hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2022. augusztus 11. csütörtök   19:12
nincsen hozzászólás

szerző: Vik
Fezen fesztivál 25
2022.július 26-30. Székesfehérvár

  Idén, 2022-ben végre megrendezésre került a 25. Fezen fesztivál Székesfehérváron. Magazinunk természetesen kapva-kapott az alkalmon, hogy ismét felderítse a terepet a sokak szívének oly kedves rendezvényen. Vajon melyik zenekar pólóját viselték a legtöbben? Melyik banda koncertjét tűzdelték tele a technikai malőrök? És vajon ki a csuda lép színpadra töviskoronában? Ha érdekelnek ezekre az érdekfeszítő kérdésekre a válaszok, bátran olvass tovább!
  
  Szerda
  Mivel sajnos ezévben a szokásos kempingterület helyett egy másik, fesztiválterülettől távolabb eső, kisebb kempinget rendeltek a fesztiválhoz (ahová való igaz, hogy közlekedett külön busz), mire észbe kaptam már régen elfogytak a kempingbérletek, ezért napi ingázásra kényszerültem pár lassabb sorstárssal. Ez a kellemetlen tény egy keveset elvett a fesztiválélményből ugyan, de nem volt elég ahhoz, hogy kedvemet szegje. Első nap a koncertek kezdete előtt értem le a fesztiválterületre, és szerencsére a sajtós/VIP bódénál nem állt sor sem, így a várakozást megúsztam. Elsőként körbejártam a területet, hátha változott valamit 2019 óta. Szerintem akkor még nem 600 forintba került a legolcsóbb sültkrumpli.
  Meglepően sokszínű társaság látogatott el a Fezenre idén is, bár olyan is akadt, aki pont velem szeretett volna közös képet csinálni, mert tetszett neki a ruhám. Pont ez a jó a Fezenben, hogy mivel sokféle zenei stílus megfordul itt, ezért az emberek is abszolút különbözőek. A fesztivál lényegében két nagyszínpadból, egy fedett sátorból és a fezen klubból állt. Mind a négy helyszínen megfordultam. Az első koncert, ahová benéztem az Dzsúdló volt. Meglepően nagy tömeg gyűlt össze, hogy hallhassák ezt a feltörekvő srácot. Nagyrészt hip-hop és rap műfajban alkot, a színpadi dekorációja leginkább pedig egy Hupikék Törpikék epizódra emlékeztetett. Előadta a Spanom és a Lej című számait, és úgy tűnt, nagy sikert aratott a közönségnél.
  
   Viszont, révén a zene, amit csinál nem feltétlenül illik bele az én ízlésembe, ezért hamar a másik színpad előtt álltunk már, ahol kezdett a The Iron Maidens, egy nőtagokból álló, amerikai Iron Maiden cover zenekar. Lehet a hangosítás hibája, lehet túl korán volt még, lehet mindenki Dzsúdlót hallgatta, de valahogy nem igazán akartak arrafelé szállingózni az emberek. Bevallom, mi sem hallgattuk a lányokat sokáig, csakhamar ismét felkerekedtünk. A fedett sátorban kötöttünk ki, amit Kosztolányi alteregójáról elnevezett alternatív zenekar, az Esti Kornél vett birtokba. Meg is telt a sátor, a srácok jó hangulatot csináltak.
  Ennek ellenére sajnos a harmadik szám után magukra kellett őket is hagynunk, ugyanis ekkor állt színpadra (kis csúszással ugyan) az Omega Diatribe nevű magyar groove metal zenekar a Fezen klubban. A srácokkal egyébként idén már több fesztiválon is lehetett találkozni. Hangzásviláguk sokak számára elsőre durva lehet, de én kedvelem őket. Sajnos csak rövid koncertet adtak, sőt, a koncertek közötti átfedés miatt el kellett iszkolnunk az utolsó dalról (sose csináljatok ilyet, tényleg ne) hogy elcsípjük a Leander Kills elejét. Ha az ember szedi a bakancsait, akkor körülbelül öt perc alatt lehet átérni a klubtól a nagyszínpadig. Sokan viseltek Leanderes pólót, és a banda hozta is a tőlük megszokott koncertminőséget. Volt éneklés, pogó, sőt valami elvetemült bizonyára egyszerre csinálta a kettőt.
  
  A műsor alatt még a szintetizátor is előkerült, és megszólalt a Kicsiny Falum illetve a Hull Az Elsárgult Levél című dal is. Ezenkívül az alapdarab, közönségtornásztató Boldogságvirág (az elején szokás letérdelni), az Én Vagyok A Veszély, a Csak Te, a Tankcsapda feldolgozás Lopott Könyvek, zárónak pedig a zúzós Valami Folyjon. Különlegességként felcsendült az István a Király rockoperából ismert Szállj Fel, Szabad Madár is.
  Leander koncerteken általában jó a közönség, és ez a Fezenen sem volt másképp. A koncert végigéneklése után kissé megszomjaztunk, ezért (valami misztikus oknál fogva, mivel tele volt italosbódékkal a fesztivál) visszaindultunk a Fezen klubba.
  
  Odabent éppen a Mudfield zenélt, így abba is belehallgattunk. A magyar, dallamos rockot játszó együttes egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Miután tíz percig ácsorogtam a pult körül, és már az összes arrafelé legyeskedő korosabb rockert elszomorítottam azzal, hogy nem kívánok ismerkedni, kezeim közé kaparinthattam az energiaitalomat, ami végett ismét 600 forinttal lett könnyebb a pénztárcám. Erről jut eszembe megemlíteni, a Fezen azon ritka fesztiválok egyike, ahol még elfogadnak készpénzt. Ugyanitt mindenkit figyelmeztetnék, hogy fesztiválárakra készüljön odabent. Vagy keresse meg a legközelebbi éjjel-nappalit.
  Koffeinlökettől vezérelve visszatrappoltunk a Meshuggahra. Az 1987-ben alakult svéd extrém metálbanda igencsak nagy húzóerővel bíró névvé nőtte ki magát, ezért kíváncsian vártuk a koncert kezdetét. Viszont legnagyobb sajnálatunkra rá kellett jönnünk, hogy ez a műfaj nem nekünk való, ugyanis a koncert felénél már úgy éreztük, mintha ugyanazt a lemezt játszanák le újra és újra minden egyes dalnál. Emiatt (is) szégyenszemre ledobtuk magunkat egy sörpadra a Meshuggah alatt, és onnan hallgatóztunk.
  
  A nap zárásaként ellátogattunk Krúbi koncertjére, gondoltam megnézem én magamnak ezt a polgárpukkasztó stílust felvett tagot. Még mielőtt belevágott volna a műsorba kezdett gyanús lenni, hogy kilógok a tömegből. Egyrészről biztosra vettem volna, hogy öt méteres körzetben én voltam a legidősebb, illetve mindenki a telefonját nyomkodta a koncert kezdete után is. Viszont amikor megütötte a fülem az első (majd utána sorra a többi) tinilányos visítás, tudtam, hogy menekülőre kell fognom. Olyan volt, mintha fojtogatna a tömeg. Gyorsan kiiszkoltam a sátorból, és úgy döntöttem, jóból is megárt a sok, és inkább hazafelé vettem az irányt.
  
  Csütörtök
  A fesztivál másnapját számomra a Paddy and the Rats magyar ‘kalózmetált’ játszó együttes nyitotta. Ide igazán beillettek az előző Fezenen szerzett rumos piros kalózkalapok. Kár, hogy nekem nincs. Paddyék remekül keverik a szimfonikus elemeket a metállal, és rendkívül egyedi hangzással bírnak, hatalmas bulik szoktak lenni a koncertjeik, van bennük valami megmagyarázhatatlan vidámság. A Drunken Sailor feldolgozásukra mindig megőrül a közönség.
  Utánuk következett a manapság már inkább a botrányáról ismert Azahriah. Ha nem hallottam azt legalább hússzor, hogy Nem Azahriah a hibás!, akkor egyszer sem. Kicsit már túl van tolva ez a sztori. Utána egy rövid kaja beszerző kitérő után Mercyful Fate koncert következett. A színpad egy nagy piros lepellel volt takarva, hogy kezdésig semmit se lássunk a díszletből, és így nem is maradt el a hatás. Egy magas, márványszerű lépcsősor tetején pirosan világító Baphomet, fölötte fehéren világító fordított kereszt. A vokalista King Diamond először maszkban lépett... hát, lépcsőre, fején töviskoronában és piros köpönyeget viselve. Később a maszk lekerült, felfedve fehérre festett arcát. Igazából ellopta a showt, védjegyévé vált magas sikolyait is hallhattuk.
  Mercyful után a Lazarvs volt a végső állomás. Ez a három magyar srác is olyan, akikre érdemes odafigyelni. Aznap is megtöltötték a Fezen klubot különleges sludge metál hangzásuk vonzotta az embereket. A koncert után kicsit még bolyongtunk a fesztiválterületen, de mivel sehol nem szólt kedvünkre való zene (tehát nem volt rockdiszkó) ezért a távozás mellett döntöttünk, persze csak miután körbe táncoltuk (meglehetősen bénácska módon) a diszkó sátrat.
  
  Péntek
  A pénteki és szombati napokon a legnagyobb a nyüzsgés, mert a dolgozó emberek szabadnap kivétele nélkül élvezhetik a fesztivált. Ezen a napon úgy döntöttem, hogy első sorból szeretném végighallgatni az Epica zenekar koncertjét. Éppen ezért már háromkor a fesztivál területén róttam a köröket. Megleptem magam egy Fezen 25-ös pólóval, melyet a merchsátorban lehetett kapni a két nagyszínpad között, a fellépők saját pólóival együtt. Utána kipróbáltam az úgynevezett buborékgofrit, amit az egyik apró bódéban lehetett vásárolni. A banánosat mindenkinek bátran ajánlom, bár azt kevésbé, hogy Kalapács koncert alatt majszolja el.
  A Kalapács utólagos átszervezés végett került a lineupba, és 16:30-kor indította a színpadot. Szerencsére már itt elértem a kordont, így első sorból hallgattam a műsort. A dalok egy része még a pokolgép-korszakból származott, és ezek nagyobb sikert is arattak a közönségnél. Utánuk az idén 50 éves Lord zenekar következett. A Hargitától azóta is daltapadásom van. A magyar rock oszlopos tagjai megalapozták a hangulatot a napnyugtakor színpadra lépő Ossiannak.
  
  Paksi Endre csapata sok régi kedvencet megszólaltatott, és előadták az új slágert, a Békesség Sugárutat is. Aki nem tudná, a dal refrénje egy South Park referencia köré épül. A sok Ossian pólós rocker hangosan énekelte a dalokat, az összes korosztály képviseltette magát ezen a koncerten. Végül érkezett a szimfonikus metál oszlopos holland tagja, az Epica. A koncertjüket sajnos telepöttyözték a technikai bakik. Sokszor elszállt a hangosítás, és a harmadik számot Simone újra is indíttatta előröl. A fény és Simone fehér ruhája és a szoprán hangja egészen egy földre szállt angyal hatását keltette bennem. Az első sor lehetővé tette nekem, hogy interaktáljak a zenekar tagjaival. Mark Jansen észre is vett, és együtt ugráltunk, és végig felém mosolygott. A koncert végén kaptam pengetőt és setlistet is, szakszerűen egy vizespalackra celluxozva. Ezek miatt az ereklyék miatt (is) megérte nyolc órát ácsorogni, az bizonyos.
  
  Szombat
  Az utolsó és egyben a legnépszerűbb nap. A Nightwish pólók elözönlötték a Fezent. Aznap is a tegnapi taktikámat alkalmaztam, és már a Down for Whatever alatt igyekeztem beférkőzni az első sorba, de az előző naphoz képest sokkal hamarabb betelt. Szerencsémre mégis sikerült bepréselni magam a kordonhoz. A DFW-t pedig meglepően nagy érdeklődés övezte, már a nap első koncertje is tömeget vonzott. Ők is egy olyan zenekar, akikre érdemes vetni egy pillantást. Az erős kezdés után következett a gyakran egymás után játszó páros, a Depresszió és a Road. Mindkét bandának összeszokott és kitartó rajongótábora van, és most is két erős koncertet élvezhettek. Éneklés, pogó, tombolás. Avagy, hogy Halász Ferit idézzem, “kulturált táncolás”. Road alatt a konfetti mellett sörjegyeket is lőttek a tömegbe. Mondanom sem kell, a következő negyven perc ezeknek a hajkurászásával telt.
  
  Az est fénypontja mégiscsak a Nightwish volt. Régi és új dalok egyaránt szerepeltek a setlistben, az érzet olyan volt mintha egy fantasyfilmben szerepeltünk volna. Hallhattuk a Noise-t, a Planet Hell-t és a Nemo-t is. Floor szó szerint kitöltötte a színpadot, néha még táncolt is. Ezen a napon is szerencsés helyet választottam magamnak, ugyanis Emppu elé sikerült állnom. Szorgos (ám nem jó) éneklésem ő is egy pengetővel jutalmazta, de a koncert végén legalább egy tucatot eldobott, hogy sok ember vihessen haza valami emléket. Az egyik a kobakomon landolt, úgyhogy elmondhatom, hogy fejbe dobott a Nightwish gitárosa egy pengetővel. A pirotechnikájuktól pedig azóta is füstöl a szemöldököm.
  
  Összességében mindenkinek tudom javasolni a Fezen fesztivál meglátogatását. A sokféle zene, emberek és élmények miatt megéri. Remélem a kemping-szituációt jövőre megoldják, hogy elkerüljük az ingázást. A buborékgofrit pedig feltétlen próbáljátok ki!


Kulcsszavak:
  nightwish     mercyful fate     epica     ignite     meshuggah     kalapács     karácsony     rudán joe     zslenszky     elefánt     fish     carson coma     30y     zaporozsec     esti kornél     blahalousiana     bagossy brothers company     krúbi     sorbon sexual     omega diatribe     continoom     the iron maidens     useme     cadaveres     auróra     vad fruttik     brains     lóci játszik     belga     takács tamás band     diabolus in musica     dalriada     strong deformity     don gatto 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Elefánt
Brains
Strong Deformity
Fish!
Auróra
Cadaveres De Tortugas

 kapcsolódó cikkek: 

Meshuggah, Avatar, The Halo Effect

Képzőművészeti alkotásról nagyszínpadot elnevezni? Közönségszavazással?? A Fishingen simán!

Nemzetközi hírű kórussal indul a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozata a 800 éves bazilikában

Nagyböjti koncertsorozat nemzetközi hírű kórussal Pannonhalmán

Az akadályokat leküzdve született meg a Heavy Brains új lemeze
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kapcsolódó fotók: 

NIGHTWISH - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

NIGHTWISH - 2022. december 20., HUMAN. :II: NATVRE EUROPEAN TOUR 2022 - PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA

MERCYFUL FATE - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

EPICA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

IGNITE - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

MESHUGGAH - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

KALAPÁCS - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

KARÁCSONY JÁNOS+ BÉRCES VIKTOR - 2022. augusztus 10. BARBA NEGRA

RUDÁN JOE BAND - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

ELEFÁNT - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
FISH! - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| CARSON COMA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| 30Y - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| ZAPOROZSEC - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| ESTI KORNÉL - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| BLAHALOUSIANA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| BAGOSSY BROTHERS COMPANY - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| KRÚBI - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| OMEGA DIATRIBE - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| CONTINOOM - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| THE IRON MAIDENS - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| USEME - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| CADAVERES - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| AURORA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| VAD FRUTTIK - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| VAD FRUTTIK - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| BRAINS - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| LÓCI JÁTSZIK - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| BELGA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| DIABOLUS IN MUSICA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| DIABOLUS IN MUSICA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| DALRIADA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| STRONG DEFORMITY - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
| DON GATTO - 2022. július 26-30. FEZEN 25.
 kapcsolódó videók: 

NIGHTWISH
Kispál és a Borz - Fishing on Orfű 2015
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 over the rainbow    waking into nightmares    kontroll csoport    dr living dead    rompeprop    high on fire    transformers 3 f    turn of mind    emma watson    royal republic    guns n’ roses    tom cruise    pál utcai fiúk    them crooked vultures    vasárnapi gyerekek    volumes    a papháború a vámpírok ellen    csata: los angeles    untsoppable    mission: impossible    papa roach    tündérgyár    rimszkij-korszakov    system of a down    therion  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!