hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. december 1. szerda   12:31
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Magic Feet (UK/H), Dhol Foundation (UK)
2004. december 03., péntek 21 óra, A38 Hajó

  Az A38 Hajó rendhagyó zenei utazásra invitál, amely Magyarország azon belül is a cigányzene - érintésével Skóciától Indiáig tart! A Magic Feet dzsesszt, kelta népzenét és roma lendületet, a Dhol Foundation indiai dob ritmusokat hoz a koncertterembe.
  
  A Magic Feet különös, friss és nagyon élvezhető kombinációja a világszínvonalú dzsessznek, a skót népzenének és a virtuóz cigányzenének. Különböző zenei háttér, sokféle nemzet kultúrája és a színes egyéniségek biztosítják a zenekar frissességét. A MagicFeet a Royal Festival Hallban a London Jazz Festival keretében a Magyar Magic a magyar kulturális évad zárórendezvényén játszott 2004. november 20-án. A koncert elsöprő sikert aratott.
  
  A Magic Feet, egy skót dzsessz zenekar (Celtic Feet), skót népzenészek és magyar cigányzenészek együttműködésének eredményeképpen jött létre. Már a próbaidőszak alatt zeneileg is és emberileg is fantasztikus volt az összhang a zenészek között, amit még jobban megerősített a 10 állomásos brit turné 2004 májusában. A közönség és a kritikusok nehezen hitték el, hogy a zenészek egy része csak egy hete ismerte egymást főleg az egymástól távol eső zenei világok káprázatos összecsiszoltsága miatt. A turné egyik állomása a Bath Jazz Weekend volt. A Guardian Observer magazinja a fesztivál csúcspontjának nevezte a produkciót.
  
  A Celtic Feet vezetője John Rae, aki Skócia legjobb dzsessz zenészeit hívta össze zenekarába, például Brian Kellock zongoristát, akit 2003-ban elnyerte az év legjobb hangszerese díjat a BBC-től, és egy zenei magazin szerint a világ 10 legjobb élő zongoristája között van. A dzsessz zenekarhoz csatlakozott a két kiváló és a színpadon őrületes tempót diktáló folkzenész a hegedűs Eilidh Shaw és Martin Green harmonikás. A skót népzene, a ceilidh és a dzsessz érdekesen találkozik muzsikájukban.
  
  Két nagyszerű, fiatal magyar roma zenésszel kiegészülve alkotják a Magic Feet formációt. Farkas Róbert hegedűs és harmonikás nagyon sok műfajban mozog otthonosan. A 100 tagú Cigányzenekar prímásaként magyar cigányzenét, a Besh o Drom tagjaként balkáni zenét, a Romano Drom zenészeként autentikus cigányzenét, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként klasszikus zenét játszik. A fiatal cimbalmos, Farkas Mihály is rendkívül nyitott különböző műfajokra, s a dzsessz zene szeretete miatt számára különösen kedves ez a projekt.
  
  A projektet a London Jazz Festival-t szervező Serious ügynökség és az A38 kezdeményezte, a Skót Arts Council és a londoni Magyar Kulturális Központ támogatta. Magyarországi bemutatkozásukat a British Council támogatása teszi lehetővé.

  Az este másik különlegessége Johnny Kalsi és formációja a Dhol Foundation. Kalsi, miután autodidakta módon a dhol (hagyományos indiai dob) mesterévé képezte magát, csatlakozott egy banghra együtteshez, az Alaap-hoz, ahol vezető ütőhangszeres lett. A világzenei szcénába 1995-ben robbant be, amikor a WOMAD fesztiválon már saját formációjával a Dhol Foundation-nel lépett fel. Ezek után az ázsiai világzene legnagyobb képviselőivel dolgozott együtt mint például a Fundamental, a Transglobal Underground és az Afro Celt Sound System. Az Afro Celt második albumán szerepelt Sinead OConnorral, majd nekilátott, hogy saját albumot készítsen. A Big Drum Small World, amely Peter Gabriel világzenei kiadójának, a Real World-nek a gondozásában jelent meg 1999-ben olyan sikeres lett, hogy még a filmkészítők is felfigyeltek rá: több film zenei közreműködőjeként találkozhatunk nevével (A holnap markában, New York bandái, Hulk). Johnny Kalsi a Dhol Foundationnel több jótékonysági eseményen részt vett (többek között Avril Lavigne-nyal közösen adták elő Bob Dylan Knockin on Heavens Door című számát a War Child Charity Concert-en) és a csapat tagjaival együtt dhol iskolát hozott létre, ahol az indiai zene hagyományát ápolják.
  
  Johnny Kalsi 2004 tavaszán fejezte be második albumát, amin csupa zenei különlegesség található. Többek között Ustad Sultan Khan sarangin (hagyományos indiai hangszer) előadott szerelmes dallal, Mairead Nesbitt, a River Dance és a Lord of the Dance hegedűse egy pörgős, ír darabbal, a Children of the Revolution egy fantasztikus flamenco rumbával és egy spanyol szerelmes dallal jelentkezik az albumon, amin a pandzsábi énekes BEE2 is közreműködött. Keleti hangzás és nyugati instrumentális felkészültség, dhol és dj: ez Johnny Kalsi és a Dhol Foundation csapata. Fellépéseiken a különböző motívumok keveredése csodálatos összhangot alkot, és ez a hangzás nemcsak a világzene kedvelőinek kihagyhatatlan.
  
  Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft
  
  A Magic Feet felállása:
  John Rae - dobok
  Brian Kellock zongora
  Mario Lima Caribe - nagybőgő
  Julian Arguelles szaxofon
  Eilidh Shaw - hegedű
  Martin Green - harmonika
  Farkas Róbert - hegedű
  Farkas Mihály cimbalom
  
  A Dhol Foundation tagjai:
  Johnny Kalsi
  Bobby Panesar
  Dips Soor
  Jas Daffu
  Yash Puri
  Hardeep Saund
  Angie Goodwin
  Jag Major



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

Dhol Foundation

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ir    jessica biel    continoom    namtar    give it a name    jesse eisenberg    richie sambora    sick of it all    max von sydow    texas in july    rosie huntington-whiteley    natalie portman    blink-182    william hurt    bleed from within    szex és new york 2    counterparts    eejit midget    cabaret medrano    besh o drom    superhero    galileo    cillian murphy    deathstars    sterbhaus  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!