hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2022. július 19. kedd   06:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kihagyhatatlan tartalmak igazi ínyenceknek - 7 új koncertfelvétel a Müpa videótárában


  A Müpa gondoskodik arról, hogy a közönségnek a nyári programszünet alatt se kelljen nélkülöznie az igazán üdítő kulturális élményeket. Hét vadonatúj felvétellel bővült a Müpa online médiatára, így július 18-tól a nézők alig néhány kattintással többek közt olyan emlékezetes koncerteket élhetnek át újra a képernyők előtt, mint Kobajasi Kenicsiró és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye, Rufus Wainwright csodálatos estje, Snétberger Ferenc vagy Beck Zoltán nagyszerű koncertje.
  
  S hogy melyik koncertfelvétel miért különleges? Az igazi élő legenda, Kobajasi Kenicsiró 2018-as vendégszereplése nemcsak azért sorolható a felejthetetlen előadások sorába, mert Dvorák legszebb műveit vezényelte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, hanem mert a zeneszerző h-moll gordonkaversenyét a kivételes csellóművész, Várdai István előadásában csodálhatta a hallgatóság. A japán dirigenst egyébként a magyar közönség már közel ötven éve a szívébe zárta, hiszen 1974-ben a Magyar Televízió Karmesterverseny című műsorában elsöprő sikert aratott. Az elhangzó műről pedig mindent elárul Brahms vallomása: „ha tudtam volna, hogy csellóra ilyesmit lehet komponálni, magam is megpróbálkoztam volna vele”. 2020-ban a Müpa évente megrendezett zenei maratonjával az akkor éppen 250 éve született Beethoven halhatatlan munkássága előtt tisztelgett: a reggeltől-estig tartó eseménysorozat keretében csendült fel a zeneszerző Esz-dúr szeptettje is, amelyet a szerző a 18. század utolsó évében komponált és ajánlott Mária Teréziának. A Budapesti Fesztiválzenekar hét kiváló művészének előadása méltón tükrözi azt a zenei zsenialitást, ami miatt a mű pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert. Aki még nem hallotta a magyar trombitaművészek krémjét egy színpadon, azoknak kihagyhatatlan élményt fog nyújtani a Trumpetissimo című trombitagála felvétele is. A hangszer hat legkiválóbb egyénisége - a nemzetközi koncertszínpadok állandó vendégei, Boldoczki Gábor, Pálfalvi Tamás, Tarkövi Gábor és Richter Gábor, valamint két ifjú tehetség, Rónai Gábor és Seidl Dénes a Liszt Ferenc Kamarazenekarral karöltve lenyűgöző módon idézte meg a barokk kor varázslatos zenei világát.
  
  A világhírű gitárművész-zeneszerző, Snétberger Ferenc 2017-ben egy igazi nemzetközi nagyágyúkból álló trióval érkezett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hogy készülő közös lemezük zenei anyagát már a lemezfelvétel előtt meghallgathassa a hazai közönség. Snétberger legfrissebb formációját olyan művészegyéniségek alkották, mint a brit bőgős, Phil Donkin, és a New Yorkban élő, magyar dobos, Németh Ferenc. Bár a zenei virtuozitást e három nagyszerű muzsikus neve is maximálisan szavatolja, a trió ez alkalommal Nils Petter Molvær norvég trombitaművésszel egészült ki, a koncert felvétele tehát bizonyára azoknak a szívét is megdobogtatja majd, akik jelen voltak az eseményen és azokat is megörvendezteti, akik akkor lemaradtak, ez alkalommal azonban a képernyők előtt pótolhatják az élményt! Rufus Wainwrightról biztosan elmondható, hogy a világ legsokoldalúbb művészei közé tartozik, akinek neve épp úgy fogalom a klasszikus, mint a könnyűzene rajongóinak körében. A különleges tehetséggel megáldott és összetéveszthetetlen hangú előadó-dalszerző 2017-ben másodjára lépett fel a Müpa színpadán szólókoncertjével. A hangversenytermi est anyaga gazdag válogatást nyújtott a kanadai-amerikai előadóművész közel húszévnyi zenei terméséből, amelyek közül természetesen gyermeke nagyapjának, Leonard Cohennek világhírű Halleluja-feldolgozása sem maradhatott ki. Az European Mantra zenéje igazi ínyencségnek számít: nem csak azért, mert hangzásviláguk számtalan műfaj, így a pop, blues, metál és funky stílusjegyeiből egyaránt merít, hanem azért is, mert igazi kuriózum, ha sikerül elcsípnünk egy-egy koncertjüket. A nemzetközi viszonylatban is az élvonalba tartozó, évek óta külföldön élő dobos, Borlai Gergő 2001-ben alapította a bandát két állandó taggal, Lukács Péter gitárossal és az EmeRTon-díjas Nagy János billentyűssel. B.O.T. című albumuk 2019-es lemezbemutató koncertjén, basszusgitár fronton Barabás Tamással egészült ki a formáció. A 30Y rajongótáborának legnagyobb örömére nem maradhatott ki a nyári meglepetéstartalmak sorából Beck Zoli önvallomásos színdarabja, A nemzedék nélküli ember sem, amelyet 2021-ben utoljára a Müpa hangversenyterméből közvetített online vetítésen hallhatott a közönség. 21 dal, 2000 szó egy felvonásban – ennyi épp elég egy feledhetetlen estéhez!
  
  A várva várt koncertfelvételek a Müpa videótárában teljes terjedelmükben a Müpa+ hűségprogram tagjai számára elérhetőek, így aki szeretné megtekinteni a frissen felkerült tartalmakat, válogatni a korábbi koncertkülönlegességek közül, vagy videós formátumban is megnézni a Müpa legújabb, Húzónév című podcastsorozatának epizódjait annak nincs más teendője, mint néhány kattintással regisztrálni a Müpa weboldalán.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the mono jacks    demonlord    teurgia    funeral for a friend    limbless    the ting tings    mel gibson    vallenfyre    whocares    synchronring    boros lajos    onerepublic    the 88    piramis    dreamworks    tower heist    charlie winston    solution    sebők    myrath    kyuss    gyalázat    the unknown    feltbeats    devourment  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!