hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
film [filmklub]  2023. február 21. kedd   06:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fellini filmhét az Art+ Cinemában!


  A régi filmek kedvelői az idén 30 éve elhunyt olasz mesterre március első napjáig emlékezhetnek meg az esti vetítésekkel.
  
  Az Art+ Cinema eseménye február 23-tól, csütörtökön indul és a következő hét szerdájával, március 1-gyel zárul, minden este 8 órai kezdéssel. A filmek szinkronizáltan kerülnek műsorra.
  
  A nyitány február 23-án az 1953-as Országúton lesz. A 110 perces klasszikus egy egyszerű fiatal lányról szól, aki anyjától útjára az Anhony Quinn által alakított férfi kíséretében indul el. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscarra-jelölték és noha azt nem, az idegen nyelvű kategóriát megnyerte a 29. akadémiai díjátadón.
  
  Haladva tovább, február 24-én a La Dolce Vita, azaz Az édes élet következik. Az 1960-ban bemutatott epizodikusan felépített szatíra egy bulvárújságíró mindennapjaiba nyújt betekintést, miközben az elit lét árnyékában a boldogságát keresi. A fim hozta meg Fellini első rendezési jelölését az Oscaron, ám az alkotás 4 esélyéből csak a jelmezekkel nyert.
  
  A sorban február 25-én a 8 és ½ következik 1963-ból. A 132 perces szürrealista dramedy korát meghazudtolva már próbálkozott némileg a meta szintű történetmeséléssel. A két Oscar-díjat kiérdemlő moziban egy sikeres filmrendező a főhős, aki egy epikus sci-fit szeretne tető alá hozni, azonban ez nem olyan egyszerű, hisz éppen alkotói válsággal szenved.
  
  A filmhét közepén, február 26-án a fiatal Donald Sutherlandot lehet majd megtekinteni Casanova szerepében. Az olasz rendező 1976-ban adaptálta a híres nőcsábász életét, amiről két és félórában mesél. Ez a produkció se távozott üres kézzel az Oscarról, a jelmezért járó szobrot érdemelte ki, míg Fellini ezúttal a másik írói kategóriában kapott nominációt.
  
  A nők városával február 27-én már a ’80-as évekbe ér filmográfiai utazásunk. Az 1980-as, 130 perces produkció története egy görög mitológiatanárról szól, aki azzal szembesül, hogy életében a nők már közel se olyanok, mint az ókori örök típusok. A fantasy elemekkel dúsított sztori így 43 év távlatából a mai nőkkel való összehasonlítás miatt is érdekes lehet.
  
  Eddig időrendben haladtunk, de a hónap utolsó napján, február 28-án ismét jobban visszaugrunk a filmtörténelemben. Akkor az 1957-es Cabiria éjszakái című 110 perces dráma kerül terítékre, melynek címszereplője egy szerelemre vágyó prosti. Mivel az Országúton évekkel később került Amerikába, Fellini sorban kétszer nyerte meg hazájának az Oscart.
  
  A program záróeseménye a tavasz kezdetén, március 1-jén a Különleges történetek lesz 1968-ból. A 116 perces olasz-francia koprodukció 3 rendező 3 szegmensét tartalmazza a thriller, a horror és a dráma műfajaiban olyan sztárgárdával, amelyben megtalálni Alain Delont, Jane és Peter Fondát vagy Terence Stampet, de Bridgette Bardot is erősíti a csapatot. Fellini a film utolsó harmadáért felelt, az epizódok pedig Edgar Allan Poe novelláit adaptálják.
  
  Várunk tehát minden kedves érdeklők sok szeretettel a tél végén Federico Fellini válogatott klasszikusaival az Art+ Cinemában. Az idei mezőny indulói mellett ezen vetítések is remek lehetőséget nyújthatnak hangolódni az idei Oscar gálára, melyet március közepén tartanak.
  
  Program:
  
   február 23. 20:00 – Országúton
   február 24. 20:00 – Az édes élet
   február 25. 20:00 – 8 és 1/2
   február 26. 20:00 – Casanova
   február 27. 20:00 – A nők városa
   február 28. 20:00 – Cabiria éjszakái
   március 1. 20:00 – Különleges történetek
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 burden    world war z    rock the nation    zombie girlfriend    perfect symmetry    steve-o    fury uk    ad astra    hst stúdió    ub40    revamp    hammerfall    absu    apey acoustic    tegnapután    satyr    beneath    armored dawn    exhumer    lyuhász lyácint    ossian    frozen crown    ék    deafheaven    run with the hunted  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!