hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2022. szeptember 29. csütörtök   06:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
24. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
2022. október 6–9. Gödöllői Királyi Kastély

  Október 6-án, csütörtökön este Vigh Andrea szólóestjével kezdődik és vasárnap Alexander Boldachev hárfaestjével zárul a 24. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál a királyi kastély dísztermében
  
  Változatos, sokszínű koncertekkel várja a már 24. nemzetközi hárfafesztiválon, Gödöllőn, a Királyi Kastélyban a hárfa szerelmeseit. A hagyományosan októberben megrendezésre kerülő fesztiválon a hangszer művészeinek legkiválóbb hazai és nemzetközi képviselői lépnek fel. Idén is sor kerül két regisztrációhoz kötött ingyenesen látogatható családi programra, mely során fiatal hárfás tehetségek mutatkoznak be, és gyerekeknek szóló hárfabemutatóval is kedveskednek a fesztivál rendezői.
  
  Október 6-án, csütörtökön este 7 órakor Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetője ad koncertet „A romantikus hárfa” címmel, melyen Cabezón, Croft, Donizetti, Glinka, Csajkovszkij és Smetana műveiből hallgathatnak válogatást. Pénteken este Farkas Mira Drahos Rebeka fuvolaművésszel Debussy, Glinka, Parish Alvars és Fauré műveit tűzi műsorra. Szombaton délelőtt 11 órakor ingyenes koncert keretében fiatal tehetségek, Bajcsay Zsófia, Ferge Liza, Szőllősy Vágó Panna és Eugenia Alfier mutatkoznak be. Este 7 órakor Polónyi Ágnes, a Budapesti Fesztiválzenekar szólóhárfásának estjén Cage, Szokolay Sándor, Granados és Debussy műveiből válogatott. Vasárnap délelőtt 11 órakor Vigh Andrea és Gulyás Csilla ingyenes hárfabemutató koncertjén a gyermekek vehetik birtokukba a fesztivált, este pedig Alexander Boldachev, a világ egyik legkeresettebb hárfaművészének szólóestje zárja a fesztivált. A rendkívül különleges est műsorán Bach, Rossini, Prokofjev és Arvo Pärt műveit követően Boldachev saját szerzeményeit, de 20. századi pop-rock slágereket, így a Scorpins és a OneRepublic dalainak látványos átdolgozását is meghallgathatják az érdeklődők.
  Idén sem maradhat el a hárfakiállítás, ahol a fesztiválra kilátogató felnőttek és gyerekek egyaránt megtekinthetik a Camac hárfagyár különleges hangszereit.
  
  24. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
  Gödöllői Királyi Kastély
  2022. október 6–9.
  
  2022. október 6. (csütörtök), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Vigh Andrea hárfaestje
  A romantikus hárfa
  Cabezón: Pavane és variációk, Croft: Sarabande és Ground,
  Donizetti: Lammermoori Lucia – kadencia, Thomas: A vándor búcsúja,
  Glinka: Variációk egy Mozart témára, Noktürn, Csajkovszkij: Szentimentális keringő,
  Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira,
  Smetana–Trneček: Moldva-fantázia
  
  2022. október 7. (péntek), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Farkas Mira hárfaestje
  Közreműködik: Drahos Rebeka (fuvola)
  Debussy: Arabeszk, no. 1, Beau Soir, Glinka: Noktürn, Fauré: Sicilienne, Apres un réve,
  Parish Alvars: Szerenád, Mouquet: Flute de Pan, Renié: Esquisse, Parish Alvars–Fahrbach: Fantázia
  
  2022. október 8. (szombat), 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Fiatal tehetségek hárfakoncertje
  (A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)
  Közreműködnek:
  Bajcsay Zsófia, Ferge Liza, Szőllősy Vágó Panna és Eugenia Alfier (Olaszország)
  C. Ph. E. Bach: Szonáta, Salzedo: Variációk (Eugenia Alfier)
  Bartók Béla: Román kolinda dallamok, I. sorozat 1–6., Három csíkmegyei népdal,
  Négy régi keserves a 15 magyar parasztdalból, Este a székelyeknél (Ferge Liza)
  Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira,
  Pearl Chertok: Around the Clock Suite (Bajcsay Zsófia)
  Fauré: Impromptu, op. 86 (Szőllősy Vágó Panna)
  César Franck: Prelúdium, fúga és variációk (Bajcsay Zsófia és Szőllősy Vágó Panna)
  
  2022. október 8. (szombat), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Polónyi Ágnes hárfaestje
  Cage: In a Landscape, Pescetti: C-moll szonáta (Polónyi Á. átirata),
  Szokolay Sándor: Tre Pezzi, Granados: Oriental (Polónyi Á. átirata),
  Freidlin: Sonata in Three Visions, Debussy: Noktürn, L. 89 (82) (Polónyi Á. átirata),
  Debussy: Prelűd a „La Damoiselle élue”-ből, L. 69 (62)(Polónyi Á. átirata),
  Debussy: Mazurka, L. 75 (67) (Polónyi Á. átirata)
  
  2022. október 9. (vasárnap), 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Hangszerek Világa – A hárfa sokszínűsége
  Hárfabemutató koncert gyerekeknek, műsorvezető: Vigh Andrea hárfaművész
  Közreműködik: Gulyás Csilla hárfaművész
  
  2022. október 9. (vasárnap), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély
  
  Alexander Boldachev hárfaestje
  J. S. Bach: Chaconne, Rossini: Wilhelm Tell, Rachmaninov: Prelude,
  Tchaikovsky: Dance of the Sugar Plum Fairy, Prokofiev: Prelude,
  Shostakovich: Valse, Sviridov: Time, Forward, Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel,
  Boldachev: Cosmic Harp, Scorpions: Medley, OneRepublic: Medley
  
  Művészeti vezető: Vigh Andrea
  
  Jegyárak: 2–3–4–5.000 Ft
  
  Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, tel.: 06-28-410124, a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, a azongora.hu honlapon
  
  Jegyinformációk: (Jegyvásárlás teljes áron)
  1. kategória: 1-4. sor 5.000 Ft, 2. kategória: 5-8. sor: 4.000 Ft,
  3. kategória: 3.000 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)
  4. kategória (nyugdíjas és diákjegy): 2.000 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)
  
  A közreműködő művészek rövid életrajzai:
  
  Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművésznő, érdemes művész, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá a Solti György által vezetett turnén (New York – Carnegie Hall) is. 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt. 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Kocsis Zoltán dirigálása mellett. 2003-ben Vásáry Tamással, 2005-ben Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett a Téli Ünnepi Estek keretében. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Szapporóban, a Kitara Hallban szólóestet tartott, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016-ban és 2017-ben 3 koncertből álló sorozatán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Kelemen Kvartettel koncertezett. 2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Lucas Borowitz, a Manchester Cameratával Takács-Nagy Gábor vezényletével, majd a Karácsonyi Koncerten Baráti Kristóffal és Balázs Jánossal adott koncertet a Zeneakadémián. 2020 márciusában Rost Andreával és Kelemen Barnabással adott estet, 2021 májusában Medveczky Ádám dirigálásával Balassa Sándor hárfaversenyét játszotta szintén a Zeneakadémia Nagytermében. 2021. augusztus 15-én az I. Debreceni Ünnepi Játékokon a Kodály Filharmóniával adott hangversenyt, majd augusztus 19-én a Zempléni Fesztiválon adott szóló ill. kamarazenei koncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.
  
  Farkas Mira Junior Prima-díjas (2014) hárfamûvész. Tanulmányait a Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskolában folytatta hárfa szakon, Devescovi Erzsébet, majd Batta Judit tanítványaként. 2014-ben kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián, Vigh Andrea osztályában. Kamarazenét Devich Jánostól tanult. Több alkalommal adott szólóestet a Gödöllôi Nemzetközi Hárfafesztiválon. Számos külföldi országban, zenekarok szólistájaként hallhatta a közönség, többek között Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Katowicében, Szczecinben, Sencsenben, Bécsben. Hazai zenekarok – Concerto Budapest, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Duna Szimfonikusok, Szolnoki Szimfonikus Zenekar – kíséretével is fellépett. Nevéhez fûzôdik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerzô Nu Shu c. hárfaversenyének magyarországi ôsbemutatója a Müpában, a Concerto Budapest közremûködésével, a szerzô vezényletével. Több versenyen ért el eredményt: 2006-ban a Bartók Béla Kamarazene Verseny harmadik díjasa, 2009-ben az Országos Hárfaversenyen 2. helyezést ért el. 2011-ben a Novi Sad-i Nemzetközi Hárfaverseny döntôse, 2014-ben a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny három különdíját nyerte el. Részt vett Isabelle Perrin, Renié Yamahata, Xavier de Maistre, Marie-Pierre Langlamet és Maria Graf mesterkurzusain. 2016-ban Fischer Annie elôadómûvészeti ösztöndíjat kapott. 2017-tôl a Zeneakadémia mûvészmenedzsmenti tevékenységet ellátó Karrierirodájának támogatottja. Jelenleg a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.
  
  Polónyi Ágnes 2000-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hárfa szakán Vigh Andrea tanítványaként, kiváló minősítéssel. Aktív résztvevője volt Ion Ivan Roncea, Milda Agazarjan, Sioned Williams és Lelkes Anna mesterkurzusainak. A kortárs zene szívügye, játszott az Intermoduláció, az EAR Együttes, a Componensemble produkcióiban, az UMZE koncertjeinek is rendszeres közreműködője. 2009-ben Artisjus-díjjal jutalmazták a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért. 16 éves kora óta – szólistaként és kamarazenészként – fellépője a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztiválnak, a Mini Fesztiválnak, több alkalommal szerepelt a Zempléni Művészeti Napokon, a Sziget Fesztiválon, fellépett a Zeneakadémia Nagytermében, a Régi Zeneakadémián, vidéki és külföldi városokban. A Magyar Rádió rendszeresen játssza szóló és kamarazenei felvételeit, a Magyar Televízió is rögzítette játékát. Számtalan CD-n szerepel szólistaként, kamaramuzsikusként. 2005 októberében a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál egyik szólistája. Szintén ebben az évben a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjban részesítette. A 2009-10-es tanévben a grazi Zeneművészeti Egyetem hárfa vendégprofesszora. A Budapesti Fesztiválzenekarnak 2006 óta művésze, 2007-től szólóhárfása. 2009-ben a Végh Sándor Verseny egyik győztese. A Fesztiválzenekar ifjúsági programjainak állandó résztvevője, a gyerekek és fiatalok zenei nevelése rendkívül fontos szerepet kap mindennapjaiban.
  
  Alexander Boldachev 1990-ben született Szentpéterváron. Ötéves korára már magas szinten zongorázott és hárfázott, ekkor kezdett koncertezni, valamint megírta első szerzeményét is. 2005-től a svájci Graduate School of Arts Zurich diákjaként Catherine Michelnél hárfát, Mathias Shtaynauernél zeneszerzést és Mark Chisoccinál vezénylést tanult, majd Boushkova, Xavier de Maistre, Nordmann, McDonald és Skaila Kanga növendékeként fejlesztette tovább tudását. Számos nemzetközi verseny győztese. 2005-ben neki ítélték a „Pro Europa” kiemelkedő tehetségeknek járó elismerést. A világ egyik legkeresettebb hárfaművésze, számos fesztivál és hárfakongresszus aktív résztvevője, sűrűn koncertezik Oroszországban, Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. Szakértők állítják, hogy fiatal kora ellenére máris kitágította a hárfairodalom világát, és átlépett számos olyan határt, amit korábban ezzel a hangszerrel képtelenségnek tartottak. Nagy figyelmet szentel az orosz hárfairodalom bemutatásának, de repertoárjában a barokktól a romantikán át az impresszionizmusig számos mű megtalálható. Az sem ritka, hogy 20. századi pop-rock slágereket is hallhatunk hangversenyein. 2014-ben és 2015-ben két CD-t készített „A hárfa mint zenekar” és „Oroszországból hárfával” címmel.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deals death    weweew    hogyan lopjunk felhőkarcolót    ghost brigade    coliseum    túl jó nő a csajom    jürgen von knoblauch    indian    zakk wylde    of earth    bognár szilvi    g3    tower heist    zach galifianikis    stone sour    in extremo    yelowcake    city of echoes    norma jean    korzus    emmure    back on fire    keepers of jericho    wormrot    wildbirds & peacedrums  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!