hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [program]  2022. november 17. csütörtök   06:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ritkaságok csendülnek fel Mészáros Zsolt Máté: Liszt összes orgonaműve c. sorozatának következő koncertjén
2022. november 26. Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom - Budapest

  Mészáros Zsolt Máté Junior Príma Díjas orgonaművész és Liszt-kutató 9 koncerten szólaltatja meg Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumra írott művét. Az oratóriumok és kantáták világa című következő hangverseny közreműködője Laborfalvy-Soós Béla bariton énekművész, az operaház magánékese, akivel Mészáros Zsolt Máté az elmúlt években nagysikerű koncerteteket adott országszerte.
   A műsor a zeneszerző oratóriumait helyezi a középpontba, de a koncertre látogatók többet megtudhatnak Liszt Ferenc és Richard Wagner barátságáról is. Az est egyik fénypontja a Cantico del Sol di San Francesco című Szent Ferenc Naphimnuszát feldolgozó kantáta bariton szólistára és orgonára írott változata lesz, amely nehézsége miatt csak igen ritkán hallható a hangversenyeken, emellett olyan közkedvelt tételek is elhangzanak, mint a Bevezetés a Szent Erzsébet legendából¸ vagy a Tu es Petrus a Krisztus oratóriumból.
  
  Mészáros Zsolt Máté az est házigazdájaként zenetörténeti ismertetőivel, a zeneszerző írásainak és leveleinek részleteivel segít megidézni az életszerető világpolgár alakját és kalauzolja el a közönséget a szerteágazó életmű világában.
  A kilenc hangverseny keretében Liszt Ferenc összes orgonaműve mellett valamennyi harmóniumra írott szóló- és kamaraműve is elhangzik, számos híres zenekari- és zongoraművének orgonaátiratával kiegészítve, így a közönség egyedülálló módon nyerhet betekintést a zeneszerző teljes életművébe. A Liszt-kutató orgonaművész immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit elsőként ebben a sorozatban mutatja be.
  
  „Fantasztikus érzés volt, hogy telt ház előtt zajlott a koncertsorozat nyitó hangversenye, amelyet Liszt Ferenc születésnapján tartottunk meg. Nagy örömmel tölt el, hogy ez a teljességre törekvő tematikus sorozat ilyen széles körben felkeltette a zeneszerető közönség figyelmét. Az koncertélményhez sokat hozzátesz az is, hogy a művek csodálatos akusztikájú térben szólalhatnak meg az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáján a Belvárosi Főplébánia-templomban, történelmileg pedig fontos tény, hogy ez volt Liszt Ferenc kedvenc budapesti temploma, ahol maga is gyakran vezényelt. Nem is találhattam volna ideálisabb helyszínt ennek a sorozatnak!” (Mészáros Zsolt Máté)
  
  Műsor:
  Preludio per il Cantico del Sol di San Francesco
  Bevezetés a Szent Erzsébet legendából (Karl Müller-Hartung orgonaáitrata)
  Tu es Petrus a Krisztus oratóriumból
  Bevezetés a Szent Szaniszló oratóriumból (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)
  Der Psalm 129. ‒ De profundis clamavi
  Slavimo slavno, Slaveni!
  Excelsior! – Preludio
  Am Grabe Richard Wagner’s
  In domum Domini ibimus
  Cantico del Sol di San Francesco
  
  Jegyek
  
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat. Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját, 2021-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. 2022-ben kiválasztották a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig első Amerikai koncertjének keretében Philadelphiában mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában. 2018-tól a Kassai téri Szentlélek-templom orgonaművésze. 2021-től Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 martin lawrence    prostitute disfigurement    dawn of destiny    európa kiadó    metrosection    redrum inc.    a tolvajok városa    tim ries    jerry lee lewis    mr2    boston manor    transformers: dark of the moon    haunted    between the buried and me    magor    kontrollzé    irie maffia    first memories    blu-ray    checkpoint charlie    catherine hardwicke    v.i.v fesztivál    a kutya vacsorája    devastating enemy    owen wilson  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!