF program keretében megvalósuló INOTA Fesztivál szilárd célkitűzése a szakmai párbeszéd létrehozása a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a három ikonikus hűtőtorony tövében elterülő komplexum hasznosítási lehetőségeiről.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 guilty parties    malevolence    savage messiah    star positive    firkin    hammer of gods    gemma arterton    gojira    placidi    the slot    reggae    brutality will prevail    tius norma    saint deamon    black dahlia murder    sonata arctica    beast in black    jake gyllenhaal    newsted    babák    diamond eyes    aetherius obscuritas    hugh jackman    jorge salán    schizophrenia  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!