hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2022. december 7. szerda   06:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A 150 az új 100
A Budapest100 bemutatja: Városegyesítés

  A Kortárs Építészeti Központ 2023-ban is megrendezi a Budapest100-at, ezúttal visszatérve a születésnapi tematikához: a százévesek helyett a 150 éves házakat köszöntik a május 11-14-i, konferencia- és sétanappal bővített nyitott házak hétvégéjén.
  
  2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. Ez alkalomból a következő Budapest100 visszatér az egyidős házak – most a százévesek helyett a 150 évesek – köszöntéséhez.
  
  A 2022-ben négynaposra bővített városi fesztivál népszerűsége után a nyitott házak hétvégéje ismét egy szakmai konferenciával és egy sétanappal gazdagodik 2023. május 11-14. között. Ezen a hosszú hétvégén a Budapest100 egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálja a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló kapcsán megismerhetjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte.
  
  A szervezők – az eseményt megelőző több mint fél éves kutatási folyamat és a rendezvények során – olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint például:
  Hogyan élünk, hogyan építkezünk ma a 150 éves (de valójában ennél sokkal „öregebb”) városban?
  Mit gondolunk a másfél évszázaddal ezelőtt megtervezett városról vagy egy-egy épületről?
  Hogyan formálódott az elmúlt évtizedekben tudatosan és organikusan is a város?
  Hogyan tudunk jól bánni azzal az igen vegyes építészeti színvonalú és történeti jelentőségű épített örökséggel, ami ránk maradt 150, 100, 50 évvel ezelőttről?
  Milyen kortárs válaszokat, megoldásokat látunk az egyes épületek vagy városrészek esetén ezekre a kérdésekre, kihívásokra?
  
  Habár a városegyesítés idején épült házak és az őket körülvevő városszövet a mai napig meghatározza Budapest képét, a Millenniumra létrejövő metropolisztól ekkor még nagyon távol állt mind a falusiasan fejlődő Buda és Óbuda, mind pedig a rohamtempóban urbanizálódó Pest. 2023. májusban Budapest100 bemutatja a korszak épületeit a grandiózus bérpalotáktól a középületeken át a földszintes kis házakig, amik jól tükrözik az ekkori város gazdasági és társadalmi sokszínűségét. Azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.
  
  Meglepőnek tűnhet, hogy a Budapest100 kutatóinak sikerült több mint 220 házat összegyűjteniük, amelyek pont 150 éve épültek a mai Budapest területén, és nagyrészt eredeti állapotukban fent is maradtak. A teljes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján – a szervezők várják a programhoz csatlakozni kívánó lakók jelentkezését!
  
  A Budapest100:
  
  A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.
  
  A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, az akkor épp százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultunk, és városrészeket választottunk, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett - ekkortól a százéves házak ünnepét felváltották a tematikus fesztiválok.
  
  A Budapest100 minden programja ingyenes.
  
  A KÉK – Kortárs Építészeti Központ:
  
  A Kortárs Építészeti Központ független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalatai és partneri hálózata révén mára a KÉK Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője.
  
  A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönségnek szóló eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységei vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve több városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tony scott    suicidal tendencies    carbonfools    simon pegg    michael bublé    nightmare    mission impossible    damnon albarn    ladytron    burst    mr. big    moonspell    striker    sötét zsaruk    solefald    decease    demi moore    all that remains    nemes márton     amanda seyfried    für anikó    livesound    defeated sanity    harrison ford    enforcer  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!