hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. július 15. péntek   06:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Vasárnap kezdődik az Echo Nyári Akadémia Fehérvárcsurgón


  Az egyhetes programsorozatnak a Károlyi-kastély ad otthont július 17-24. között.
  Egy hét elmélyült és intenzív műhelymunka zenészeknek, amelybe a közönség is betekinthet, délután kávékoncertek, eseténként változatos klasszikus-, népzenei-, jazz-, és kortárs hangversenyek várják az érdeklődőket a csodálatos fehérvárcsurgói Károlyi-kastély tereiben az Echo Nyári Akadémián vasárnaptól.
  
  A nyitókoncerten Mendelssohn trióit szólaltatja meg Fülei Balázs zongoraművész, az Akadémia alapító-művészeti vezetője valamint zenésztársai, Kováts Péter és Varga István, amihez Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész fog felolvasni Mendelssohn leveleiből és naplórészleteiből. Népzenei koncertet ad a Fanfara Complexa, jazzkoncertet az Oláh Kálmán Jr. Kvartett. Sor kerül az egyik legragyogóbb fiatal zeneszerző, Virág András Gábor szerzői estjére is. Elhangzik Messiaen Kvartett az idők végezetére című remekműve Rumy Balázs klarinétművész közreműködésével, az ünnepi zárókoncerten pedig valamennyi résztvevő fellép majd. Érdekesség, hogy idén Kínából, Indiából, Amerikából, Dániából és Csehországból is érkeznek résztvevők az Akadémiára. Hagyományszámba megy a borkóstoló, amit idén is a csipketeraszon rendeznek meg.
  
  „Amikor 2016-ban ellátogattam a kastélyba, rögtön megálmodtam ezt a programot, ami nekünk, zenészeknek egy sziget – tér és lehetőség a beszélgetésekre, elmélyült műhelymunkára, amelybe örömmel engedünk betekintést az érdeklődőknek. A sorozat minden eseménye nyitott: az órák és a délutáni koncertek ingyenesen, az esti hangversenyek pedig jeggyel látogathatók.” (Fülei Balázs)
  
  A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt hat év folyamán kialakult a „menetrend”: minden nap reggeltől kora délutánig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária, és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.
  
  
  
  Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek. A nyitóhangversenyen Kováts Péter, Varga István, és Fülei Balázs „Nyolcszemközt Mendelssohnnal” címmel ad koncertet, Mendelssohn zongorás trióinak egyes tételei között pedig a Kossuth-díjas színművész, Blaskó Péter olvas fel részleteket a zeneszerző családtagjainak írt leveleiből.
  
  Július 19-én az Oláh Kálmán Jr. Quartet koncertezik a kastélyban, 20-án a friss Bartók-Pásztory díjas zeneszerző-orgonaművész, Virágh András Gábor szerzői estjét rendezik meg, és 21-én lép színpadra Fanfara Complexa. A kortárszenei, jazz, és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel. Július 22-én egy zenei különlegesség, egy viszonylag ritkán hallható darab hangzik el a kastélyban: Messiaen Kvartett az idők végezetére című darabját a nyári akadémia három tanára az erre a koncertre vendégként érkező Rumy Balázs klarinétművésszel játssza. Három napon keresztül – július 20-23-én – a délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzuson résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja.
  A nyári akadémia zárókoncertjét július 23-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.
  
  Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon – idén a Fülei Pince készül borbemutatóval és látványkonyhával – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik: július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt.
  Az Echo Nyári Akadémia minden programja nyilvános, egész héten át szeretettel várják az érdeklődőket.
  
  Jegyfoglalás ide kattintva
  
  
  
  




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 konflikt    ÖrdÖg    alteriah    minimax    tilos az Á    wien    both miklós    veszprém    music television    van még remény    vészkijárat    hol van ilyenkor a rendőrség?    lovasi    tius norma    exivious    nicole holofcener    george w. bush    porcupine tree    blood for blood    nyomorultak    hawtwhore heights    crowbar    amerikai pite    don gatto    falka  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!