hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2022. július 8. péntek   06:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A legnagyobb olasz városokba kaptak meghívást a Cziffra György-emlékév programjai
A mottó továbbra is: A zene szabadsága

  Júliustól decemberig többek közt Imola, Milánó, Torinó és Róma látja vendégül a Cziffra 100 emlékév programjait. Balázs János, az emlékév művészeti vezetője mellett további neves művészek és fiatal tehetségek is fellépnek.
  
  A Cziffra György születésének 100. évfordulójára szervezett emlékév sűrű nemzetközi programsorozattal biztosítja a folyamatos magyar zenei jelenlétet a világ nagyvárosaiban: Párizs, Genf, London, Doha és Bécs mellett az emlékév részeként Olaszországban is nagyszabású koncertsorozat ünnepli a kalandos életű zongoraművészt. A „zene szabadsága” mottó mögötti művészeti koncepció ritka és különleges élményt ígér, ugyanis Cziffra nemcsak virtuozitásáról, de rendszeres rögtönzéseiről is ismert volt. A zenei identitását számos hatás érte, melyet szabadon, kötöttségektől mentesen épített be előadóművészetébe. Balázs János, az emlékév megálmodója és a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója nemcsak felidézi és gondozza ezt a stílust, de előre is tekint. Nem titkolt célja, hogy e zenei megközelítés előtt a lehető legszélesebbre tárja az ajtót és tovább erősítse a spontán zenei invenció helyét a klasszikus koncertpódiumokon is. Az emlékév nemzetközi programjai erre is kiváló alkalmat biztosítanak. “Cziffra virtuóz játékmódjának ikonikus eleme volt az improvizáció, melyet jómagam is szívesen használok koncertjeimen, kadenciákban és átiratokban egyaránt, sőt akár közösen rögtönözve jazz-, népi- vagy hagyományos cigányzenekarokkal is.” – nyilatkozta a Kossuth-díjas zongoraművész.
  
  A programsorozat Itália legnagyobb városaiba kapott meghívást. Az egyik legpatinásabb olasz művészeti esemény, az Emilia Romagna Fesztivál rögtön két teljes napot is a Cziffra100 programsorozatnak szentel koncertekkel és kiállítással. A fellépő művészek között lesznek fiatal virtuózok, mint Devich Gergely, Janszó Orsolya és Borbély László, a második napon pedig Balázs János és Ifj.Sárközy Lajos zenekarával lesz az est főszereplője. Ezt követően, július 14-én Fülei Balázs A Nápoly melletti Teanoba látogat, a Teano Archeologie Museumban ad szólókoncertet.
  
  Novemberben Milánó és Torinó a folytatás, ahol Takács-Nagy Gábor vezényletével az Anima Musicae Kamaraegyüttes lép fel. A neves Verbier Fesztivál kamarazenekarát is irányító Takács-Nagy Gábor a magyar és nemzetközi koncertszínpadok ünnepelt karmestere. A legendás Takács Kvartettet alapító muzsikusa - aki a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere is - Bartók és Liszt műveit dirigálja az olasz közönség számára, Balázs János közreműködésével. Torinoban emellett a közönség megtekintheti a Cziffra György életét feldolgozó A Virtuóz című filmalkotást is.
  
  Az Olaszországot körülölelő programsorozat záróeseményére Rómában, az olasz zenei élet egyik központjában, a Conservatorio de Musica Santa Ceciliaban kerül sor.
  
  “Fontos, hogy a magyar zene a világ minden szegletében jelen legyen.” - szögezi le Balázs János. “Erre kiváló alkalmat ad az általunk megálmodott Cziffra György-emlékév, mely nemcsak a múltat, de a jelent és a jövőt is képviseli. Párizsban Eötvös Péter új zongoraversenyét mutattuk be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, a Bécsben és Londonban szervezett koncerteken fiatal magyar tehetségek is bemutatkoztak. Remélem olaszországi meghívásaink is tovább erősítik zenei nagyhatalomként elkönyvelt jelenlétünket a világban, továbbá, hogy mottónk, “a zene szabadsága” minden egyes koncerttel egyre nagyobb utat tör az általunk képviselt szabad, kötöttségektől mentes zenei felfogásnak.”
  
  A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
Nagy sikerrel mutatta be a Thália Színház az Egy a ráadás című új bohózatát!
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fran palermo    fabricius anna    larry hangman    we butter the bread with butter    wave goodbye    vicky sunday    trentemoller    budapest bár    masterica    death by stereo    deck attack    red hot chilli peppers    headbangers ball    notimefor    búvópatak     ulver    a thousand suns    eradication    zonaria    abysmal dawn    elvenking    larry hangman    subliminal merger    demonlord    erőszakik  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!