hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2022. november 10. csütörtök   06:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Díjnyertes filmekkel, új magyar alkotásokkal és egy felújított klasszikussal érkezik az artmozik napja


  Idén is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án vasárnap a kontinens több száz mozijában, köztük 28 magyarországi artmoziban rendeznek meg. A hazai programot három új magyar film mellett Cannes, Berlin, Velence és Karlovy Vary díjnyertes európai alkotásai színesítik, és műsorra kerül David Lynch Oscar-jelölt klasszikusa, Az elefántember is.
  
  Európa újra mozizni megy - November 13-án vasárnap rendezik meg az európai filmek és artmozik ünnepét: a kontinens több száz művészmozijában lesznek vetítések, közönségtalálkozók és további programok egyazon napon. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, idén már hetedik alkalommal megvalósuló nemzetközi moziesemény célja, hogy felhívja a figyelmet az artmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.
  
  
  
  Magyarországon 28 mozi vesz részt a programban, amely az Art-Mozi Egyesület szervezésében, az Nemzeti Kulturális Alap és Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, együttműködésben a hazai art film forgalmazókkal. A résztvevő mozik – 7 budapesti és 21 vidéki filmszínház – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas európai koprodukciók és új magyar filmek premier előtti vetítéseivel várják a közönséget.
  
  Idén különösen erős a hazai felhozatal a filmkínálatban. Premier előtt látható az ikerpárt alakító Stork Natasa New York-ban díjat nyert kettős főszereplésével a Veszélyes lehet a fagyi, Szilágyi Fanni romantikus dráma-vígjátéka, Kárpáti György Mór gyászfeldolgozást középpontba állító, egy gimnáziumi drámatáborban játszódó filmje, a Jövő nyár, és Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, A mi Kodályunk 2. – Psalmus Hungaricus című zenés dokumentumfilm. Az új magyar filmek mellett egy tavalyi sikerfilm előtt is tisztelegnek a szervezők: az Európai Art Mozi Nap keretében adják át az Art-Mozi Egyesület filmdíját, amelyet idén Kis Hajni Külön falka című alkotása nyerte.
  
  A vetítéssorozat a korábbi évekhez hasonlóan elhozza az A-listás nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes filmkülönlegességeit is. Látható lesz a Berlinben a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat nyert, egy kis katalán faluban játszódó érzékeny családi dráma, az Alcarrás, a Cannes-ban a Zsűri díját elnyert, két fiatal férfi évtizedes barátságát nyomon követő Nyolc hegy, Felix van Groeningen (Alabama és Monroe, Csodálatos fiú) új filmje, Karlovy Vary fődíjasa, a Szerbiába visszatoloncolt ghánai menekült pár kálváriáját bemutató Mennem kell, a Velencében és a miskolci Cinefesten a zsűri különdíjával elismert, meditatív hangulatú olasz filmdráma, A barlang, amely egy 700 m mélységig jutó ismeretlen barlangrendszer feltárásáról szól. A skandináv filmek rajongói sem maradnak film nélkül, bekerült a programba a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Isten földje egy dán misszionárius történetéről, aki a 19. században Izlandra utazik, ám a zord vidék nemcsak terveit, de világképét és vallását is próbára teszi. A fiatal generációnak szóló programként ezúttal egy német családi kalandfilm kapottt helyett a programban: A kis Winettou, amelyben Karl May indián hősének gyerekkorát ismerhetjük meg.
  
  Az új filmek mellett idén is szerepel a programban egy felújított filmklasszikus: David Lynch 8 Oscar-díjra jelölt, megrázó filmdrámája Sir Anthony Hopkins és John Hurt főszereplésével: a tragikus igaz történet alapján készült Az elefántember, amelyet a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen restauráltak.
  
  A 7. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes filmek vetítési időpontjai.
  
  Veszélyes lehet a fagyi
  magyar romantikus vígjáték, filmdráma, 90 perc, 2022
  
  Korhatár: 16
  Forgalmazó: Mozinet
  Bemutató: 2022. november 17.
  
  Adél (Stork Natasa) radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva (Stork Natasa) pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak.
  
  Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos (Patkós Márton) színrelépése hoz váratlan fordulatot. Elsőre úgy tűnik, hogy a férfi mélyíti a távolságot az ikrek között, azonban éppen az ő hatására kezdenek el újra egymásra figyelni.
  
  Szilágyi Fanni korábbi kisfilmjeivel (A kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal) már bebizonyította, hogy érzékenyen tudja feltenni a nehéz kérdéseket is. Első nagyjátékfilmje, a humort és varázslatot sem nélkülöző Veszélyes lehet a fagyi a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.
  
  Rendező: Szilágyi Fanni
  Főszereplők: Patkós Márton, Stork Natasa, Szabó Máté, Bódi Magdi, Marica Tárnok, László Balkay, Can Togay, Hesna Al Ghaoui
  
  Nyolc hegy
  eredeti cím: Le otto montagne
  olasz-belga-francia filmdráma, 147 perc, 2022
  
  Korhatár: Hamarosan
  Forgalmazó: Mozinet
  Bemutató: 2023. január 12.
  
  Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2022: A zsűri díja
  
  A hindu mitológia szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási kilencedik hegy áll. Akkor találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket, vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? A két tizenéves, Pietro és Bruno együtt töltik a nyarakat a Dolomitokban, ősszel Pietro hazamegy Torinóba, a zsúfolt nagyvárosba, Bruno viszont marad a hegyek között, a falujában. A két fiú között nagyon mély gyerekbarátság szövődik, ami viszont megszakad a tinédzser évek alatt. Pietro felnőttként keresi a helyét, bejárja a világot, míg Bruno szülőfalujában próbál boldogulni, ahol egy évszázados hagyományok alapján működő gazdaságot működtet. Csaknem húsz év után találkoznak újra, és most jobban egymásra vannak utalva, mint bármikor a korábbi életükben.
  
  Az Alabama és Monroe, valamint a Csodálatos fiú rendezője ezúttal lenyűgöző olasz tájakra kalauzol, hogy egy évtizedeken átívelő barátságot mutasson meg. A Nyolc hegy Paolo Cognetti hazánkban is kiadott, nagy sikerű regényéből készült filmadaptáció, amely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri díját nyerte.
  
  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
  Főszereplők: Alessandro Borghi, Luca Marinelli
  
  Jövő nyár
  magyar filmdráma, 73 perc, 2022 (16)
  
  Korhatár: Hamarosan
  Forgalmazó: Mozinet
  Bemutató: 2023. január 12.
  
  Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?
  
  Kárpáti György Mór generációjának egyik legsikeresebb rendezője. Erdő című kisfilmje a Berlinale programjában szerepelt, a Provincia pedig Cannes-ban debütált. A Jövő nyár a második nagyjátékfilmje, amelynek témája, és az elkészítés módja is bepillantást enged a fiatalok gondolkodásába.
  
  Rendező, forgatókönyv: Kárpáti György Mór
  Főszereplők: Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya, Liber Ágoston
  
  Alcarrás
  színes, feliratos, spanyol dráma, 120 perc, 2022
  
  Korhatár: 12
  Forgalmazó: Vertigo Media
  Bemutató: 2022. december 8.
  
  A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik Alcarràsban, egy kis spanyol faluban. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó is lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család most először néz szembe egy bizonytalan jövővel, az otthonuknál is többet veszíthetnek.
  
  Az Alcarrás világpremierje a világ egyik legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat. A katalán forgatókönyvíró-rendező Carla Simón már az első filmjével is hatalmas sikert aratott 2017-ben, ahol az 1993 nyara a Berlinalén elnyerte a legjobb elsőfilm díját és a nemzetközi diákzsűri nagydíját. Az Alcarrás érzékeny családi dráma, amely mind a szakma, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott.
  
  díj: Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Arany Medve díj
  
  Rendező: Carla Simón
  Főszereplők: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
  
  Isten földje
  Vanskabte land
  színes, feliratos dán-izlandi-svéd történelmi dráma, 138 perc
  
  Korhatár: 16
  Forgalmazó: Vertigo Media
  Bemutató: 2022. 12. 01.
  
  A 19. század végén egy dán pap Izlandra érkezik, hogy a távoli szigetország egy eldugott részén templomot építsen és az embereket fotózza. Minél több időt tölt a zord időjárás sújtotta országban és a zárt közösségben, annál nagyobb erkölcsi és vallási kihívást jelent számára eredeti küldetése.
  
  A dán Hlynur Pálmason filmjének világpremierje a világ legrangosabb ‘A’ kategóriás filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az Un Certain Regard versenyszekcióban szerepelt. Pálmason előző filmjével, A legfehérebb nappal szintén Cannes-ban szerepelt, míg a Téli fivérekkel összesen négy díjat nyert a világ egy legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, az ’A’ kategóriás Locarno-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Pálmason az Isten földjével Cannes után számos nemzetközi fesztiválon szerepelt világszerte Münchentől Sydneyig.
  
  díj: Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál - Un Certain Regard versenyszekció
  
  Rendező: Hlynur Pálmason
  Főszereplők: Ingvar Sigurdsson, Isar Svan Gautason, Fridrik Fridriksson, Ingimundur Grétarsson, Hilmar Gudjónsson
  
  A mi Kodályunk 2. rész - Psalmus Hungaricus
  színes magyar zenés dokumentumfilm, 81 perc
  
  Korhatár: 12
  Forgalmazó: Pannonia Entertainment
  Bemutató: 2022. december 1.
  
  Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza föl, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film végén, az alkotás csúcspontjaként teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása a mű az egykori ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban.
  
  Az alkotás amellett, hogy bemutatja a korszak kiemelkedő zeneműveit, kitekint Kodály irodalmi érzékenységére is: a magyar költészet felé fordulására, saját publicisztikai munkáira és Móricz Zsigmonddal való kapcsolatára, szellemi és valós találkozásaikra. A filmben feltárul a mindenkit megrendítő történelmi események hatása Kodály életére és műveire, beleértve a meghurcoltatását, a Dohnányi-Bartók-Kodály hármas és Hubay Jenő konfliktusát, valamint a Psalmus Hungaricus keletkezéstörténetét, amely egyszerre reflektál a szövege alapjául szolgáló zsoltárfordítás Dávid-korabeli eseményeire, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.
  
  Rendező: Petrovics Eszter
  Főszereplők: Fekete Gábor, Radnóti Róza
  
  Az elefántember - Digitálisan felújítva
  eredeti cím: The Elephant Man
  Színes angol-amerikai filmdráma, 120 perc, 1980
  
  Korhatár: 16
  Forgalmazó: Pannonia Entertaintmen
  Bemutató: 2023
  
  Hátborzongató, megindító és szomorú igaz történet alapján készült filmdráma 19. században élt John Merrick életéről, aki Elefántember néven vált ismertté. Merrick arca és teste kisgyermekkorától kezdve súlyosan deformálódott. Ssaládja kitaszította, rövid élete során – 27 évesen hunyt el – mindenki úgy kezelte, mint egy szörnyeteget. Bezárva tartották, később hivatásos torszülöttként kereste a kenyerét, egy utazó cirkusz fő attrakciójaként. Egyedül Dr. Frederick Treves, a londoni kórház fiatal sebésze nyújtott neki segítő kezet, hogy emberi életet élhessen, és a szellemileg teljesen ép, intelligens és érzékeny férfit megpróbálta bevezetni a viktoriánus London társasági életébe. Ám voltak, akik nem akarták látni az arcát.
  
  David Lynch, a Twin Peaks, Veszett világ, Mulholland Drive, Kék bársony rendezőjek 8 Oscar-díjra jelölt, John Hurt és Sir Anthony Hopkins zseniális alakításával fekete-fehér filmre vitt látomásszerű történetét a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen digitálisan restaurálták.
  
  Rendező: David Lynch
  Főszereplők: Sir Anthony Hopkins, John Hurt
  
  Mennem kell
  Strahinja Banovic
  szerb-francia-luxemburgi-bolgár-litván filmdráma, 92 perc, 2021
  
  Korhatár: 12
  Forgalmazó: Budapest Film
  Bemutató: 2022. szeptember 29.
  
  A fiatal házaspár, Strahinja és felesége, Ababuo, a menekültválság kezdetén hagyták el Ghánát. Németországig jutottak, ahonnan Belgrádba visszatoloncolták őket. Lehet, hogy Szerbia nem Németország, de a férj, Strahinja mindent megtesz, hogy új életet kezdjen. Keményen dolgozik a menedékjog megszerzésén, labdarúgóként próbálkozik egy helyi klubnál, és a Vöröskeresztnél önkéntesként dolgozik. A menedékjog megszerzése azonban hosszú folyamat. A szenvedélyes feleség, Ababuo Londonban szeretne színésznő lenni, és egyre inkább elege lesz abból, hogy évek óta várnak arra egy menekülttáborban, hogy legálisan jussanak el Nyugat-Európába.
  Egy este szír menekültek új csoportja érkezik a belgrádi táborba, egyikük Ali, egy karizmatikus baloldali aktivista. Ababuo először kigúnyolja őket, de másnap egy szó nélkül elmenekül velük. Elhagyja Szerbiát és férjét, Strahinját.
  Strahinjának ezután nem marad választása, és el kell indulnia a szerelme után.
  
  A 2021-es Karlovy Vary filmfesztivál legjobb filmjének választott Mennem kell (eredeti cím: Strahinja Banovic, angol cím: As far as I can walk) című film a Strahinja Bán című középkori szerb eposz újragondolása, amelyben jelenkorunk fiatal afrikai menekültjei veszik át a szerb nemzeti hősök helyét. Ez az adaptáció egyszerre sürgető és időtlen, amely kérdéseket vet fel az identitásról, a hagyományról és a szerelemről. Az alkotást Stefan Arsenijevic rendezte.
  
  díj: Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál 2022 - Legjobb film, 18 további nemzetközi fesztiváldíj
  
  Rendező: Stefan Arsenijevic
  Főszereplők: Ibrahim Koma, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić
  
  A kis Winnetou
  Der junge Häuptling Winnetou
  német családi kalandfilm, western, 103 perc, 2021
  
  Korhatár: 12
  Forgalmazó: ADS Service
  Bemutató: 2022. november 10.
  
  Bár a tizenkét éves Winnetou már igazi nagy harcosnak tartja magát, apja, Incsu Csunna még úgy érzi, bőven van még mit tanulnia fiának. Amikor rejtélyes okokból nem érkezik meg szokásos útvonalán a bivaly csorda, melyet annyira várt a törzs, a fiatal apacs úgy gondolja, eljött az ideje, hogy bebizonyítsa apjának rátermettségét. Kalandos útján segítségére lesz nővére és egy fiatal tolvaj, Tom is.
  
  Rendező: Mike Marzuk
  Főszereplők: Lola Linnéa Padotzke, Mika Ullritz, Milo Haaf
  
  MAGYARHANGYA
  A barlang
  Il buco
  olasz-francia-német filmdráma, 93 perc, 2021
  
  Korhatár: 12
  Forgalmazó: Magyarhangya
  
  1961-ben a Piedmont barlangászalakulat dél-olasz vidékre indul feltáratlan járatok után kutatva. A veszélyes expedíciót egy agg pásztor figyeli gyanakvón a calabriai hegyek bérceiről.
  
  Michelangelo Frammartino Az élet négyszer után ismét egy meditatív, festményszerű képekkel teletűzdelt filmet készített, melyet a 2021-es Velencei Filmfesztivál zsűrije különdíjjal jutalmazott. Frammartino meghökkentő allegóriája számtalan filmes seregszemle közönségét varázsolta el Brüsszeltől Jeruzsálemig. A fikcióba csomagolt dokumentumfilm költői, csendes, éteri harmóniája nem csak ritka moziélmény, de egy vaskos filozófiai feladvány is a civilizáció és a természet között feszülő örök ellentétről.
  
  díj: Premier a 2022-es Cinefesten volt, ahol elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját
  További díj: Velencei Filmfesztivál, a zsűri különdíja
  
  Rendező: Michelangelo Frammartino
  Főszereplők: Claudia Candusso, Mila Costi, Paolo Cossi



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 andy serkis    set your goals    coreleoni    ironman 2    exploited    pattinson    strokes    leaves eyes    smici    negura bunget    szakcsi    lovasi    dürer    leonardo dicaprio    tintin kalandjai    mundruczó    eddie murphy    god dethroned    rob de luca    cock and ball torture    exodus    big miracle    survivors zero    duff mckagan    poison of marvel  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!