hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2022. július 12. kedd   08:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megújulásban múlt és jelen: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán


  Zenei kuriózummal indít a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál. Korunk „reneszánsz művésze”, a kiváló karmester, zongorista és zeneszerző Lera Auerbach saját szonátájának európai premierjét játssza, a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel. A Pannonhalmi Főapátság tereit 2022. augusztus 26–28. között ismét a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai töltik meg különleges élményekkel. A fesztiválvendégek ezer év bencés spirituális hagyományában is megmerítkezhetnek.
  
  A Biblia szerint a megújulás hitvallás arról, hogy az ember újra meg újra hűtlen, Isten pedig újra meg újra hűséges. Továbbá már megvalósult történés, hiszen Isten Jézus Krisztusban egyszer s mindenkorra megújította és teljessé tette a világot. A megújulás mélyen emberi és közös vágya, tapasztalata áll a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális évadának és a XVIII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválnak a középpontjában.
  Az Arcus Temporumon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre. Az időívek hídjának két pillérét idén a barokk mester, J. S. Bach és a kortárs kiválóság, Lera Auerbach zenéje adja. „Találkozásuk” a megújulás reflexiója: új szakaszt nyit, egyszersmind az örökkévalóságba tekint „Egy befejezetlenül maradt remekmű részletei, egy tűzben elveszett, de főnixmadárként újjáéledt hommage, egy európai premier és Bach ritkán tetten érhető könnyedsége” – mondja Mona Dániel zenetörténész az idei zenei kínálatról.
  
  Keller András hegedűművész neve szinte összeforrt a fesztivállal, és mindenkor a minőség garanciája. Az Arcus Temporum művészeti vezetője ezúttal is a zenei élet elitjét hozza el a Pannonhalmi Főapátságba. Lera Auerbach mellett többek között a Concerto Budapest, a Keller Quartet, az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin hegedű-, Kelemen Barnabás hegedű-, Csalog Gábor zongora-, Kaczander Orsolya fuvola-, Perényi Miklós gordonka- és Fenyő László csellóművész előadását élvezhetik a vendégek a három nap folyamán.
  
  Az irodalmi programok érdeklődői egy könyörtelenül őszinte és megrendítő színházi felolvasóestre készüljenek, hisz az előadás alapját adó novella is pont ilyen. Nádas Péter Kossuth-díjas író személyes halálélményét írta meg Saját halál című művében, amely Dömötör András rendezésében elevenedik majd meg a színpadon. Az íróval személyesen is találkozhatunk az Arcuson. Nádas Pétert – mint a fesztivál irodalmi díszvendégét – Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi megújulásairól. A szerző azont túl, hogy kiváló író, kiemelkedő fotóművész is, fotótárlata különleges látásmódjába enged bepillantást.
  Vajon hogyan születhet újjá élőképben egy régi műalkotás, egy mai fotó vagy épp egy saját mű? Az Arcus Junior Alkotótábor adja meg erre a választ. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a tavalyi év után, idén ismét meghívást kaptak, hogy inspirációt merítve a Szent Hegy és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből közös alkotást hozzanak létre. Az izgalmas kísérletbe ezúttal a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatója is bekapcsolódik.
  
  A gazdag programkínálat a spirituális élményekben teljesedik ki. A fesztivál vázát a szerzetesközösség imádságos napirendje adja, amely több mint ezer éve határozza meg a pannonhalmi bencések életét. Minden testvér amator loci, azaz a „hely szerelmese”. Erről a különleges, hagyományokban gyökerező kötődésről tesznek tanúbizonyságot minden egyes alkalmon, amit az Arcus Temporumon felkínálnak. Ezen a három napon nem csak a monostort és gyűjteményeiket, de valamiféleképp életüket is megosztják a vendégekkel. Például amikor közös ünneplésre hívnak a 2012-ben felújított Szent Márton-bazilika megszentelésének 10. évfordulóján. És akkor is, amikor pont a Megújulás évadára elkészült Ásványtár kincsei között tartanak vezetést.
  
  A Pannonhalmi Főapátság abban bízik, hogy a XVIII. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vendégei a Szentírás, a szerzetesi hagyomány, a pannonhalmi szerzetesközösség jelenlegi lelkiségi kincsei, valamint a kortárs művészeti reflexió fényében rátekintenek saját élethelyzetükre, igényeikre és tapasztalataikra, és akár a megújulás néha fájdalmas, olykor pedig lelkesítő útján is elindulnak.
  
  Részletes program
  
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 túl jó nő a csajom    piggy d    ladytron    kopaszkutya    angelina jolie    trousers    michel gondry    the raven age    ralph fienenes    velvet revorver    abracadabra    mötley crüe    oneheadedman    kengyelfutó gyalogkakukk    keith richard    chalaban    bruce springsteen    fajkusz    sin of god    időgép    the smurfs movie    the new roses    tsjuder    hypocrisy    gábor andrás  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!