hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. november 15. hétfő   16:46
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Mike Stern Band a Millenárison
2004 november 16., kedd, 21h Budapest, Millenáris Teátrum

  Mike Stern a jazzvilág igazi állócsillaga: az ötvenegy évesen még mindig kölyökképű gitáros harminc éve járja a világot és készít lemezeket. Soron következő budapesti fellépése igazán különlegesnek ígérkezik: kísérőzenekarában olyan, a maga hangszerén a főhőssel azonos fajsúlyú egyéniségeket üdvözölhetünk, mint Richard Bona basszusgitáros és Dennis Chambers dobos.
  
  Mike Stern azon kivételes zenész-egyéniségek közé tartozik, akiknek játéka egyetlen hangból felismerhető. Mike gitárhangjának egyedisége abban a páratlan képességében rejlik, ahogy a jazz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a jazz-rock fénykorát jelentő 70-es-80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius.
  
  Első szólólemezét 1985-ben készítette el, ezt azóta további 12 követte. A fúziós zene nagyágyúi mellett (tagja volt még a Steps Aheadnek és a Brecker Brothersnek), aktív kísérletezéssel eltöltött évtizedek után saját kompozícióira inkább a letisztultság, az egyszerű, de kifejező formák keresése és a megfontolt fejlődés a jellemző. Nemzedékének egyik legsikeresebb gitárosa, azon kevesek egyike, akiket egyaránt tisztel a szakma és a közönség: háromszor jelölték Grammy-díjra, a különböző gitármagazinok év végi szavazásain pedig két évtizede töretlenül ott van a dobogósok közt.
  
  A kameruni származású Richard Bona a mai jazz és világzene sokoldalú, megkerülhetetlen figurája. Basszusgitárosként a legkeresettebb session-zenészek egyike (játszott többek közt a Zawinul Syndicate-tel, Randy Breckerrel, George Bensonal, Bobby Mc Ferrinnel, Brandford Marsalissal), emellett azonban énekesként és ütőhangszeresként is a legjobbak közt tartják számon (ld. Pat Metheny Group: Speaking of now). Sternhez hasonlóan ő is visszajáró vendége a magyar pódiumoknak: a Joe Zawinul és Pat Metheny zenekarával való fellépések után idén nyáron saját együttesével is megörvendeztette a magyar jazz és világzene rajongókat.
  
  Dennis Chambers a világ egyik legsokoldalúbb dobosa, szinte mindenkivel játszott már John McLaughlintól Carlos Santanáig. A legenda szerint sosem tanult dobolni, négyéves korában ült be a dobok mögé, hatévesen pedig már bárokban lépett fel. 18 évesen csatlakozott a stílusteremtő Parliament / Funkadelic zenekarhoz, amellyel a 70-es-80-as évek fordulóján újradefiniálták a funk alapjait. Dennis sosem tartotta magát jazzdobosnak, ennek ellenére 1985 óta a műfaj olyan nagyágyúival dolgozott együtt, mint David Sanborn, John Scofield, Bob Berg, Michael és Randy Brecker, Bill Evans, George Duke, Stanley Clark, Gary Willis illetve Victor Bailey.
  
  Bár a Puerto Rico-i származású Bob Franceschini szaxofonos talán kevésbé ismerős a hazai nagyközönség számára, szakmai körökben igen jól cseng a neve: játszott George Benson, Kenny Kirkland, Victor Bailey és Dave Weckl oldalán, session-zenészként pedig bejárta a világot Aretha Franklin és Paul Simon zenekarával.
  
  A négy művész eltérő pályarajzaiban egyvalami azonban mégis közös: nem csupán jazz-zenészek, hanem univerzális, a zenében mint egyetemes egészben gondolkodó nagyformátumú előadók ők, akik számára nem léteznek műfaji korlátok és előítéletek. Ennek fényében ez az este is jóval több lesz, mint egy egyszerű jazzkoncert.
  
  Mike Stern gitár
  Richard Bona basszusgitár
  Dennis Chambers dob
  Bob Franceschini - szaxofon



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris Teátrum

 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
Közel harminc év után újra színpadon az eredeti FLM!
MARCO MENDOZA (USA)
Ahogyan biztosan nem hallottad még a Mátrát
Az Akvárium Klubba érkezik Loreen, az első nő, aki kétszer is megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
MARCO MENDOZA (USA)
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kosheen    europica    guns n roses    axl rose    vader    factorial-x    demjén ferenc    everwood    ashton kutcher    david yengibarian    kállai jános    kill whit hate    mark wahlberg    squash bowels    tökéletlen trükk    darkthrone    hrutka róbert    mickey rourke    barabás lőrinc    jorge salán    csak szexre kellesz    suhancos    magyar atom    a pale horse named death    ill disposed  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!