hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2022. március 30. szerda   06:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Britten-opera, Mahler és világsztárok az új BFZ-évadban


  Ingyenes európai premierjét tartja Philip Glass művének júniusban, közben új operával, harmadik szimfóniákkal, Ligeti-emlékkoncertekkel és Prokofjev-maratonnal készül az új évadra a Fesztiválzenekar. Szeptembertől folytatódik az Iván mesél sorozat és a külföldi sztárok bemutatása is: érkezik többek között Miah Persson, Vilde Frang, Midori Seiler és Rudolf Buchbinder. A nagyközönség az új szezonra április 7-től vehet bérleteket, május 12-től szólójegyeket és szabadbérletet.
  
  Ingyenes koncerten mutatja be először Európában Philip Glass Rámakrisna-passió című művét a Budapesti Fesztiválzenekar. Az amerikai zeneszerző 2006-ban komponált, a 19. századi India szentként tisztelt tanítójáról szóló darabja június 18-án, a Hősök terén lesz hallható. Előtte, április 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét adják, míg május 28-án ingyenes gyereknapi programokkal készülnek – még az idei szezonban.
  
  Az új évad is nyilvános már: annak nyitányaként szeptemberben a BFZ zeneigazgatója ismét operát rendez, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című, 1954-ben írt kamaradarabját állítja színpadra a világhírű svéd szopránnal, Miah Perssonnal a főszerepben. A két árváról és nevelőnőjükről szóló történetet a korábbi dada és inas szellemei teszik hátborzongatóvá. Fischer Iván szerint a darab rendkívül aktuális: „A különböző realitásokról szól. Van, aki látja a szellemeket, van, aki nem. Aki látja, nem hiszi el, hogy más nem látja őket. Mintha különböző buborékokban keresnénk az igazságot.” Az opera alapjául szolgáló Henry James-kisregényt sokan filmekből ismerhetik, például Nicole Kidman (Más világ) főszereplésével, sőt A Hill-ház szelleme címen legutóbb sorozatban is feldolgozták.
  
  Az évadban előadott szimfóniák közül kiemelkedik Mahler monumentális kilencedikje: a jövő januárban elhangzó, közel másfél órás mű Herbert von Karajan szerint egy másik világból, az örökkévalóságból jön. Novemberre kihagyhatatlan koncertprogramot ajánl a BFZ: barokk bevezető után újra Budapesten hallhatjuk a norvég Vilde Frangot, aki a zenetörténet egyik legnehezebb versenyművét, Bartók 2. hegedűversenyét adja elő, majd Schubert egyórás, „Nagy” C-dúr szimfóniája koronázza meg a műsort. A szezonban hallható szimfóniák közül több is – Brahms, Rachmaninov, Saint-Saëns és Beethoven tollából – egyaránt a 3. sorozatszámot viseli. Utóbbi harmadikja a Müpával közös Európai Hidak programsorozat keretében csendül fel, amely ezúttal Amszterdamot hozza közelebb. A szeptemberi koncerten egy szinte csak a tempót előíró kortárs holland darabot is hallhatunk, valamint Mozart egy, a nővérének és magának írt zongoraversenyét, amelyet szintén egy fiatal testvérpár, a Jussen-testvérek adnak elő.
  2023-ban lenne százéves Ligeti György. A világhírű magyar zeneszerzőre többször is emlékeznek a közelgő szezonban: egyedülálló darabjait a Zeneakadémián és a Müpában is meg lehet majd hallgatni, köztük utolsó befejezett művét, a Weöres Sándor-versek ihlette Síppal, dobbal, nádihegedűvel címűt és a híres, 100 metronómot megszólaltató Poème symphonique-ot is.
  A Zeneakadémián folytatódik a Haydn–Mozart-sorozat Takács-Nagy Gábor vezényletével, és nem hiányozhatnak a barokk historikus hangszereken megszólaló koncertek sem. Természetesen a következő szezonban is lesz karácsonyi Titokkoncert és a Müpával közösen rendezett maraton, amely ezúttal reggeltől estig a hetven éve elhunyt Prokofjev zenéjét mutatja be. Továbbra is rendkívül népszerű a lazább hangulatot kedvelőknek szóló Midnight Music, míg aki inkább hétvégi délutáni hangversenyeken hallgatná Fischer Iván szellemes zenemagyarázatait, az új évadban is választhatja a nagy sikerű Iván mesél sorozatot.
  
  A Fesztiválzenekar művészei, illetve Frang és a holland testvérek mellett olyan nemzetközi szólisták és visszatérő vendégek is színesítik az évadot, mint a francia zongorista, Jean-Efflam Bavouzet, a barokk koncertet vezető és azon csellistaként is játszó Nicolas Altstaedt, a BFZ-hez már visszajáró, szintén barokkspecialista Midori Seiler vagy a hat évtizede a pályán lévő, legendás Rudolf Buchbinder, aki Schumann egyetlen befejezett zongoraversenyét adja elő jövő márciusban.
  Jövőre is érkeznek vendégkarmesterek a világ tíz legjobbja között számontartott zenekarhoz: az első vendégkarmester Takács-Nagy Gábor mellett jövőre visszatér Robin Ticciati és Louis Langrée, míg a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai zeneigazgatója, Andrés Orozco-Estrada először vezényli a BFZ-t.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 volband    world painted blood    b.b. king    destruction    led zeppelin    children of bodom    nemes nagy ágnes    carson coma    szabad európa rádió    john lennon    james franco    black-out    d.r.i    novelists    fast five    vomitous    heights    lóci játszik    exploited    hobó-vadászat40    21 jump street     monte cristo    beatrice    Ü    alba hyseni  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!