hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. június 19. vasárnap   21:22
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Red Hot Chili Peppers
2022. június 15. Puskás Aréna Budapest

  2022. június 15-én ismét fellépett a Red Hot Chili Peppers Budapesten. A négy fenegyerek a Puskás Arénában nyomta a rock and rollt, ami átadása óta még nem adott helyszínt koncerteknek. Nagy gonddal fedték le az éves szinten több millióért karban tartott gyepet, nehogy kiugrálja a felajzott közönség. Az este különlegessége volt, hogy a 2019-ben harmadszorra is a bandához csatlakozott John Frusciante gitározott. Ő pont úgy töltötte a rekreaciós idejét a korábbiakban, illetve gyógyult drog függőségéből, hogy az 1996-os, és a 2016-os dupla koncertet is kihagyta kis hazánkban.
  
  A csapatot 1983-ban, Los Angelesben alapította az énekes, dalszerző Anthony Kieds, és a magyar származású Michael Balzary (Flea) basszusgitáros (ezt bizonyította, hogy helyesen ki tudta mondani Budapest nevét). Az együttesnek voltak mélypontjai, hiszen túladagolása miatt elvesztették Hillel Slovak gitárost 1988-ban, és a tagcserék mellett a kábítószer is állandó problémát okozott. Chad Smith dobos ugyanebben az évben csatlakozott.
  Frusciante összesen, három részletben 17 éve játszik a bandában, tehát régi motoros, összeszokott csapat a RHCP, akik a lázadó húszas éveiket elhagyva (mindenki emlékszik a meztelen plakátjukra, szerintem), 60 felé közelítve, már sok mindent látott, és tett le az asztalra. A közel 40 év alatt 12 albumot jelenítettek meg, és 7 Grammy-díjat vihettek haza.
  
  A zenekar tavaly jelentette be egy híradónak álcázott, végül arcon pörgős videóval, hogy az Unlimited Love című albumukkal, világ körüli turnéra indulnak. Ennek ötödik állomása volt a magyar főváros. A dalok listáját folyamatosan változtatják, ezért itt is lehetett számítani némi meglepetésre. Az talán kevésbé volt a rajongóknak kellemes, hogy rövidítettek rajta, és sokak szívfájdalmára kikerült az Under The Bridge a programból.
  
  
  
  Már a metrón érezhető volt a buli előszele, ahogy közelítettem a helyszín felé. Rengeteg banda pólós rajongót láttam, többnyire sörrel a kézben. A környező utca lezárása és a rendőri jelenlét jól is jött, hiszen közel 50.000 ember vonulására kellett számítani. A covid két éve után már önmagában furcsa élmény volt hömpölyögni a masszával. Nálam az sem mindennapos, hogy foci stadiont látogatok, ezért újdonság volt a monumentális épület is, aminek valóban van egy grandiózus alaphangulata.
  
  Az estét Thundercat nyitotta, aki szintén Los Angelesből származik. Az énekes, dalszerző, basszusgitáros, egy rendkívül színes egyéniség, akit a Suicidal Tendencies bandában ismerhettünk meg. Játékára a Funkprogresszív, a R&B, soulelectronicaacid jazz és a psychedeliacrossover thrash is jellemző. Érdekes jelenség volt kinézetre is, de az sem átlagos, hogy mit hoz ki egy basszusgitárból. Őt követte a szintén amerikai, de New Yorkból származó Nas, aki viszont rappelt. Nekem kicsit stílusidegen volt ez az összeállítás, de legalább mindenki hallgatott olyan zenei stílust, amit nem feltétlenül szokott.
  
  Az átszerelés után, háromnegyed kilenkor aztán már nem kellett tovább várni, mert Smith megkongatta a mögötte lévő, RHCP logóval gravírozott gongot, és ezzel egy kis jammeléssel kezdetét vette az első menet. Utána az Arund The World és a Dani California következett gyors egymásutánban. Kieds nekem még mindig hosszú hajú siheder a fejemben, a Magnum bajuszt nem tudom megbocsájtani. Fordított piros baseball sapka, egy cicás fehér póló, és egy pöttyös térdnadrág volt rajta, ami úgy nézett ki, mintha felvette volna a twister társasjáték kicsinyített mását. Az elsőre is lejött, hogy jó karban van, és rendszeresen sportol.
  Ezt Flea is hozta, aki felül semmit, alul egy általam sógun szoknyának nevezett ruhadarabot viselt. Nem maradt sokáig kérdés, van-e alatta valami, mert olyan ugrálást rendezett, hogy a fehér fecske is kivillant. Nem tudom elképzelni, hogy ezzel a hiperaktivitással, hogy tudott megülni az iskolapadban. Rövid haja sárgára volt festve, rózsaszín pöttyökkel. Ismerten nagy Lakers rajongó, erről egy tetoválása is árulkodik. Lépett is fel a kedvenc csapata meccsén korábban.
  
  Frusciante sima városnézősben, farmer, csíkos pólóban tolta, szinte ő volt kirívó a hétköznapiságával. Smith kékben volt, de ezt elsőre nem volt könnyű kiderítenem, mert a színpad hátsó része egy led fal volt, és annak többnyire pszichedelikus és rendkívül színes mintája folyamatosan „átszínezte” a dobost. A stadion mérete miatt a két oldalsó hatalmas kivetítő elengedhetetlen volt, javarészt én is ezeken követtem az eseményeket. Ahogy haladt az este, Kiedsről fogytak a ruhadarabok. Végül a pöttyös gatya maradt csak.
  
  
  
  A 16+1 dalból négyet kapott az új lemez, de ezek sokat hűtöttek a közönségen. Elmaradt az együtt éneklés, és a tánc. Mindenki a nagy klasszikusokat várta, természetesen, pedig az It’s Only Natural nálunk hangzott el élőben először. Az 1999-es Californication albumról öt nóta is belefért, köztük a címadó dal is, amitól olyan sikítás támadt, hogy be kellett fogni a fülem. Hasonló ováció tört ki a Snow és a Give It Away első akkordjaitól kezdve. Sokan örültek az I Like Dirtnek is.
  A ráadás természetesen nem maradhatott el. Flea kézenállásban sétált el a gitárjáig, így nem volt kétség a fehér fecskével kapcsolatban, és a rendszeres edzésről sem. A visszában a By The Way zengett el, aztán Smith dobta el a verőit a fél pályáig- hogy stílusos legyek a helyszínnel. Innen már lehetett tudni, hogy az estébe ennyi fért bele. Kieds elköszönt, és nagy sietve elhagyták a színpadot.
  
  A koncert több kritikát kapott, hogy nem volt jó a hangosítás, túl rövid volt, csak egy ráadás volt, és az sem az Under The Bridge, hirtelen elvágták a végét, és nem volt levezetés stb. Én leginkább azt láttam, hogy a rajongók boldogan trappolnak hazafelé, mert lehet, hogy minden megjegyzésben van valami igazság, de itt volt újra ez a legendás csapat, együtt voltunk, buliztunk, mint régen, és talán ez a legfontosabb. Köszi RHCP.
  
  
  



Kulcsszavak:
  red hot chili peppers 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Meghallgatható a Red Hot Chili Peppers új dala, az Eddie

A Red Hot Chili Peppers hamarosan ismét új albummal jelentkezik

Új dal a Red Hot Chili Peppers-től: Poster Child

Red Hot Chili Peppers: World Tour 2022

Hamarosan megjelenik a 12. A Red Hot Chili Peppers album

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

RED HOT CHILI PEPPERS - 2022. június 15. PUSKÁS ARÉNA BUDAPEST- 2022 GLOBAL STADIUM TOUR
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 shrinebuilder    alex somers    avantasia    zinfield    rhapsody    oliva    velőrózsák    kontrollzé    jared leto    duff mckagan    the heartless aisha    jared leto    steven spielberg    kristóf norbert    hentesek    nucleanus    sirenia    skip the use    dead and divine    dodheimsgard    rio    lajkó félix    unknown    bognár szilvi    saxon  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!