hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [filmpremier]  2021. december 14. kedd   06:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Salvador Dalí szürrealizmushoz vezető útjának története a mozikban


  December 16-tól érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely Salvador Dalí születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig, 1904-től 1929-ig tartó korszakára fókuszál.
  
  A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film eddig még sohasem látott archív dokumentumokat és felvételeket mutat be a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.
  
  
  
  Dalí kezdetben szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol a művészvilág olyan meghatározó egyéniségeivel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba, majd nem sokkal később oda is költözött, ott ismerkedett meg Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal, akikhez 1929-ben csatlakozott.
  
  A film feltárja Dalí művészetének átalakulását, végigkövetve a folyamatot, ahogy a pályája korai korszakának éveiben az őt ért hatásoknak köszönhetően alkotói stílusa a klasszikusból egyre inkább az avantgárdba hajlott. Bemutatja, miként alakult ki az az utánozhatatlan látásmód és jellegzetes alkotói stílus, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.
  
  A 2018-ban megjelent előző Dalí-filmet – A halhatatlanság nyomában – is jegyző David Pujol alkotásának díszbemutatója december 17-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol felvezető előadást tart Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Egyetem kurátora. A filmet az Uránia mellett országszerte számos további helyszínen, többek között Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is bemutatják.
  
  A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse kezdeményezésére. A végeredmény egy csaknem teljes egészében tradicionális animációval megalkotott csodálatos rövidfilm, egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről, amelyben egy jellegzetes Disney-nőalak végigtáncolja a történetet a számtalan dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 church of misery    steve lukather    manticora    bam margera    fit fat    legion    turunen    gloryhammer    the panic broadcast    pro-pain    szükségállapot    elvenking    jex thoth    arany    tranker kata    paul di´anno    m:pire of evil    czébely csaba    eddie murphy    dwayne johnson    malevolence    elvis jackson    andy serkis    hobó-vadászat40    pomogácsok brutal monsters  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!