hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2021. december 10. péntek   06:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Az ismeretlen B.T.K.


  Tegnap a páholy vendége volt, a ´80-as évek elején alakult óbudai szinti-punk-wave zenekar BTK-ból az énekes Tufi és a billentyűs Vörös Zoli.
  
  Az esemény meghallgatható itt
  
  Páholy előzetesként még annyi, hogy terveink szerint december 23-án karácsonyi punk-psychobilly-ska muzsikák mennek majd, január 6-án pedig egy 2021-es évösszegző műsor várható.
  
  Páholy: BTK zenekar eddigi életmű interjú
  net: www.tilos.hu éter: Budapesten: FM 90.3
  
  BTK zenekarról:
  
  Az óbudai punk zenekar 1982-es megalapítása Molnár Lujó (gitár), és Tamási Antal „Tufi” énekes nevéhez fűződik - Balogh József dobossal és Ruzicska „Ruzi” Zoltánnal ősszel beindult a BTK. Ezen a télen csatlakozott Vörös Zoltán (Casio VL-1 „zseb-szintetizátor), a hangzás immáron punk/new wave = punk-wave lett.
  
  ’83 tavaszán a zenekar részt vett az állami szervezésű, balatonszemesi Rock táborban, ahol a fiatal punk/new wave zenekarokat vette górcső alá az állampárt. A fellépők lehetőséget kaptak, hogy 1-2-3 számos produkciójukat egy szakmai „zsűri” meghallgassa, és stúdió minőségben rögzítették a nótákat. „Természetesen” a tábor valódi célja annak felmérése, megfigyelése volt, hogy ezek a lázongó fiatalok mégis miről énekelnek… A BTK egyetlen, stúdió minőségű korabeli felvétele is itt készült, a „Vágyak” c. szerzemény.
  1983-84-ben több tucatnyi fellépésük volt a korabeli ismert budapesti underground klubokban (pl. Józsefvárosi Műv.ház, Bercsényi Klub, Postás Műv.ház, Pataky Műv.ház, Mozaik Klub, Óbudai Ifjúsági Műv.ház). Felléphettek a Rolls Frakció előzenekaraként a Hajógyári Szigeten, és a Bercsényi Klubban az Európai Kiadóval. A Mozaik klub híres/hírhedt fesztiválján is felbukkantak (1983 Február 19-én), és a Cpg „csirkés” Kozák téri punk mulatságán. Gyakran játszottak a Kretens, Satöbbi, Cpg, Tizedes Meg A Többiek, Elhárítás társaságában is.
  1983 nyarán dobos cserére kényszerült a zenekar, Balogh Józsi helyét Szendrey „Szasza” Zsolt vette át, ő maradt a zenekar dobosa az 1985-ös leállásig. Ez év őszén került a zenekarba Jerabek Csaba basszusgitáros is.
  1984 Februárjában Csabát besorozták, helyére egy rövid időre Kilián János (Modells) került. Ez az év már kevesebb koncertlehetőséget adott, és Vöri Zoli ’85 februári besorozásával a zenekar aktivitása 2018-ig szünetelt. Lujó a „Beri Ary és a Pillangók”, a „The Love”, majd a „VHK” gitárosa lett. Jerabek az „FO System”, majd a „Mask” zenekarban folytatta a zenélést. Szasza néhány év múlva a Sex Action énekese lett, Tufi pedig a „Fatal Dose” zenekar élén bukkant fel.
  2018 őszén Lujó jubileumi koncertjén a BTK (New Wave Band) egy 8 számos műsort adott elő, dobgéppel, basszusgitár nélküli felállásban. A korabeli nóták új köntöst, korszerű hangszerelést kaptak (a Casio VL-1 megmaradt a hangszerparkban). A koncert sikerén felbúzdulva folytatták a közös munkát. Ekkor már Jerabek is el tudta vállalni a basszusgitárosi posztot, Libertényi „Pierre” Péter személyében pedig egy kiváló dobos érkezett („Beri Ary és a Pillangók”, „Máyusi Kalapács”, stb.)
  2019-ben döntött úgy a zenekar, hogy a korabeli repertoár 15 szerzeményét felfrissítik, és az anyagot hanghordozókon (CD, LP) is megjelentetik, „Furcsa játék” címmel. 2019-2020 ennek jegyében telt, ez idő alatt a Vörös Yukban, és a Fekete Zaj fesztiválon léptek csak színpadra. A felvételek java része 2020 őszére elkészült, de ekkor már Lujó egyéb zenészi elfoglaltságai miatt nem tudott több időt fordítani a BTK-ra. Így három, addig „gitármentes” nótához Vörös Attila (Leander Rising, Nevermore, Satyricon, stb.) komponálta meg, és játszotta fel a gitárokat. A keverés Barabás Béci, a maszterelés Rozgonyi Péter munkája.
  A CD 2021 Július 17-én jelent meg (Record Store Day). Az anyag az ismert streaming szolgáltatóknál is elérhető (Spotify, iTunes, Deezer, stb.)
  
  A zenekar felállása:
  1982-1985:
  Molnár Lujó (gitár)
  Tamási Antal „Tufi” (ének)
  Vörös Zoltán (Casio VL-1)
  Ruzicska Zoltán (basszusgitár, Casio VL-5)
  Jerabek Csaba (basszusgitár - 1983-1984)
  Kilián János (basszusgitár, 1984)
  Balogh József (dob, 1982-1983)
  Szendrey „Szasza” Zsolt (dob, 1983-1985)
  
  2018-2020:
  Molnár Lujó (gitár)
  Tamási Antal „Tufi” (ének)
  Vörös Zoltán (Casio VL-1, billentyűsök)
  Ruzicska Zoltán (billentyűsök)
  Jerabek Csaba (basszusgitár)
  Libertényi Péter „Pierre” (dob)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  rém hangosan és irtó közel    goatwhore    sturle dagsland    cephalic carnage    chrisopher nolan    barack obama    simply red    drech mihály    the idoru    royal flush    mena suvari    rózsakő    timur bekmambetov    stonelight    symphorce    borgia    wattican punk ballet    maria brink    thornwill    kosheen     adam sandler    coldplay    30 y     szelíd teremtés - a frankenstein-terv    torture squad  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!