hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. július 13. szerda   08:04
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 2022


  Negyedik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált Budapesten augusztus 25-30. között. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba az ismert kamarazenei repertoár mellett külön figyelmet fordítva a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra.
  
  Ebben az évben először a New Millennium Nemzetközi Akadémia szakmai programja is csatlakozik a sorozathoz. A nyitókoncerten a V4 Vonósnégyes debütál a Magyar Zene Házában az együttes számára írt új, kortárs művek bemutatásával. A fesztivál további eseményeinek a Régi Zeneakadémia és a Festetics Palota ad otthont, többek között olyan művészekkel, mint Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt), vagy Josu de Solaun (zongora), illetve a visszatérő művészek közül Georgy Tchaidze (zongora) Bartosz Koziak (cselló), Haruka Nagao (brácsa), Győri Noémi (fuvola), Bábel Klára (hárfa) és a fesztiválalapító, Miranda Liu (hegedű). A részletes programról a nmicmf.com oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 
  
  Unikális nemzetközi együttműködésre kerül sor a fesztivál nyitóestjén pénteken este a Magyar Zene Házában, ahol a fesztiválalapító kezdeményezésére az elmúlt évben frissen megalakult V4 Vonósnégyes – Miranda Liu (HU/USA) 1. hegedű, Daniel Rumler (SK) II. hegedű, Tomaš Krejbich (CZ) brácsa és Bartosz Koziak (PL) cselló – ad koncertet. A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít, a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A kvartett célja, hogy kulturális gazdagodást hozzon létre a V4-országokban, és a V4-országok zenészeit és zeneszerzőit bemutassa. Az együttes és egyben az együttműködés magyarországi debütálására a IV. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál nyitókoncertjén kerül sor, ahol Antonín Dvořak utolsó vonósnégyese mellett négy ősbemutató is hallható lesz, Jiří Kabát (Csehország), Kuba Krzewiński (Lengyelország), Iris Szeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzi műsorra a kvartett. 
  
  A további napokon délutáni és esti koncertekre várják a közönséget. A műsorban megemlékeznek a zenetörténet aktuális évfordulóiról, valamint az ismert kamarazenei repertoár mellett ritkán hallott műveket tűznek műsorra.
  
  „A műsorválasztással – ahogy az egész fesztivállal is – az volt a célunk, hogy a kamarazenélés örömébe a közönséget is bevonjuk, nemcsak az ismert és kedvelt művekkel, hanem teret adva kortárs, vagy ritkán hallott szerzőknek is. Nagyon boldog vagyok, hogy az általam alapított nemzetközi akadémia szakmai programja mellett – amely idén csatlakozik a fesztiválhoz – a fesztiválprogramba is különleges művészeket tudtunk meghívni és annak különösen, hogy a régóta szervezett és mindannyiunk számára művészileg nagyon inspiráló együttműködésünk a V4 vonósnégyessel most meg tud valósulni, több koncerten is játszhatunk együtt. Ezzel a kvartettel kortárs művek létrejöttét tudjuk támogatni, ami mindannyiunk számára fontos és amelyre az idén négyéves fesztiválunk keretein belül korábban is nagy figyelmet fordítottunk a nemzetközi zeneszerzőverseny meghirdetésével.” (Miranda Liu)
  
  A szombat délutáni koncerten Johannes Brahms halálának 125. évfordulójára tisztelettel ad szólókoncertet a versenygyőztes spanyol-amerikai zongoraművész, Josu de Solaun a Régi Zeneakadémián. Ő az egyetlen olyan spanyolországi zongoraművész, aki megnyerte az Enescu- és az Iturbi-versenyt is, és az áhított bukaresti díj elnyerése után meghívást kapott a spanyol király és királynő privát fogadására a királyi palotába. Szólistaként is a legnevesebb zenekarokkal játszott együtt, így öröm, hogy idén fesztiválunkon üdvözölhetjük.
  
  Szombaton este a Régi Zeneakadémián a romantika korszakából válogatta műsorát az öt fellépő remek művész: Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora). Elhangzik egy-egy mű Brahms és Dvořak, valamint Amy Beach, Clara Schumann és Alekszandr Szkrjabin életművéből.
  
  A vasárnap délutáni koncerten a magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert Kossuth-díjas zeneszerzője, zenepedagógusa Eötvös Péter művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében ezzel tisztelegve a szerző életműve előtt. Vasárnap este a Festetics Palota Tükörtermében elhangzik Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben. A műsor további programja is igazi unikum: Bedřich Smetana: Moldova szóló hárfára, Mikhail Mchedelov: Variációk egy Paganini témára és Ludwig van Beethoven: D-dúr szerenád.
  
  Hétfő délután Georgy Tchaidze zongoraművészt üdvözölhetjük a Régi Zeneakadémián, aki Franz Schubert: f-moll Impromptu-jét és Beethoven: Hammerklavier szonátáját szólaltatja meg. Az orosz származású és több, mint 10 éve Berlinben élő zongoraművész debütálása óta visszatérő vendége a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak.
  A fesztivál záróeseményén, hétfőn este a Régi Zeneakadémián Dohnányi: c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck: A-dúr szonáta és Beethoven: B-dúr triója is szerepel műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu  hegedűművész, Bartosz Koziak gordonkaművész Lengyelországból, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész.  
  A délutáni koncertek 17.00 órakor, az esti koncertek 19:30-kor kezdődnek.
  
  
  Jegyek és bérletek a fesztivál weboldalán:
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 werk akadémia    nick mccarthy    arany jános    neokhrome    puszi    hollywoodoo    astral doors    ordog    ektomorf    beyond the bridge    antillectual    pure love    concerto    zagar    a day to remember    sin of god    eddie vedder    savage messiah    brendan tobin    pet shop boys    air    the all-american rejects    full of hate    the mono jacks    csík  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!