hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. november 7. hétfő   06:16
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Skáld, avagy néhány órára vikingek lehettünk
2022. október 21. Akvárium

  Nem hiszem, hogy újat mondok, de az Akvárium a belváros közepén, mint program helyszín telitalálat volt. Itt remekül megfér egymás mellett a műfaji sokszínűség jegyében, az elektronikus zene és a hagyományos értelembe vett akusztikus zene is. A három helyszínes Akvárium, kora este még nem mutatta meg, hogy valójában mekkora élet zajlik is benne, csak miután kijöttünk a kisteremből. Igazi nyüzsgés fogadott mindenkit a ruhatárra várva, a távozókat felváltotta az újonnan érkezők partyzni vágyók népes hada.
  
  A nagy meglepetést és zajos sikert aratott, a hazánkban először fellépő Skáld és a Guilhem Desq. Mindketten tradicionális hangszereken szólaltatták meg dalaikat. Az est felvezető részében Guilhem Desq instrumentális produkcióját láthattuk. Központi hangszere a tekerőlant, a lábdobok és az aláfestésről gondoskodó effekt pedált volt. A produkciójához nem kellett több hangszer.
   Élvezet volt látni azt a kreativitást és hallgatni a dalkompozíciói, mellyel felvezette a Skáld produkcióját. A tekerőlantjából az elektronika vegyítésével határokat feszegette, és ezzel a megoldással egyedivé tette a produkcióját. Nem tagadható, hogy nagy meglepetést okozott a produkciója. Dalai a múlt és a jelen határmezsgyéjén táncoltnak, sokunknak remek felvezető hangulatot adott. Nem először hallottam, hogy a francia iskola igen kiváló zenei elméket adott a világnak. Erre egyik legjobb példa a péntek este fellépett Guilhem Desq, a nevét érdemes nevét megjegyezni, mert elragadó szóló művész is egyben.
   Guilhem Desq eddig két albumot jegyez. Az első a 10 számos instrumentális album a 2018-as Visions és az idén megjelent, szintén 10 számos Storm-ot, igaz ezen az albumon már Sébastien Gisbert ütős is szerepel.
  
  
  
  
  A 2018-ban alakult, Justine Galmiche, Pierrick Valence és Mattjö Haussy énekesek és Christophe Voisin-Boisvinet zeneszerző/producer által alapított Skáld. A formáció eredeti felállása viszonylag rövid idő alatt, mára teljesen kicserélődött. Az alapítók közül már csak Christophe Voisin-Boisvinet komponista viszi tovább az eredeti üzenetet. A csapat alapító tagja a Mattjö Haussy 2019-ben, a Pierrick Valence 2020-ban, és a Justine Galmiche idén távozott a formációból. A Skáld jelenlegi felállásában, egy teljesen új -talán- dinamikus és simulékony produkciót láthattunk, ami talán Christophe Voisin-Boisvinet elképzelésének megfelelően alakult. A színpadon látott öt előadó: Steeve Petit (dob, ének); Marti Ilmar Uibo (dob, ének); Ravn (nyckelharpa, hárfa, talharpa); Julien Loko (ének, ír buzuki, talharpa) és a Skáldhoz legutoljára Lily Jung (énekes) csatlakozott.
  
  A műsoruk gerincét az eddig megjelent albumaikra építették, a 2019-es Le Chant des Vikings és a Vikings Chant, valamint a 2020-as Vikings Memories-ről is hallhattunk dalokat. A tagváltás miatt a produkció értéke, véleményem szerint semmit sem veszített üzenetéből. A látott program feszített, összefüggő és dinamikus volt. Mondhatni magával vitte a kisterem szakértő publikumát és egy kicsit visszarepített bennünket a múltba és kiszakított a zaklatott jelenünkből. A produkció látványa egyben a sötét korszak fénytelenségét, a tábortüzek, a fáklyák hangulatát hordozta a színpadi mélykékek és vöröses háttér képében. Sejtelmesen emelve ki a tradicionális hangszerekkel felvértezett és a vikingkor népies öltözékeibe öltözött zenészek táborát, akik visszaadták a trubadúrok, költők vagy bárdok verseit. Megénekelt hőskölteményeikben ez alkalommal sem volt hiány, sőt 1mm2-re eső terület is ebből a műfajjal volt kikövezve.
  
  A Skáld művészetében láthatóan tovább él az ősi skáldok költészete, énekeik és viking népek és istenek története. A produkciót látva véleményem szerint is megtettek mindent annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebbek maradjanak autentikus nyelvezethez és hangszereikhez. A klasszikus művészeti kiadványairól híres Decca kiadó is nagyot dobot azzal, hogy fantáziát látott a Skáld kezdeményezésében, hisz egy régi vikingkor zenei hagyományát építették újjá. Bármennyire is furcsa, a tagok elmondása szerint mindent újra kellett alkotniuk. „A viking hagyomány mindenekelőtt szóbeli, ezért a dalokat a ritka létező szövegekből, az Eddákból kellett megírnunk, két, a 13. században Izlandon írt skaldikus költészeti gyűjteményből, amelyek különösen inspirálták Tolkient. Zeneileg is nehéz elképzelni, mit énekeltek a vikingek. Sokat dolgoztunk az énekpolifóniákon.
  
  


Kulcsszavak:
  skáld     guilhem desq 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

A Skald újabb nagy dobása, a Rammstein Du Hast feldolgozása

Folk Metal Night a DreamSpirit, Blodiga Skald és a Leecher zenekarokkal

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
 kapcsolódó fotók: 

SKÁLD - 2022. október 21. Akvárium - Live 2022

GUILHEM DESQ - 2022. október 21. Akvárium - Live 2022
 kapcsolódó videók: 

SKÁLD - Rún
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ryan reynolds    twilight of the gods    windfall    megaagy    alexander payne    premonition 13    hellalive    converge    balaton sound 2012    roots of death    deli-kutt    szelíd teremtés    gorezone    therapy?    kárpátia    belphegor    tristania    szarka gyula    the trousers    pszichoszingli    burst    locust on the saddle    gurszky péter ádám    sziget 2009    rise against cover  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!