hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. december 1. szerda   11:55
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Therion, Tristania, Trail Of Tears
2004. november 08., Petőfi Csarnok

  A szimfonikus metalt játszó svéd Therion idén egy dupla albummal jelentkezett, és az őszi lemezbemutató turnéjukon útba ejtették Budapestet is. November 8-án a Petőfi Csarnokban lehetett megtekinteni a bandát, melyet az európai koncertkörúton a norvég Trail Of Tears és a Tristania kísértek el. A Therion legutóbbi turnéjával is eljutott hozzánk, ahol egy nagyon jól sikerült koncertet adtak. A várakozásoknak megfelelően a mostani előadás is kitűnő szórakozást biztosított.
  
  A novemberi hideg, nyirkos időjárástól kissé átfagyva érkeztem meg a helyszínre, majd alighogy átmelegedtem, este hét órakor bele is kezdett a programjába a Trail Of Tears. A gótikus metal stílust a szimfonikus black metallal keverő banda kellemes hangulatot teremtett a kissé kiszámítható, de ugyanakkor élvezhető számaival. A rendelkezésükre álló fél órában a régebbi lemezeikről is játszottak, valamint egy új dalt is előadtak a készülő albumukról. A rikácsoló énekhang és néhány hangszeres megoldás a Dimmu Borgirt juttatta eszembe, a dallamos énekhang pedig a darkos, gótikus metal jellemzőit hordozta magában. A közönségnek is láthatóan tetszett a koncert. Nem volt túl egyéni az, amit előadtak, de egy korrekt, szórakoztató koncertet adtak.
  
  Rövid szünet után a norvég Tristania műsora következett. Stílusukban hasonló vonalon mozognak, mint a Trail Of Tears együttese, azonban itt sokkal markánsabbak a darkos, gótikus metal hatások és megtalálhatóak a death/doom stílus jellemzői is. Nem játszanak gyors zenét, végig középtempósan hömpölygő daláradat adta a koncertprogramjukat. A három énekes szerepeltetése érdekessé tette előadásukat: hallhattunk egy károgó, black metal stílusra jellemző férfi orgánumot, egy gótikus, érzelmes férfi énekhangot és egy operaénekesnőre jellemző női énekhangot. Az első számuk alatt egy kisebb hiba is becsúszott a hangzásba: egyáltalán nem lehetett hallani a Nightwish-ből ismert Tarja hangjára emlékeztető énekesnőt. Szerencsére rövid úton sikerült orvosolni a problémát, és utána már megfelelő hangzáskép uralkodott az előadásuk alatt. A három albummal rendelkező banda mindegyik lemezéről játszott dalokat, a hangsúlyt pedig a legutóbbi kiadványukra, a World Of Glass-re helyezték. Jól felépített, kellemes számokat hallhattunk a programjuk háromnegyed órája alatt. Számomra azonban a néhol felbukkanó fogós refréneket kivéve kissé egysíkú volt a produkció. A gitárok a háttérben voltak, és nem is igazán hallottam fogós riffeket, megkapó megoldásokat. Karakteresebb számokra lenne szükség, valamint változatosabb tempókra és merészebb megoldásokra. Kifogásaim ellenére hangulatos, élvezhető előadást nyújtottak, és a közönség is rajongott értük.

  Ezután következett az est fénypontja, a Therion. A szimfonikus metal svéd mesterei az eltelt évek alatt komoly ismertségre tettek szert. 1990-ben adták ki első kislemezüket, és az eltelt évek alatt már 12 nagylemezt adtak ki, nem beszélve a koncertalbumról és a többi kislemezről. A zenekar dalszerzője, gitárosa Christofer Johnsson, aki a Therion teljhatalmú főnöke. A zenekar állandó tagjai jelenleg még Petter Karlsson dobos, Kristian Niemann gitáros és Johan Niemann basszusgitáros. A mostani turnén egy vendégénekes töltötte be az énekesi posztot, aki karcos, heavy metalos, magas hangjával kissé más megvilágításba helyezte a jól ismert számokat. Az operaénekesnő és a négytagú kórus pedig kihagyhatatlan része egy Therion koncertnek, velük válik igazán teljessé és megrendítővé az előadás. A molett énekesnő olyan erős és tiszta hanggal kápráztatta el a közönséget, hogy valósággal beleborzongott az ember. A koncertet az új dupla lemez Sirius B albumáról a Blood Of The Kingu című szerzeménnyel kezdték. Ezzel egy csodálatos, két órás előadás vette kezdetét, ami az első hangjától az utolsóig tökéletes volt. Olyan régi lemezről is felcsendültek számok, mint a Lepaca Kliffoth. A számukra kitörést hozó, és egyben egyik legjobb albumukról, a Theli-ről is sok szám elhangzott a közönség legnagyobb örömére: Cults Of The Shadow, The Siren Of The Woods. A Vovin albumot a The Rise Of Sodom And Gomorrah, a The Wild Hunt és a Wine Of Aluqah képviselte. A Crowning Of Atlantisról felcsendült a címadó, a 2001-es Secret Of The Runes-ról pedig az Asgard, Ginnungagap, Schwarzalbenheim című dalokat hallhattuk. A Deggial nagylemezről is előadtak két számot: a Seven Secrets Of The Sphinx és a The Invincible című nótákat. Az új dupla album tekintetében eljátszották még a Typhon és az Uthark Runa című számokat a Lemuria-ról és a The Khlysti Evangelist-et a Sirius B-ről.
  
  A monumentális, elképesztő koncert végén a ráadásban először az örök klasszikus To Mega Therion csendült fel a Theli albumról, majd két igazán érdekes feldolgozást hallhattunk: a Mercyful Fate-től a Black Funeral-t, és a Motörhead-től az Iron Fist-et. A két feldolgozásnál a vendégénekes próbálta utánozni az eredeti énekesek stílusát, amely hangulatilag jól sült el, de kivitelezésében hagyott maga után némi kívánnivalót. A második meghajlás és köszönetmondás után pedig végleg levonult a zenekar a színpadról aznap este, mi pedig egy nagyszerű, csodás élménnyel gazdagodhattunk.
  
  Összességében elmondható, hogy jól sikerült ez a koncert is, a szép számban jelen lévő közönség közül mindenki elégedetten távozhatott. Mindig öröm élőben megtekinteni a Theriont, mert igényes, művészi és érzelmekkel teli zenét játszanak. Van egyéniségük, ami kevés mai bandánál mondható el. A szimfonikus, klasszikus zene kedvelői egy újabb nagyszerű előadást láthattak és hallhattak. Remélem, hogy a következő turnéval is ellátogat majd hozzánk a Therion, a lemezeik hallgatásával pedig majd csak kitöltjük valahogy az addig eltelő időt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 alan wilder    hollyhell    mercenary    kung fu panda 2    duff mckagan    redheart    pay my milk    kaltenbach open air    wackor    headbanger    cowboyok és űrlények    cd pince    stetl    tony soprano    lóripop    inhale me    steven spielberg    tommy emmanuel    trentemoller    war from a harlots mouth    eva mendes    fueled by fire    falco    our youth    the fall and rise of herman brood  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!