hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2021. október 19. kedd   06:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Félidejéhez érkezett az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál


  Felejthetetlen pillanatok a színpadon és a színfalak mögött, emlékezetes koncertek és előadások, igazi fesztiválhangulat a város számtalan pontján – ez az első Liszt Ünnep Nemzetközi Fesztivál nyitóhetének mérlege. S hogy mi mindent tartogat még a programsorozat az előttünk álló napokra? Budapestre érkezik a Snarky Puppy egykori tagjaként Grammy-díjakat besöprő, világhírű New York-i előadó-dalszerző, Cory Henry, különleges dupla bemutatóra készül Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat, hazánkba látogat Gilberto Gil, indul a Budapest Showcase Hub, és egy varázslatos koncert erejéig kitárja kapuit a fesztiválközönség előtt az Esztergomi Bazilika is!
  
  Nem könnyű kiválasztani a legszebb mozzanatokat a Liszt Ünnep első hetéből, hiszen rengeteg olyan nagyszerű pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi, amely várhatóan sokak számára marad örök emlék. A nagy sikerű Art Market Budapest új otthonra talált a Bálna tereiben, az egész család felhőtlenül szórakozhatott a PONT Fesztivál programjain a Múzeumkertben, a kortárs irodalom igazi, pezsgő ünnepe volt az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a legendás amerikai költőnő, énekesnő, dalszerző, Patti Smith pedig Pilinszky és Ady soraival lepte meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, akik álló ovációval hálálták meg a magával ragadó koncertet. Az orgonarajongók többek közt olyan különleges helyszíneken csodálkozhattak rá a hangszer sokszínűségére, mint a Belvárosi Ferences Templom vagy az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom, hatalmas taps ünnepelte Thomas Hampsont, Martin Haselböck karmestert és az Orchester Wiener Akademie zenekarát a Müpában, de fantasztikus élményt nyújtott Snétberger Ferenc, Roby Lakatos, Homoky Gábor és a Concerto Budapest világzenét és klasszikus zenét összefűző crossover koncertje is. Ám ez még csak a kezdet: a fesztivál erre a hétre is kihagyhatatlan programokkal készül!
  
  Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: október 20-án, a Magyar Jazz 2020 című koncerten a Müpa Zeneműpályázatán diadalmaskodó művek, egészen pontosan a kis jazzformációra írt alkotások közül is a legjobbak – Jónás Rezső, Kaltenecker Zsolt, Oláh Dezső, Oláh Krisztián, Szabó Dániel Ferenc és Tzumo Árpád kompozíciói – mutatkoznak be a BMC színpadán.
  Vajda Gergely zeneszerzőnek és Horváth Csaba rendező-koreográfusnak köszönhetően az Esterházy Péter Fuharosok című művéből készült mono-koncert-opera bemutatója egyszerre lesz zenei és mozgásművészeti ínyencség. „Egyedüli énekesként, amolyan narrátorként vagyok jelen a színpadon a Forte Társulat négy színészével, akik – jelenetenként váltakozva – a történet különböző szereplőit testesítik meg. Néha ez összecseng az általam énekelt karakterrel, máskor árnyalja az elhangzottakat„ – fogalmazott egy interjúban Molnár Anna operaénekesnő a formabontó koncepcióról és a kompozícióról, melyben Joseph Haydn-, Kurtág György-, Ligeti György-, Charlie Parker-, Arnold Schönberg- és Richard Wagner-idézetek is felbukkannak. A mű George Benjamin Into the Little Hill című alkotásával egy estén mutatkozik be október 21-én a Müpa Fesztivál Színházában.
  
  Cory Henry, a zseniális New York-i multiinstrumentalista előadó, dalszerző, producer október 21-ei lemezbemutató koncertje a Liszt Ünnep egyik leginkább várt eseménye. A Liszthez hasonlóan csodagyerekből lett kivételes művészt lehetetlen beskatulyázni egyetlen zenei stílusba vagy műfaji kategóriába, hiszen a gospel, a blues, az r&b és a jazz világában egyaránt lenyűgöző tehetséggel alkot. Hatévesen már a legendás harlemi Apollo Theater színpadán állt, tizenéves korában Kenny Garrett jazzszaxofonos turnécsapatával járta a világot, és többek közt olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Yolanda Adams gospelénekesnő, P. Diddy, az Imagine Dragons, Bruce Springsteen, Lenny Kravitz vagy a Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar, melynek oszlopos tagja volt. Budapestre szeptemberben megjelent legfrissebb, Best of Me című lemezével érkezik.
  
  A Liszt Ünnep Budapest határain túl is kínál figyelemre méltó programot: október 22-én Liszt egyik legkiemelkedőbb műve, az Esztergomi mise az Esztergomi Bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában, Farkas Róbert vezényletével és olyan kiváló szólistákkal, mint Pasztircsák Polina, Láng Dorottya, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor.
  
  Október 23-án Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt remekműve, a Les Préludes mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatójával ünnepelhetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az esten a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli.
  
  Aki már nem kapott jegyet egy-egy előadásra, vagy a képernyők előtt, esetleg a országhatárokon túlról követné a fesztivál eseményeit, az ingyenes online közvetítéseknek köszönhetően megteheti. A következő napokban többek között Дeva (Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili / I Am Soyuz koncertjét és a Duna Művészegyüttes már telt házas, Szépséges Mezőség című táncbemutatóját live stream formájában is figyelemmel kísérheti a közönség a Liszt Ünnep csatornáin.
  
  Az október 8-án indult és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.
  
  A Liszt Ünnep közösségi oldalain backstage-videók és interjúk engednek bepillantást a színfalak mögé, a fesztivál hivatalos blogján pedig interjúk, cikkek, kulisszatitkokat is felfedő podcastok, tematikus olvasnivalók, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat: https://lisztunnep.blog.hu/
  
  Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál
  
  „Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei »rocksztárként« tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez” – mondja Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója. Kiemeli, hogy a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti eseménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből, ám nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, inspirációt nyújtva ezzel a kortárs alkotóknak is. Klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen. Nem titkolt cél, hogy a Liszt Ünnep új produkciók létrejöttének katalizátoraként, fokozatosan összekapcsolva a vidéki nagyvárosokat és Budapestet, fesztiválról fesztiválra egyre vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a kulturális utazók szemében, ezzel is hozzájárulva a kulturális turizmus erősödéséhez.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 up in the air    qss    amy winehouse    emile hirsch    csak szexre kellesz    newsted    black breath    brutality will prevail    bankrupt    steve vai    the koffin kats    rtlhelmuth orosz    máté bence    our existence is punishment    szerk....    obsidian kingdom    nagyfiúk    posthum    in vain    antonio carlos jobim    moonsorrow    abraham lincoln    laibach    polyák lilla    gulliver utazásai 3d  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!