hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. február 27. hétfő   06:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Húsvét alkalmából Mészáros Zsolt Máté orgonaművész rendhagyó műsorral készül


  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész Liszt koncertjeinek sorában kiemelkedő helyet foglal el a március 18-i esemény, amikor Húsvét alkalmából a szerző túlvilággal, transzcendenssel, elmúlással kapcsolatos műveire fókuszál, amelyek az életmű kiemelkedő, meghatározó darabjai.
  
  „Bár korunkban nem divat az elmúlással, túlvilággal foglalkozni, úgy gondoltam, hogy ezek a számomra orgonaművészként és Liszt-kutatóként egyaránt meghatározó művek a nagyböjtben időszerű, hogy együtt kerüljenek műsorra. A közelmúlt nemzetközi eseményei, a szomszédos háború, vagy a törökországi földrengés is okot adnak arra, hogy megemlékezzünk az eltávozottakról. Liszt Ferenc számára A halottak című gyászóda és a Weinen, Klagen-variációk megírása egyfajta lelki feldolgozása volt az őt ért veszteségeknek, ezért hiszek benne, hogy korunkban is gyógyírt jelenthet a lélek számára a meghallgatásuk. Bízom benne, hogy a koncert alcíme ‒ Vigasz a gyászban ‒ nem fog senkit sem eltántorítani attól, hogy eljöjjön és elmerüljön a Belvárosi Főplébánia-templom csodálatos akusztikájában felcsendülő Liszt remekművek különleges atmoszférájában. (Mészáros Zsolt Máté)
  
  Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, aki a templom jelenlegi zeneigazgatói pozícióját betölti, aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ‒ ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozatának keretében mutatja be. Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket, és a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait.
  
  A március 18-i koncerten Kautzy Armand színművész is közreműködik. Újra elhangzik a két művész közönségkedvenc műsorszáma, Liszt Ferenc A halottak című gyászódája. A koncertre jegyek kaphatók a jegy.hu-n, további információk itt.
  
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat és a Doktornadusz Önkormányzat elnöke. Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját, 2021-ben és 2022-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. 2022-ben kiválasztották a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán, illetve a Vesztprémi Egyházmegye Gizella mise pályázatán. Díjnyertes misekompozíciója 2023-ban a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom hivatalos ordináriuma lett. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.
  
  2023. március 18. (szombat) 19:30 ‒ Vigasz a gyászban
  Mészáros Zsolt Máté orgonaművész koncertje
  Közreműködik: Kautzky Armand színművész
  
  Műsor:
  Evocation à la Chapelle-Sixtine 15’
  IV. (Desz-dúr) consolation (Adagio) 3:30
  A halottak 9’
  V. (E-dúr) consolation (2:50)
  Requiem für die Orgel
  VI. (Desz-dúr) consolation (Tröstung) 3’
  „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” ‒ variációk 18’



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 revocation    karnak    los vegas    gasometer    slaughter to prevail    transformers    rózsaszín pitbull    primus    orphaned land    scott kelly    as heavens collide    andy serkis    josh duhamel    a kutya vacsorája    safe house    bugz    burst    vágtató csodaszarvas    calico island    velvet revorver    aaron sorkin    royal republic    borgia    bill nighy    toy dolls  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!