hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2023. március 13. hétfő   07:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fischer Iván: Az Élet 40 Után Kezdődik – Itt A Bfz Jubileumi Évadának Teljes Programja!


  40. születésnapját ünnepli a 2023–24-es évadban Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. Varázslatos koncertekkel, vadonatúj bérletekkel, változatlan minőségben és lelkesedéssel várják közönségüket a jubileumi évadban is – közösségre hangolva. Bérleteket a nagyközönség április 4-től vásárolhat.
  
  „Az élet 40 után kezdődik” – mondta Fischer Iván karmester, a 40. jubileumi szezonját meghirdető Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója. A zenekar története 1983. december 26-án indult a Zeneakadémián. Arra a bizonyos legelső koncertre mindenki úgy emlékszik, hogy hasonló robbanásszerű energiákat felszínre törni szimfonikus zenekari koncerten korábban még sohasem tapasztalt. Felülmúlhatatlan volt a hangulat!
  
  
  
  A BFZ zeneigazgatója hozzátette: „Most következik a Budapesti Fesztiválzenekar új korszaka, amelyben átadjuk és terjesztjük azokat a tapasztalatokat, amiket negyven év alatt megszereztünk. A feladat nagy: nemcsak a klasszikus zene jövőjéről kell gondoskodni, hanem arról is, mit tehet a zene az emberekért, közös jövőnkért.”
  
  Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója így emlékezett meg az elmúlt évekről: „Hogy hány koncertet adtunk a négy évtized alatt? Talán magunk sem tudjuk. Játszottunk a tízmilliós Suzhou (Szucsou) koncerttermének megnyitóján, zenéltünk fiatalkorúak börtönében, muzsikáltunk a Luzerni Fesztiválon, a hamburgi Elbphilharmonie csodálatos termében, de gyógyfürdőben a medence szélén, kórházban kismamák körében, zsinagógákban, idősotthonokban és Kakaókoncerteken is. Nagy megtiszteltetés, hogy más elismerések után 2022-ben a BFZ-t választották meg Az Év Zenekarának a Gramophone közönségszavazásán. Köszönjük hazai és külföldi támogatóinknak, a mindenkori kulturális kormányzatnak és Budapest vezetésének, hogy hisznek bennünk.”
  
  BFZ 40 – mivel készül a zenekar?
  
  A Fesztiválzenekar egy nagyszabású szabadtéri koncerttel és egy operabemutatóval kezdi a 2023–24-es évadot. A Hősök terén Budapest 150. születésnapját ünneplik, ahol egy kifejezetten erre az alkalomra komponált nyitány is megszólal. Fischer Iván ezúttal Debussy formabontó, álom és valóság határán lebegő zenedrámáját, a Pelléas és Mélisande című operát rendezi meg nemzetközi szereplőgárdával, Bernard Richter és Patricia Petibon főszereplésével. Az opera bemutatója Spoletóban lesz, majd a magyarországi premier után a Vicenzai Operafesztiválra és a hamburgi Elbphilharmonie-ba utazik az előadás.
  
  Különleges ékköve lesz az évadnak a BFZ Kompasszió (könyörület, részvét) című koncertje: „A hangverseny keretét Bach Máté-passiója adja, de Jézus szenvedéstörténete mellett együttérzésünket fejezzük ki más ártatlan áldozatokkal is” – foglalja össze Fischer a koncert koncepcióját. Az eredmény: színes, utalásokkal teli, élő zenei reflexió a világra. A passió a Nyíregyházi Cantemus Kórus és válogatott nemzetközi szólisták előadásában szólal meg; Jézus szerepét Peter Harvey ölti magára. Bartók A csodálatos mandarinját sem szokványos formában élvezhetjük, hiszen a produkció a lendületes és merész koreográfiáiról ismert Duda Éva Társulat közreműködésével valósul meg a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál részeként. A karácsony többszörösen is ünnep, hiszen a BFZ Jubileumi Titokkoncerttel teszi fel a koronát erre a szezonra. Fischer Iván mindemellett Lisztet, Rachmaninovot és üdítően sok Brahmsot vezényel.
  
  Karmester- és szólistakavalkád
  
  Ezúttal is több neves, izgalmas és karakteres karmester érkezik az együtteshez. A még mindig csupán harmincöt éves izraeli Lahav Shani nem először vezényli a BFZ-t. „Kivételesen tehetséges karmester, aki természetesen, példás energiával és pontossággal irányít.” A Grammy-díjas Paavo Järvi igazán ínyenc programmal, Tüür, Schumann és Sibelius hármasával tér vissza a zenekarhoz. Haydn és Mozart muzsikájából válogatott Gérard Korsten, aki a The Telegraph kritikusa szerint vívóként forgolódik és csap le a pulpituson, a zenekar pedig tökéletesen átveszi a sebességét. Takács-Nagy Gábor, aki „spirituális gyógyszerként” tekint a két szerzőre, szintén folytatja kiapadhatatlan Haydn-Mozart sorozatát.
  
  A nemzetközi énekesgárda mellett hangszeres szólistákból sem lesz hiány: Yefim Bronfman áramló játékával és gazdag romantikus színvilágával egy Brahms-zongoraversenyben mutatja meg magát, a The Washinton Post által „igazi oroszlánnak” nevezett Anna Vinnyickaja Rachmaninovot játszik, a rendkívül dinamikus Dejan Lazić egy Liszt-versenyművel érkezik, a lebilincselő Dmitrij Siskin Mozarttal bűvöli el a közönséget a zongorán, míg a Kossuth-díjas Várjon Dénes Dohnányit játszik.
  
  Érkezik a cselló két szupersztárja, a sokoldalú legenda Steven Isserlis és Kian Soltani. A „kivételes tehetségű” Marc Bouchkov, az 1693-as Stradivarin muzsikáló Veronica Eberle, illetve a „barokk hegedű felülmúlhatatlan brit dicsőségének” nevezett Rachel Podger pedig a hegedű végtelen színeit mutatják meg. Fellép a Fesztiválzenekarral Lisztes Jenő cimbalomművész, aki a Carnegie Hall, a Musikverein és a BFZ-vel együtt a BBC Proms közönségét is meghódította már. Barokk trombitán muzsikál Hara Fruzsina, aki egykor a Zeneakadémia első női trombitahallgatója volt, ma pedig már a világ legjelentősebb zenekaraival játszik.
  
  Bérletek, BFZ-történetek
  
  A BFZ tíz különböző bérlettel készült erre a szezonra. Újdonság, hogy a közönségnek most először lesz lehetősége tisztán a Zeneakadémiára vagy tisztán a Müpába szóló bérleteket vásárolni. Három jubileumi bérletük van: a Doráti és a Solti bérlet az összes Müpa-beli előadást tartalmazza, míg az Ormándy bérletben szerepel az összes előadás a Zeneakadémián. Kertész István karmester előtt tisztelegve egy vadonatúj bérletet is elindítanak ősztől. Folytatódik a nagysikerű Iván mesél című sorozat – a bérlet koncertjein Fischer Iván oszt meg izgalmas háttérinformációkat az elhangzó művekről, még teljesebbé téve a zenei élményt. A nagyközönség április 4-től vásárolhatja meg bérleteit.
  
  A Fesztiválzenekar jubileumi évadát bemutató kiadványában Máté Gábor fotográfus, a MOME Fotográfia Tanszékének vezetője és tanára örökített meg szívbe markoló, kedves és megható BFZ-történeteket, melyeket közönségük tagjai, muzsikusaik és kollégáik osztottak meg az együttessel és most már a nagyközönséggel is. Olvashatunk egy autizmussal élő kisfiúról, akinek a BFZ népzenei együttese változtatta meg az életét, egy felejthetetlen 93. szülinapról vagy egy házaspárról, akik az évek során 400 BFZ-s koncertjegyet gyűjtöttek össze. A Fesztiválzenekar az új évadban is közönségéért dolgozik tovább – közösségre hangolva.
  
  További információ ide kattintva




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wass albert    into darkness    nightquest    long play 33 1/3    lyapis trubetskoy    palaye royale    ronnie james    bring me the horizon    szerk alatt!!!!    tom hanks    blood for blood    alien weaponry    thornwill    the hangover 2    severe torture    kells    kate nash    scary guyz    takács eszter    petendi tamás    zaphod    trabant    taylor swift    elhunyt    blaze bayley  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!